Proširene vene

Pojava celulita i tamno plavih mrlja na nogama prvi su znaci lose venske cirkulacije. To nije samo estetski i kozmeticki problem, vec i upozorenje da nesto nije u redu sa vasim zdravljem. Kada zidovi vena, cije kontrakcije potiskuju krv navise prema srcu, izgube elasticnost krv ne uspeva da savlada silu zemljine teze i zadrzava se na periferiji. Vremenom slabi i funkcija venskih zalistaka koji, takode, potpomazu cirkulaciju. Zato se na venskim sudovima stvaraju prosirenja, koja su podlozna cestim zapaljenjskim procesima.

Prosirene vene se najcesce javljaju kod osoba ciji posao zahteva dugotrajno stajanje, kod onih sa vecom telesnom tezinom od normalne i tokom trudnoce. U trudnoci, prosirenja nastaju zbog preteranog opterecenja nogu usled povecane telesne tezine i ova laksa tegoba obicno nestaje nakon porodaja, bez lecenja. Utvrdeno je da nasledni faktori takode uticu na nastanak ove bolesti, tipicne za savremenu zenu.

Svako ko je izlozen riziku da dobije prosirene vene, trebalo bi da se pridrzava sledecih pravila:

– Ako dugo stojite, pokusajte sa jednostavnim vezbama: nekoliko puta se podignite na prste i spustite, a zatim blago odignite nogu od zemlje i savijte je u kolenu i kruzite stopalom. Ovako se aktiviraju misici potkolenice i krv se potiskuje nagore.

– Izbegavajte toplotu – kupanje vrucom vodom, dugotrajno izlaganje suncu ili boravak u blizini grejnih uredaja, narocito u automobilu, jer se pod uticajem toplote sire krvni sudovi, sto nosi rizik od zapaljenja i sitnih potkoznih krvarenja. Spavajte sa blago podignutim nogama jer se tako smanjuje uticaj gravitacije i pospesuje povratak venske krvi u srce.

– Izbegavajte cigarete i regulisite telesnu tezinu. Prekomerna tezina izlaze srce i pluca vecem naporu, sto prouzrokuje zastoj u venskoj cirkulaciji. Nikotin iz cigareta smanjuje „oksigenaciju (primanje kiseonika) krvi u plucima.

– Kontrolisite funkciju organa za varenje. Neka u vasoj ishrani bude dosta voca i povrca. Pikantna hrana, alkohol i kafa u manjim kolicinama nisu stetni, jer uticu na suzavanje krvih sudova.

– Uska odeca narusava normalnu cirkulaciju. I obuca treba da bude pazljivo odabrana – udobna, komotna, stikle ni previse visoke ni previse niske. Elasticne carape vrse umeren pritisak na krvne sudove i njihovo nosenje moze biti korisno, ali se prethodno treba konsultovati sa lekarom.

– Kada ste na putovanjima mislite na zdravlje svojih vena. Bez obzira da li ste u avionu, vozu, autobusu ili automobilu (ako ne vozite) ispravite noge u kolenima, radite vezbe koje povoljno uticu na cirkulaciju i uvek kada je to moguce napravite po koji korak.
Akcija

Fizicka aktivnost je veoma korisna ali svi sportovi nisu podjednako dobri za cirkulaciju. Najbolji su dzoging i plivanje. Dzoging utice na poboljsanje misicnog tonusa i cirkulacije, ako se praktikuje na meksoj podlozi (nikako asfalt) i u odgovarajucoj obuci. Plivanje aktivira sve misice i poboljsava cirkulaciju jer u vodi nema gravitacije. Biciklizam se takode preporucuje zato sto su tada pokreti nogu harmonicni i povecava se tonus misica. Ali, vozite bicikl po ravnim terenima da biste izbegli preterani napor koji dovodi do ubrzanog rada srca i povecanja krvnog pritiska. Tenis moze da bude opasan za osobe sa prosirenim venama, jer zahteva nagle i brze kontrakcije misica i obicno se igra na tvrdim podlogama, sto moze da pogorsa stanje venskih zalistaka.

Nezna stopala

Posle dugog i napornog dana posvetite malo nege vasim stopalima, prijace im. Prvo ih potopite u vrucu vodu u koju cete dodati 2-3 soljice maslinovog ulja ili jednu saku eukaliptusovog lisca. Drzite noge u ovoj mesavini 15 minuta, a zatim prospite vodu i u istom lavoru napravite kasu od jedne solje nekuvanih zobenih pahuljica i cetvrt solje vode. Dobro izmasirajte stopala pripremljenom kasom, narocito pete, palceve i delove koji trpe najveci pritisak dok hodate, jer se na njima najcesce stvaraju zadebljanja, a zatim odstranite zobene pahuljice mokrom krpom. Kamenom za pete cete najlakse ukloniti zadebljanja. Izaberite dovoljno veliki, kako biste mogli da ga drzite u saci. Trljajte stopalo dovoljno snazno ali i pazljivo da ne biste povredili kozu. Nemojte to ciniti previse cesto – najvise jednom nedeljno, jer ce se inace brze stvarati nova zadebljanja. Trebalo bi da imate svoj licni kamen za pete. Dobro ga operite i osusite nakon svake upotrebe. Bas kao i cetkica za zube i kamen ima svoj rok trajanja. Ako primetite da vise ne moze da vam dobro uglaca stopalo, zamenite ga. Stopalo je prepuno akupunkturnih i refleksoloskih tacaka, koje odgovaraju razlicitim organima i delovima tela. Cak i ako ne znate njihov precizan raspored, masaza ce vam prijati mada je ne obavlja profesionalac. Mozete zamoliti nekog od ukucana ili pokusati sami da vrsite pritisak na odredene tacke. Uz koristan nadrazaj sitnih neuroloskih vlakana, poboljsacete cirkulaciju krvi i ubrzati eliminaciju toksicnih materija iz celija.

https://www.srpskadijaspora.info/prof-dr-vladan-popovic-hirurgija-prosirenih-vena-lek-za-lak-hod/