Prelijte lovorov list maslinovim uljem! Oduševićete se šta ovo čini za vaš organizam

pixabay.com

Lovorov list je dobro poznat i omiljen začin i ima posebno mesto u našim kuhinjama. Ali, da li znate da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti lišće lovora kako bi pripremili lekovito ulje, koje je veoma zdravo i pomaže kod različitih problema. Danas ćemo vam otkriti nešto više o benefitima ovog proizvoda, te načinu njegove primene.

Lovorov list ima niz zdravstvenih blagodeti za organizam:

Smiruje nervni sistem

Povećava i podstiče proces znojenja

Jača imunitet

Podstiče mentalnu aktivnost

Koristi se za lečenje proširenih vena i bolnih zglobova

Za pravljenje ulja od lovorovog lista, potrebno vam je tek 2 sastojka:

30 grama listova lovora

250 ml maslinovog ulja

Zgnječite lovorove listove i prelijte ih maslinovim uljem. Dobijenu smesu stavite u staklenu bocu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 14 dana. Protresite sadržaj boce s vremena na vreme. Nakon 2 nedelje procedite ulje kroz gazu i prebacite tečnost u drugu posudu. Svoje lovorovo ulje držite u hladnoj sobi.

Način primene lovorovog ulja kao leka:

Ako je potrebno, lagano zagrejte ulje na pari i utrljajte ga na bolne zglobove. Osim u lečenju zglobova, takođe ga možete koristi za ublažavanje upaljenih limfnih čireva, migrene i bolesti uha.

Lovorovo ulje može zameniti aspirin, jer može da smanji povećanu telesnu temperaturu. Ako imate jake glavobolje, potrebno je umasirati ulje na slepoočnice i na taj način bol će nestati vrlo brzo. Ono takođe pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crevima, normalnom funkcionisanju jetre i bubrega, a poboljšava i apetit.

Takođe, lovorovo ulje je dobro koristiti u prevenciji različitih bolesti. Ima sposobnost da poveća otpornost na infekcije, odnosno izuzetno dobro ojačava imunitet.

Isto tako, veoma dobro utiče i na kožu. Od lovorovog ulja možete napraviti i losion za upalne procese na licu. Iznenadićete se koliko dobro se bori protiv akni i mitisera.

Read More