Prolećne tegobe: Kako da sredite varenje i umirite gastritis

Za one koji pate od gastritisa ili upale sluzokože želuca proleće je neprijatno godišnje doba. Promene spoljašnje temperature predstavljaju stres za organizam, a naročito za organe za varenje. U proleće dolazi do povećanog lučenja kiseline koja nadražuje zidove želuca, pa se javljaju neprijatne tegobe poput mučnine i bola. Upala sluzokože želuca nije prolazan zdravstveni problem jer, ako se ne leči, može da preraste u mnogo ozbiljnija oboljenja organa za varenje.

Dan započnite doručkom ili makar keksićem. Tegobe će nestati

Pored toga što moraju da odlaze na redovne kontrole i da se pridržavaju terapije, oboleli od gastritisa moraju da promene režim ishrane. Treba da izbegavaju paradajz i južno voće jer sadrže supstance koje pojačavaju želudačnu kiselinu. Iz jelovnika treba izbaciti mesne prerađevine i slatkiše koji usporavaju varenje, kao i mahunarke koje izazivaju nadimanje. Do iritacije želuca dolazi i usled prekomernog konzumiranja žestokih pića, ali i namirnica koje sadrže kofein, kao što su koka-kola, kafa i čokolada.

ŠTA OŠTEćUJE ŽELUDAC

Gastritis je česta bolest koju mnogi olako shvataju i tretiraju kao prolazan problem s varenjem. Međutim, lekari upozoravaju da bolest nikako ne sme da se zanemaruje. Mora adekvatno da se leči jer u suprotnom može da pređe u hronično stanje, a zatim i da preraste u čir na želucu.
Problemi nastaju kada dođe do upale sluzokože želuca, odnosno njenog zaštitnog sloja koji treba da spreči prodor kiseline u dublje slojeve želudačnog tkiva. Upala se najčešće javlja kao posledica nepravilne i neredovne ishrane, ali i konstantnog stresa. Sluzokoža se oštećuje i usled dugotrajnog korišćenja lekova kao što su „aspirin“ ili „brufen“ ili usled infekcije bakterijom helikobakter pilori.

Žvaka? Ne, nikako!
Žvakaće gume se ne preporučuje osobama koje pate od hroničnog gastritisa. Velika količina želudačnih sokova još više nadražuje oštećenu sluzokožu.

UPOZORAVAJUćI BOL U STOMAKU

Tegobe koje prate gastritis javljaju se naglo i najčešće ne traju dugo. Obično se prvo oseti bol u gornjem delu stomaka, koji se pojačava ili smanjuje nakon uzimanja hrane. Od ostalih simptoma na bolest ukazuju mučnina, gubitak apetita, podrigivanje ili stomačni vetrovi, te osećaj nadutosti posle obroka.
Ukoliko se gastritis ne leči, javlja se čir na želucu, a neki oblici hroničnog gastritisa povećavaju rizik od nastajanja raka, naročito u slučajevima kada dolazi do istanjivanja želudačnog tkiva i promena u ćelijama tkiva.
Dijagnoza bolesti se postavlja gastroskopskim pregledom i pomoću nje se određuje tačno mesto oštećenja sluznice.
Terapija se sprovodi lekovima za regulisanje želudačne kiseline i za ublažavanje tegoba. Analizom krvi može da se ustanovi prisustvo bakterije helikobakter pilori, a u tom slučaju sprovodi se antibiotska terapija.

Prilagodite ishranu

Ako patite od gastritisa, pokušajte da se suzdržavate od đakonija koje mogu da vam pogoršaju tegobe. Pogledajte čime možete da zamenite pojedina jela i namirnice kako biste bili sigurni da se gorušica neće ponovo javiti.
– Umesto svežeg belog hleba jedite crni dvopek
– Ljutu papriku zamenite aromatičnim travama, kao što su timijan, origano, vlašac
– Kuvanu šunku, salamu, slaninu zamenite posnom sirovom šunkom
– čokoladu, šlag i džemove zamenite biskvitima i kolačima sa suvim voćem