Prepoznajte ih na vreme: Ovo su prvi znakovi depresije

Pexels

Normalno je ponekad biti tužan, posebno kao reakcija na određeni životni događaj. Ali dok je tuga kratkotrajna, depresija je intenzivan poremećaj raspoloženja koji ne nestaje tek tako i u velikoj meri utiče na svakodnevni život.

Savetnica za mentalno zdravlje Đina Mari Gvarino objašnjava da je ponekad depresija iznenadna i izazvana određenim događajem, kao što je razvod, a ponekad se sporije uvlači u naše živote.

“To je kada se neko dugo suočava sa teškim ili neobičnim stresom”, rekla je ona.

Psihijatar Aleks Dimitriju kaže da se depresija razvija tokom nekoliko nedelja ili meseci. Postoji jedan znak koji mnogi ne primećuju na vreme.

“Prvi znak depresije je promena raspoloženja ili nivoa energije. Neko je možda umorniji nego inače, dok će neko drugi poludeti ako stranac slučajno naleti na njega na ulici. Pored toga, nedostatak motivacije je još jedan rani znak depresije koji često ostaje neprimećen. Na primer, osoba želi da se izležava vikendom i ne radi ništa, a nedeljom uveče oseća strah i anksioznost zbog povratka na posao“, objasnio je dr Dimitriju.

Ljudi koji pate od depresije gube interesovanje za aktivnosti koje su ih nekada činile srećnim, ne žele da vide ljude u čijem društvu im je inače prijatno i imaju negativne misli.

“Drugi znaci depresije uključuju učestalo plakanje, česta osećanja preopterećenosti i promene u apetitu. Depresivna osoba može početi da zanemaruje ličnu higijenu ili da jede nezdravu hranu. A povećana upotreba raznih nezdravih supstanci može biti znak depresije”, upozorava Đina Gvarino.

Prema rečima lekara, depresija može dovesti do misli o samopovređivanju ili samoubistvu. Zato je važno to prepoznati na vreme i potražiti pomoć specijaliste.

Read More