Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje u proizvodnim procesima

Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje  u proizvodnim procesima 1Foto: Alibert Schuler

Ovi sistemi za čuvanje i transport robe izrađeni su od visokokvalitetne plastike i, za razliku od jednosmerne ambalaže koja obuhvata drvo i karton, namenjeni su za višestruku upotrebu.

Ponovnom upotrebom ove ambalaže koja predstavlja efikasno rešenje za sve vrste manipulacije robom, preduzeća uživaju efektivno nižu cenu po putovanju i brzi povraćaj ulaganja, dok istovremeno obezbeđuju efikasniju distribuciju, rukovanje i skladištenje robe.

Svojim višestrukim funkcionalnim rešenjima plastične kutije za odlaganje našle su svoju široku primenu u 7 ključnih segmenata tržišta u koje spadaju poljoprivreda, hrana i njena prerada, industrija pića, maloprodaja, industrijska proizvodnja, automobilska industrija i udruživanje kupaca.

Plastične kutije za odlaganje obuhvataju širok dijapazon proizvoda u vidu ručnih kontejnera, sklopivih kutija ili kontejnera za rasuti teret i unapređuju sisteme na koji preduzeća isporučuju svoje proizvode širom sveta.

Za razliku od jednosmerne ambalaže slabije funkcionalnosti koja se odbacuje na krajnjem odredištu kutije za odlaganje nude mnoštvo prednosti:

Niži troškovi proizvodnih procesa

Umesto jednosmerne ambalaže koja se jednom koristi, a zatim baci, plastične kutije za odlaganje se koriste i do, u proseku, 100 puta, što eliminiše ponavljajuće troškove njihove proizvodnje. Takođe, kada koristite iste kontejnere tokom dužeg vremenskog perioda, vaši troškovi pakovanja vremenom će postati znatno niži i istovremeno će pružiti brži povraćaj ulaganja.

Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje  u proizvodnim procesima 2
Foto: Alibert Schuler

Poboljšana zaštita proizvoda

Kutije za odlaganje od plastike napravljene su da izdrže visok stepen statičkog opterećenja i do 500 kg i pružaju odličan otpor spoljnim silama i udarima. Robusne konstrukcije, napravljeni od izdrživog i lakog materijala,omogućavaju siguran prevoz robe i visok stepen zaštite od negativnih faktora koji obuhvataju sunčevu svetlost, visoke ili niske temperature, vlagu ili prljavštinu i druge vrste spoljašnje kontaminacije. Takođe, svojom jedinstvenom strukturom, ova vrsta ambalaže ne podleže razmnožavanju insekata ili formiranju buđi što dovodi do odsustva potrebe za korišćenjem štetnih hemijskih supstanci koje svojim dejstvom mogu izvršiti negativan uticaj na robu.

Visok stepen organizacije prostora

Za razliku od ostalih vrsta ambalaže koje odlikuju fiksirane stranice i nekonzistentna veličina transportnih jedinica, plastične kutije za odlaganje imaju sklopivi karakter što pruža dragocene mogučnosti uštede prostora, posebno u povratnim putovanima, i dragocenu uštedu prostora i do čak 70%. Pored toga, uniformnost ovih kontejnera omogućava stabilno i sigurno slaganje kutija u skladištima jedna na drugu do težine terete od koja može dostići i 4,5 tone.

Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje  u proizvodnim procesima 3
Foto: Alibert Schuler

Funkcionalna dizajnerska rešenja

Najveća prednost kutija za odlaganje leži u njihovoj tipizaciji shodno vrsti i karakteristikama robe koja se prenosi. Za potrebe čuvanja tečnih ili roba u rinfuzi, ove specifičnosti se, kod pojednih modela kontejnera, odlikuju unutrašnjim zakrivljenim površinama i dvostrukim zidovima što prvenstveno pruža maksimalnu zaštitu robe od kontaminacije. Perforirane stranice kontejnera smanjuju apsorpciju toplote, sprečavaju stvaranje viška vode i omogućavaju konstantan protok vazduha.

Takođe, određeni modeli opremljeni su poklopcima i pristupnim vratima što pruža dodatnu sigurnost prilikom transporta ali i olakšan pristup robi u svakom trenutku i brze procese utovara i istovara.

Jedistvenost određenih modela odlikuje se i sistemom “kesa u kutiji” koji omogućava integraciju jednokratne plastične kese i funkcionalan i siguran prevoz svih vrsta tečnosti u maksimalnim higijenskim uslovima. Pored toga, ovaj univerzalan sistem plastičnih kutija poseduje odvodne čepove i slavine za brzo i lako utakanje i istakanje tečnosti.

Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje  u proizvodnim procesima 4
Foto: Alibert Schuler

Veća sigurnost radnika

Kutije za odlaganje odlikuju funkcionalna dizajnerska rešenja u vidu ergonomskih ručki za jednostavno prelivanje ili prenos, što osoblju omogućava mnogo lakše upravljanje ambalažom za razliku od drugih vrsta prenosnih jedinica, čime se smanjuju povrede na radnom mestu i znatno ubrzavaju manuelni procesi u proizvodnim pogonima.

Primena u automatizovanim sistemima

Specifičnost ove vrste ambalaže ogleda se stabilnoj strukturi koja omogućava ne samo sigurnost tereta u svim procesima transporta i distribucije već i široku primenu u automatizovanim skladištima čiji visok stepen operativnosti zavisi pre svega od uniformnosti i integrisanosti plastičnih kontejnera.

U zavisnosti od vrste automatizacije i specifičnih potreba industrije, plastični kontejneri i kutije za odlaganje mogu biti opremljeni protivkliznim stopama, točkovima ili šinama u cilju omogućavanje visoke funkcionalne efikasnosti. Takođe, za razliku od ostalih tipova ambalaže, funkcionalan dizajn omogućava lak pristup viljuškaru sa sve četiri strane što znatno utiče na poboljšanje performansi i uštedu vremena u proizvodnim sistemima.

Mogućnost recikliranja i smanjeni troškovi održavanja

Upotrebom plastičnih kontejnera za odlaganje u svojim proizvodnim procesima kompanije višestruko smanjuju aktivnosti koje mogu imati negativan uticaj na okruženje.

Za razliku od drugih vrsta prenosnih kutija, ova ambalaža napravljena je od recikliranih materijala, što znači da se na kraju svog dugog upotrebnog veka može ponovo iskoristiti za proizvodnju novih proizvoda od plastike.

Ove plastične kutije za odlaganje se 100% mogu reciklirati i spadaju u održive materijale jer se u proizvodnim procesima ponovo koristi prethodno upotrebljena ambalaža, čime se štiti životna sredina, smanjuje krčenje šuma i i količina otpada na deponijama.

Pored toga, jedna od ključnih prednosti ove vrste ambalaže je lakoća održavanja i visok nivo higijenskih standarda čime se smanjuje rizik od kontaminacije robe.

Plastični kontejneri i kutije napravljeni su od polietilena visoke gustine (HDPE), mogu se čistiti mašinski ili manuelno na temperaturama do + 80oC i kompatibilni su sa većinom deterdženata na bazi sode koji su trenutno aktuelni na tržištu.

Prednosti upotrebe plastičnih kutija za odlaganje  u proizvodnim procesima 5
Foto: Alibert Schuler

PROMO TEKST
close

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article