Dermatolog otkrio trebamo li nanositi zaštitni faktor pod suncobranom: ‘To je već poznati mit’

Autor: F.F

Dok se ljeto približava, postaje sve važnije razmišljati o zaštiti naše kože od sunčevih zraka. Nanošenje zaštitnog faktora postaje nezaobilazan korak u našoj dnevnoj rutini, jer osim što nam pomaže u očuvanju mladolikog izgleda, također igra ključnu ulogu u prevenciji oštećenja kože i smanjenju rizika od raka kože.

Svi znamo da je zaštitni faktor (SPF) potreban tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete. Ideja da nam SPF nije potreban kada je oblačno pogrešna je i opasna. Koje još mitove o zaštiti od sunca trebamo zaboraviti kako bismo zaštitili svoje zdravlje?

Stručnjaci procjenjuju da je 80 do 90 posto slučajeva raka kože uzrokovano izlaganjem suncu. Kreme s visokim zaštitnim faktorom značajno smanjuju rizik od najčešćeg raka kože, no još uvijek postoje zablude o sunčanju i zaštiti od sunca.

Foto: Unsplash

Što je mit, a što istina?

“Nažalost, postoje uvjerenja koja su štetna za zdravlje, kao što je misao da je sunčanje sigurno dokle god ne izgorite, ili da krema za sunčanje nije potrebna kada ste u hladu ili kada je oblačno. Sunčanje nikako nije zdravo, a UV zrake su uvijek prisutne i opasne za našu kožu,” objašnjava dermatolog primarne zdravstvene zaštite u Dr. Leventer Centre.

Mitovi o zaštiti od sunca:
Tamnijoj koži nije potrebna zaštita – “Svi tipovi kože trebaju zaštitu,” naglašava doktorica.
Ne treba vam zaštita kada je oblačno – “To nije točno, jer UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake,” kaže liječnica.
Zaštita nije potrebna kada ste u hladu ili pod suncobranom – “UV zrake se odbijaju od pijeska i morske vode, te mogu dosegnuti vašu kožu,” ističe liječnica.
Krema za sunčanje potrebna je samo ljeti – “Iako su UV zrake jače ljeti, prisutne su tijekom cijele godine i mogu oštetiti našu kožu svaki put kad izađemo van,” objašnjava liječnica.

Hrvati ovu namirnicu obožavaju, a nutricionistica tvrdi: ‘To nikada ne bih jela’

Istine o zaštiti od sunca:

Viši zaštitni faktor pruža bolju zaštitu – SPF 50 je idealan zaštitni faktor.
Ponovno nanošenje kreme je nužno – Potrebno je ponovno nanijeti kremu ako provedete više od sat vremena na plaži ili nakon ulaska u vodu.
Odjeća pruža djelomičnu zaštitu – Tanka odjeća može propuštati UV zrake, stoga je bolje nanijeti kremu za sunčanje prije odijevanja.
Zaštita je potrebna i na područjima gdje se SPF ne može nanijeti – Oči, glava i lice zahtijevaju dodatnu zaštitu, stoga se preporučuju sunčane naočale i šeširi ili kape.
Razbijanje ovih mitova i razumijevanje istina o zaštiti od sunca ključni su za očuvanje zdravlja kože i smanjenje rizika od raka kože.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More