Pravilna higijena penisa kod beba i dečaka

Majke tek rođenih dečaka susreću se s jednom stvari o čijoj nezi nikad pre u životu nisu morale da vode brigu, a to je penis.

Budimo realni, koliko god bile upoznate s “odraslim“ muškim udovima i njegovom funkcijom, nega i higijena muškog uda, posebno kod bebe je nešto o čemu većina žena zna vrlo malo ili ništa.

Kako kod nas ne postoji običaj obrezivanja prepucijuma ili kožice penisa nekoliko dana nakon rođenja, može se činiti da on onemogućava i otežava pravilnu higijenu. Međutim, u suštini to nije slučaj. Penis bebe treba normalno prati sa sapunom i vodom, kao i ostatak tela bebe, ali bez natezanja prepucijuma preko glavića.

Takođe, nisu potrebna bilo kakva antiseptička sredstva niti čišćenje penisa sa štapićima i slično. Naime, kod većine beba, prepucijum koji prekriva glavić ujedno je spojen s njime te svako njegovo potezanje može izazvati pucanje kožice i krvarenje, te bol i pečenje prilikom mokrenja.

Jedino što je potrebno je proveravati s vremena na vreme kakav mlaz urina ima beba ili dečak, jer ako je mlaz slab i izgleda više kao kapanje, te je vidljivo da dete doživljava određenu neprijatnost ili bol prilikom mokrenja, što pre se konsultujte sa svojim pedijatrom.

NEMOJTE NIŠTA DA FORSIRATE

Prepucijum koji je najčešće spojen za glavić penisa prilikom rođenja (kod vrlo malog broja dečaka to nije slučaj), može se odvojiti od glavića u sledećih nekoliko meseci ili pak godina detetovog života. Za to nema pravila. Kod većine dečaka to se dogodi do pete godine života, a kod nekih tek u tinejdžerskim godinama. Ni u kojem slučaju ne smete forsirati odvajanje. Ako je dečak veći, sigurno će i sam shvatiti da može povući kožicu i na koji način može to da uradi.

Nakon odvajanja, možete lagano potezati prepucijum preko glavića penisa radi sprovođenja redovne higijene. Ako je dete već veće, možete početi da ga učite kako pravilno da održava higijenu svojih intimnih delova tela. Naravno, povlačenje prepucijuma povezano je i s uriniranjem, pa čim je dete starije i više ne nosi pelene, to može biti dobar početak za učenje takvih stvari. Naravno, još jednom ponavljamo, prepucijum se mora odvojiti od glavića.

KAKO UČITI DETE?

Iako mnoge žene prepuštaju te osetljive delove učenja o higijeni ocu, to ne znači da ne treba da znaju tehniku. U suštini, postupak je vrlo jednostavan, i ne razlikuje se kao i kod odraslih muškaraca:

* Potrebno je nežno povući prepucijum preko glavića penisa.
* Isprati vodom i sapunom glavić i unutrašnji deo prepucijuma.
* Posle toga, samo treba povući prepucijum u početni položaj.

KAKO PREPOZNATI ZNAKE ODVAJANJA?

U određenoj razvojnoj fazi penisa, nekim dečacima će se tokom mokrenja, zbog pritiska urina, penis početi da nadima. Razlog je što se unutrašnji sloj prepucijuma već odvojio od glavića ili je to odvajanje započelo. Dakle, naduvavanje je normalan znak odvajanja prepucijuma. To je samo jedno prelazno stanje razvoja polnog organa, koji je prilikom samog rođenja prilično nerazvijen. Takođe, to je znak daljeg rasta prepucijuma i njegovog otvora koji postaje širi kako bi kroz njega mogao da prođe glavić, piše Žena.

Kada se prepucijum odvoji od glavića penisa, ispod prepucijuma na glaviću u većim količinama počinje da se nakuplja smegma koja se redovno mora prati. Naime, smegma sadrži ćelije kože, loj i bakterije i zbog loše higijene može da izazove ozbiljne upale.