Svinjski grip – simptomi i način prenošenja

Virus H1N1, ili svinjski grip koji je izolovan u SAD i Meksiku, nije dosad detektovan ni kod svinja, ni kod ljudi, a naučnici imaju malo podataka o njemu.

Nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa, prenosi se kapljično sa životinje na čoveka, ali i kontaktom između ljudi. Inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kijanje i povišena temperatura.

Lek ili vakcina protiv ove bolesti ne postoji, ali je virus osetljiv na lekove koji se koriste protiv ptičijeg gripa. Takođe, osobe koje su se početkom zimske sezone vakcinisale protiv standardnog gripa su u boljoj poziciji, ali nisu potpuno zaštićene, kažu lekari.

Svinjsko meso nije opasno, u Srbiji nema zaraženih

Profesorka francuske Nacionalne veterinarske škole Žan Briger Piku izjavila je da je pogrešno govoriti o svinjskom gripu, jer svinje nisu uzročnici smrtonostnog gripa koji je dobio razmere epidemije u Meksiku. Svinja nije uzročnik, slobodno možemo da jedemo svinjsko meso, izjavila je Piku listu 20 minuta.

Pogrešno je govoriti o svinjskom gripu, trebalo bi da govorimo o meksičkom gripu, jer klasični svinjski grip nije opasan za ljude, objasnila je profesorka i dodala da zaraza nije nastala u kontaktu sa svinjama, već se on prenosi sa čoveka na čoveka.

Bez obzira na to Ministrastvo poljoprivrede Srbije je zabranilo uvoz mesa i živih svinja. Građani Srbije za sada su bezbedni od virusa svinjskog gripa, kao i stočni fond svinja i industrija koja se bavi preradom svinjskog mesa, rekao je agenciji Beta direktor Generalnog inspektorata Dušan Pajkić.

On je istakao da sve proizvođače i farme svinja svakodnevno kontroliše veterinarska inspekcija, ali i da svi uzgajivači znaju za obavezu obeležavanja i prijavljivanja svinja u registar. Pajkić je posavetovao uzgajivače da povedu više računa o higijeni, da postave dezinfekcione prepreke na ulasku na farme, spreče dolazak stranih osoba na farme i da svaki promet koji se obavlja bude prijavljen veterinarskoj inspekciji radi pregleda životinja.

Građanima je savetovao da ne kupuju životinje od preprodavaca, već samo proverene životinje koje poseduju svu prateću veterinarsku dokumentaciju koja može garantovati da su potpuno zdrave.

Bez obzira na sve mere opreza mogućnost da se svinjski grip pojavi i u Srbiji je realna zbog čega je Ministarstvo zdravlja Srbije oformilo posebnu radnu grupu koja će pratiti aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji.

Posebna radna grupa preporučuje svim građanima Srbije, koji se nalaze na privremenom boravku u Meksiku i SAD, da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti u Meksiku i SAD, istaknuto je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Građanima koji su boravili u Meksiku i SAD, po povratku u Srbiju, preporučuje se da aktivno prate svoje zdravstveno stanje i da se u slučaju pojave respiratornih tegoba s povišenom temperaturom jave lekaru i posebno naglase da su boravili u području u kome je bilo svinjskog gripa.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu podigao je, takođe, mere bezbednosti na najviši nivo.

Svetska zdravstvena organizacija: Ne paničite

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na hitnom sastanku u Ženevi i zvanično objavila epidemiju nove vreste gripa u Meksiku i SAD. To je događaj koji treba da zabrine celo čovečanstvo i pozivam sve zemlje sveta da pojačaju nadzor radi utvrđivanja pojava neobičnih bolesti – sličnih gripu ili jakom zapaljenju pluća, rekla je generalna direktorka SZO Margaret čen.

Ona je, takođe, rekla da ne treba paničiti jer je svet danas bolje pripremljen da se izbori sa mogućom pandemijom gripa, posle pet godina rada na sprečavanju globalne epidemije ptičjeg gripa.

SZO i njeni partneri počeli su preliminarni rad na pripremi vakcine protiv svinjskog gripa ukoliko za njom bude bilo potrebe. Svetske farmaceutske kompanije i vodeći proizvođači vakcina saopštili su da su u stanju da isporuče na tržište nekoliko miliona lekova u cilju suzbijanja virusa takozvanog svinjskog gripa.

Lekovi tamiflu, švajcarskog Roša, i relenca, britanskog Glaksosmitklajna, se preporučuju u borbi protiv sezonskog gripa i pokazalo se da daju rezultate u borbi protiv novih vrsta virusa gripa.

Pretpostavlja se da će tamiflu biti najviše tražen ukoliko svinjski grip dostigne pandemijske razmere, pošto se taj lek pravi u obliku tablete, dok je relenca lek koji se inhalira.

Švajcarski Roš je saopštio da na zalihama ima tri miliona kutija tamiflua, od čega je jedna polovina u SAD, a druga u Švajcarskoj, i da je spreman da na preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) distribuira lek.