Princeza Katarina: Rak uspešno može da se izleči ili ukloni

Princeza Katarina: Rak uspešno može da se izleči ili ukloni 1Foto: Vladimir Maričić

Kako se navodi, od osnivanja humanitarne Fondacije 2001. godine, ona se aktivno bavi podizanjem svesti o važnosti prevencije, lečenja i borbe protiv raka, kao i obezbeđivanjem medicinske opreme za lečenje raka i to je jedan od njenih najvažnijih ciljeva za budućnost.U 2019. godini ukupna vrednost medicinske opreme koju je Fondacija donirala dostigla je preko 1.700.000 dolara.

U saradnji sa Fondacijom Stavros Niarhos iz Njujorka, Kliničkom centru Niš poklonjena je radna stanica za mamografiju vredna 57.500 dolara za podršku radu najsavremenijem digitalnom mamografu u vrednosti preko 300.000 dolara i pokretnom digitalnom mamografu vrednom više od 750.000 dolara, koji su donirani u prethodnim godinama, od kada je pregledano više od 100.000 žena širom Srbije. Takođe, u saradnji sa Fondacijom Stavros Niarhos, donirano je 8 infuzijskih pumpi u vrednosti preko 15.000 dolara Institutu za onkologiju Vojvodine.

Fondacija Princeze Katarine isporučila je i novi ultrazvučni uređaj u vrednosti od 73.000 evra Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i novu medicinsku opremu u vrednosti od 27.000 dolara koja se koristi za genetičko testiranje nasledne predispozicije za karcinom dojke i jajnika.

„Opštoj bolnici u Čačku donirano je preko potrebno vozilo u vrednosti od 10.000 evra, zahvaljući gospodinu Lukiću, direktoru kompanije Tojota Srbija, koji je bio spreman da pomogne mojoj Fondaciji. Vrlo brzo smo reagovali na zahtev bolnice i srećna sam što sam uspela da uručim ovu vrednu donaciju, koja se koristi za prevoz pacijenata iz Čačka i okoline u bolnicu, na hemoterapiju i dijalizu“, stoji u saopštenju.

Ističe se da je značajno to što je naša zemlja prošle godine organizovala prvu „Trku za lek“, pod pokroviteljstvom Fondacije, sa ciljem da se podigne svest žena i čitavog društva u borbi protiv raka dojke, kao i da se ne zaborave žene koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

„Stalno stručno usavršavanje je od presudnog značaja za naše doktore i ponosna sam što sam bila pokrovitelj i otvorila 56. Kancerološku nedelju u Beogradu, kao i što sam ugostila dva predavača iz Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering iz Njujorka, prof. dr Hedvig Hričak, predsednicu Odeljenja za radiologiju Memorijalnog centra za rak Sloun-Ketering, i prof. dr Heika Šodera, načelnika Službe za molekularno snimanje i terapiju u Memorijalnom centru za rak Sloun-Ketering, koji su nesebično podelili svoje znanje sa našim lekarima“, rekla je Princeza Katarina.

Poslednjih pet godina Fondacija je poslala na obuku više od dvadeset srpskih doktora. Direktor Službe za radiološku i endoskopsku negu u Memorijalnom centru za rak Sloun-Ketering dr Metju Kenedi će biti gost prve Konferencije medicinskih sestara i tehničara srpske dijaspore, koja će se održati od 23. do 25. aprila ove godine u Beogradu.

Fondacija radi na organizovanju stručnog usavršavanja za naše doktore koji se povezuju sa kolegama iz dijaspore kroz Konferenciju srpske medicinske dijaspore već 11. godinu zaredom, Onkološku konferenciju svake druge godine, a prvi put 2020. godine i Konferenciju medicinskih sestara i tehničara srpske dijaspore.

„Želim da istaknem moje divljenje i zahvalnost svim srpskim zdravstvenim radnicima na izuzetnom radu i doprinosu opštem dobru. Nadam se da ćemo svi nastaviti da radimo u korist zdravlja svih naših građana“, navodi se u saopštenju.

Original Article