Prehrambeni aditivi

Poznato je da se mnogim prehrambenim proizvodima dodaju prehrambeni aditivi, odnosno, prirodne i sinteticke kemijske tvari da im se produži trajnost, poveca prehrambena vrijednost, da bi se olakšala prerada i pripravljnje hrane te da bi se poboljšali okus, boja, miris, sastav ili izgled. Mnogi se protive upotrebi aditiva, no ponekad, doista s pravom, aditivi mogu biti vrlo znacajni (Drvo znanja).

Gotovo sve namirnice bez dodatka aditiva u kratkom se roku pocinju kvariti. Ponekad to kvarenje nije toliko izraženo pa se zrnca šecera samo skrutnu u grumen te je neprikladan za upotrebu. Druge namirnice, poput mljecnih proizvoda, mesa, ribe, voca i povrca rado se ukisele, užegnu, usmrde ili istrunu te hrana postaje cak i otrovna. Stoga se dodaju aditivi tj. konzervansi koji usporavaju ili sprjecavaju rast mikroorganizama u hrani te drugi, pod nazivom antioksidansi koji usporavaju propadanje masti i ulja. Postoje i konzervansi koji održavaju vlažnost hrane ili je suše, ovisno što se traži, ili stvaraju preduvjete za djelovanje drugih aditiva. Nadalje, neki aditivi ocvršcuju, glaziraju, prekrivaju ili razrahljuju hranu, pa joj na taj nacin produžuju vijek trajanja.

Najbrojnija skupina aditiva su sredstva za korekciju boje, mirisa i sastava, a napose ona za poboljšanje okusa. Sve zajedno znamo pod imenom kozmeticki aditivi ili senzorni modifikatori jer mijenjaju naš doživljaj hrane. Mnoge namirnice tijekom procesa proizvodnje izgube vecinu vitamina i minerala koji se naknadno dodaju. Aditivi su važni kod pripremanja hrane za oboljele od šecerne bolesti ili kod osoba koje zbog drugih zdravstvenih razloga moraju ograniciti unos energije i natrija.

E-brojevi

Na naljepnici gdje je naveden sastav proizvoda na odredenom artiklu, ponekad se mogu pronaci mnogi aditivi oznaceni E-brojevima. Ti brojevi odnose se na umjetne i prirodne aditive cija je upotreba odobrena u zemljama Europske zajednice. E-brojeve imaju mnoga bojila, konzervansi, antioksidansi, emulgtori, sredstva za zgušnjavanje dok ih sladila, otapala i sredstva za izbjeljivanje, skrucivanje i pojacavanje okusa nemaju.

Preporuka strucnjak je da jedemo što manje preradene hrane, a što više prirodne hrane. No, u današnjem svijetu je to prakticki nemoguce. Upotreba aditiva omogucuje bolje iskorištavanje namirnica što je potrebno uzeti u obzir u svijetu u kojemu je toliko gladnih. Nadalje, bez aditiva, da se bi hrana pokvarila, hrana bi se moral dopremati svakodnevno i u malik kolicinama što je nemoguce u velikm gradovima s užurbanim nacinom života. Uz to, izbor namirnica bio bi oganicen zbog sezonskog dozrijevanja plodova i zbog manjeg broja preradevina.

Problem nastaje na poledini medalje. Nemoguce je zabraniti neogranicenu upotrebu aditiva pa mnogi aromatski preparati nemaju svoj E-broj i ne moraju se oznacavati na deklaracijama o sastavu namirnica. To znaci da su moguce zlouporabe. Osim toga, mnogi aditivi mogu u nekih stvoriti razlicite zdravstvene reakcije poput alergije, astme, probavnih smetnji ili hiperaktivnosti u djece. Neke su zemlje potpuno zabranile upotrebu odredenih aditiva.

Opasni nenavedeni dodaci

Uz navedene aditive na deklaraciji, proizvod cesto može sadržati i nespomenute aditive poput zaostatka tvari korištenih za pospješivanje rasta ili procesa proizvodnje. Takoder, poznato je da voce i povrce, kao i žitarice koji se nalaze na prodajnom mjestu cesto sadrže ostatke insekticida i fungicida.

Nakon klanja stoke, u meso cesto znaju dodavati kemikalije za konzerviranje, omekšavanje ili boju. Nesilicam se u hranu dodaju aditivi koji bojaju žutanjak no, to se ne navodi na kutiji s jajima.

Zamke u deklaracijama

Deklaracija mnoge zbunjuje i cesto stvara pogrešan dojam. Primjerice, ako proizvod ima u deklaraciji naveden nizak sadržaj soli i šecera, ne znaci da ih ima u maloj kolicini vec da s u naknadno dodani. Isto tako, bez umjetnih sladila u pravilu znaci da je dodan šecer, dok bez šecera znaci da artikal sadrži umjetno sladilo. Još jedna zamka leži u rijeci prirodan jer sve što je prirodno ne znaci da je i dobro. Neka prirodna bojila ne moraju biti prirodna za hranu kojoj su dodana.

Razumijevanje deklaracije kao i njeno redovito citanje omogucit ce nam da koliko toliko kontroliramo unos aditiva u organizam. Ubrzo, mnogi ce doci do zakljucka da je sastav vocne kreme i juhe iz vrecice gotovo identican ciji su glavni sastojci šecer, škrob i masnoce. Pojedini su sastojci na deklaraciji napisani redom, prema zastupljenosti, pa ako je namirnica sastavljena vecinom od šecera i škroba, ta ce dva elementa biti na vrhu popisa dok ce boje, konzervansi, emulgatori i stabilizatori biti navedeni svojim pravim imenom ili pod svojim E-brojem. Sredstva za pojacavanje i poboljšavanje okusa navode se medu zacinima.