Deset uzročnika gorušice

Prema podacima Udruženja terapeuta masačusetske bolnice i gastroenterologa Harvardskog medicinskog fakulteta, 10 odsto Amerikanaca svakodnevno oseća pečenje u jednjaku, a svaki treći stanovnik SAD žali se s vremena na vreme na tu tegobu. Žrtve gorušice troše oko dva miliona dolara godišnje na preparate koji snižavaju kiselost želudačnog soka i ublažavaju neprijatan osećaj u grudima.

Da bi se čovek oslobodio gorušice, neophodno je da objasni njene uzroke i shodno tome preduzme određene mere.

1. Povremeno imate osećaj pečenja iza grudne kosti nakon što ste pojeli nešto masno i prezačinjeno, prženo, slano, sok od ceđenog južnog voća ili paradajz
Prema lekarskoj statistici, od 30 do 50 odsto pacijenata hospitalizovanih s dijagnozom napad stenokardije i infarkt miokarda imaju potpuno zdravo srce i krvne sudove. Ispostavlja se da je snažan bol u grudima izazvan običnom gorušicom. Pacijent najčešće ima gorak ili kiselkast ukus u ustima. Možete samo sebi pomoći tako što ćete popiti čašu hladne vode, mleka ili čašu alkalne mineralne vode. Posisajte tabletu nekog antacida (leka koji neutrališe želudačnu kiselinu) tipa gelusil lak.

2. Žvaćete žvaku s mentom (pepermint ili spearmint), volite kafu, crnu čokoladu, redovno konzumirate alkohol ili gazirane napitke
Svi ti proizvodi slabe donji ezofagealni sfinkter (DES), mišić prstenastog oblika između jednjaka i želuca. Kod gutanja taj mišić se otvara da bi hrana mogla da prođe u želudac, Inače taj mišić mora da bude zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak i izazivala gorušicu. Dakle, pređite na kafu bez kofeina, belu čokoladu, negazirana pića i maksimalno smanjite alkohol.

3. Volite luk
Luk je čest uzročnik gorušice. Da biste izbegli neprijatnosti, sitno seckan luk nemojte dinstati na ulju već ga prelijte ključalom vodom, a zatim dodajte jelu koje spremate. Trenutno su pijace pune mladog luka, a da vam zelena perca ne bi smetala, držite ih u frižideru jer tako neće biti previše ljuta.

4. Pravite velike pauze između obroka
Unošenje velike količine hrane siguran su način da izazovete gorušicu. Zato lekari preporučuju osobama sklonim gorušici više manjih obroka u toku dana. Osim toga, kad završite obrok, ustanite, ispravite ramena i ostanite uspravno barem 10-15 minuta da bi hrana što pre sišla u želudac.

5. Kasno večerate
Vodite računa da večerate barem tri sata pre odlaska u krevet. Prelazak u horizontalu posle jela doprinosi zadržavanju hrane u jednjaku. Da vas noću ne bi mučila gorušica, podignite uzglavlje kreveta za 15 centimetara (stavite dodatni jastuk).

6. Pušite
Nikotin pojačava kiselost želudačnog soka, a sam proces pušenja povećava gutanje vazduha. Povećanje kiselosti i pritiska unutar želuca glavni su uzročnici bola iza grudne kosti. Prestanite da pušite.

7. Imate gorušicu u fitnes klubu
Pokretna traka, čučnjevi, dizanje tegova, gimnastika za trbušne mišiće i drugi vidovi fizičke aktivnosti povećavaju pritisak na želudac i doprinose vraćanju njegovog sadržaja u jednjak. Nemojte da jedete dva do dva i po sata pre odlaska u teretanu.

8. Trudni ste
Rast materice povećava pritisak na želudac i izaziva gorušicu. Tome doprinosi i hormon progesteron jer slabi sfinkter između jednjaka i želuca. Vodite računa da se nikada ne prejedete i nemojte jesti ništa masno i jako začinjeno. Nemojte odmah posle obroka da legnete, a kad odete u postelju, okrenite se na desnu stranu jer se tako želudac lakše prazni. Pomoći će vam i jogurt i grickanje badema ili nemasnog keksa.

9. Kašljete
Napadi kašlja izazivaju pomeranje dijafragme, koja gura sadržaj želuca u jednjak. Treba da pijete sirup koji razbija šlajm i olakšava iskašljavanje.

10. Uzimate aspirin
Aspirin je zapravo kiselina (acetil-salicilna), koja kod osetljivih osoba izaziva nadražaj osetljive sluzokože želuca. Zamenite ga analginom ili panadolom. Zamolite lekara da vam prepiše neki analogni lek bez neželjenih dejstava.