Pre sedamdeset godina održan prvi izbor za Mis sveta

Pre sedamdeset godina održan prvi izbor za Mis sveta 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Izbor za Mis sveta osnovao je TV voditelj Erik Morli 1951. u Ujedinjenom Kraljevstvu, a od njegove smrti 2000. Morlijeva supruga, Džulija Morli, obavlja dužnost kopredsednice takmičenja.

Mis sveta (engl. Miss World) je najstariji međunarodni izbor lepote o kome mašta svaka mlada devojka koja se bavi modelingom.

Davne 1951. takmičenje je bilo zamišljeno kao jednokratan događaj, kao Festival bikinija, povezan sa Festivalom Britanije koji se održavao u isto vreme.

Cilj takmičenja bila je promocija ovih kupaćih kostima, ali je očekivano privukao veliku pažnju javnosti.

Takmičilo se 27 devojaka, ali čak 21 je bila iz Britanije. Tek kasnije je uvedeno pravilo da svaka zemlja ima svoju predstavnicu.

Pobednica takmičenja provodi godinu dana predstavljajući organizaciju Mis sveta (Miss World Organization) i dobrotvorne akcije vezane za nju, a za to vreme živi u Londonu.

Prva pobednica bila je dvadesetdvogodišnja Kiki Hakanson iz Švedske, uprkos velikoj konkurenciji devojaka iz Britanije.

Osim što je postala prva Mis sveta ikada, bila je prva – sve do danas i jedina misica koja je titulu primila u bikiniju, a i prva misica koja je svoju titulu nosila najduže, čak 18 meseci. Najkraće je titulu Mis sveta imala Gabrijela Brum iz Nemačke, samo 18 sati.

Zbog ovog poteza (koji su od nje zahtevali organizatori takmičenja) umesto slave, Kiki je doživela da papa baci anatemu na nju i da joj neke države, sa rigoroznim religijskim normama, zabrane ulazak.

Bikiniji su takmičenju doneli toliki negativni publicitet da su već sledeće godine zabranjeni.

Osam godina kasnije, tadašnja predstavnica SAD, Loreta Pauel, je 1959. došla u London u kariranoj košulji i kaubojskim farmerkama.

Tek decenijama kasnije bikiniji su ponovo dozvoljeni, ali je Kiki ostala jedina misica ikada koja je titulu primila noseći ga.

Da bi se suprotstavili optužbama da je emisija bila ekvivalentna ženskom „tržištu stoke“, urednici su uveli pitanja i odgovore o ambicijama i intelektualnim dostignućima svake devojke.

Sam Morli (osnivač) je voleo da se pojavljuje svake godine kako bi objavio rezultate „obrnutim redosledom“ i naglašavao dobrotvornu svrhu takmičenja.

O popularnosti koje je dostiglo ovo takmičenje govori činjenica da je Mis sveta u Britaniji bio gledaniji od venčanja princa Čarlsa i prinzece Dajane.

Za razliku od Mis sveta, Mis univerzuma (engl. Miss Universe) je godišnje međunarodno takmičenje lepote koje vodi Organizacija Mis univerzuma.

Godine 1952. ga je u Kaliforniji započela kompanija za proizvodnju odeće Pacific Mills, a 1996. preuzeo Donald Tramp.

Tokom svoje “vladavine” Mis univerzuma putuje svetom i podiže svest javnosti o kontroli bolesti, miru i sidi.

Sedamdesetih su prvi put na ovom izboru pobedile dve crne žene – Dženifer Hosten iz Grenade i Perl Jansen iz Južne Afrike.

Još jedan događaj obeležio je period sedamdesetih; protesti feminističkih pokreta protiv „ponižavanja i iskorišćavanja ženskog tela” zato što su pobednicu birali samo muškarci.

Devedesetih je i Nelson Mendela lično primio kandidatkinje, što je neslućeno popularizovalo ovo takmičenje u Africi.

Jedini evropski grad, osim Londona, u kome je ikada organizovano takmičenje bio je Prag pre nekoliko godina.

Češka prestonica je za potrebe ovog spektakla uposlila 20 hiljada ljudi i potrošila desetine miliona funti, dok je Kina jedne godine uložila čak 12 miliona dolara samo za izgradnju hotela u kome su bile smeštene misice.

Početkom 1907. godine, knez Nikola dobio je pismo iz Londona u kome od njega traže da tamo pošalje dve najlepše devojke i dva najlepša momka kako bi svet video „šta Crna Gora ima“.

Naredio je da se pronađu najlepši i u roku od tri dana tako je i bilo.

Knez je roditeljima poslao papire za saglasnost da njihova deca otputuju u inostranstvo, ali je unapred bilo poručeno da onaj ko ne želi, mora to da uradi.

Otputovale su Milena Delibašić, Petruša Uščumlić, Kosta Milić i Mašan Ćupić.

Ovako je izgledala Milena.

Takođe, prvi put u istoriji crne žene su pobednice svih najvažnijih takmičenja lepote. Toni-En Sing sa Jamajke pobedila je na 69. takmičenju za Izbor za mis sveta i postala četvrta Mis sveta sa Jamajke, pobedivši 111 kandidatkinja iz drugih država.

Zozibini Tunzi iz Južne Afrike osvojila je titulu Mis univerzuma, mašući prirodnom kosom i otvoreno kritikujući standarde lepote u industriji.

Nakon pobede je izjavila: „Odrasla sam u svetu gde se žene koje izgledaju kao ja – s ovakvom kožom i kosom – nikada nisu smatrale lepim“.

Pre sedamdeset godina održan prvi izbor za Mis sveta 2
Foto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Nia Frenklin postala je Mis Amerike, Kalig Garis proglašena je za Mis tinejdžerki Sjedinjenih Američkih Država, a Čelsi Kristi postala je Mis Sjedinjenih Američkih Država.

Američka advokatica za ljudska prava Kristin Klark saopštila je: „Mis sveta planira da bude doktorka. Mis Sjedinjenih Američkih Država radi sa zatvorenicima. Mis Univerzuma bori se protiv rodno zasnovanog nasilja. Mis Amerike se bori za umetnost. Mis tinejdžerka SAD osnovala je nevladinu organizaciju za pomoć osobama sa invaliditetom. I sve one su crne žene“.

Od kada se ovo takmičenje održava, zemlje učesnice mogu se pohvaliti različitim brojem osvojenih titula.

Najviše osvojenih titula do sada imale su Venecuela i Indija (čak šest puta), Engleska (pet puta), Jamajka (četiri puta), a SAD, Južna Afrika i Švedska (tri puta).

Ovako izgleda sadašnja Mis sveta sa Jamajke, a sledeće takmičenje će se održati u drugom delu 2021, a mesto domaćina biće potvrđeno vrlo brzo.

Takmičenje je odlagano zbog pandemije korona virusa.

Pre sedamdeset godina održan prvi izbor za Mis sveta 3
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Original Article