RAK DEBELOG CRIJEVA: Znate li da postoje programi za rano otkrivanje? Ove korisne informacije mogu vam spasiti život

Autor: Dnevno.hr

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva počelo je u subotu javnozdravstvenom akcijom na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Tom prigodom brojni su se uzvanici nadovezali na nedavnu izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da će se raditi na tome da se u narednih pet godina odaziv povećati za najmanje 20 posto. Kako je naglasio, reforma zdravstva uključuje i reviziju Nacionalnih preventivnih programa, a naročito programa za otkrivanje raka debelog crijeva. Cilj je povećati odaziv u programe, a smrtnost smanjiti za najmanje 10 posto u razdoblju od pet godina.

Mi imamo jako puno mogućnosti da spriječimo obolijevanje od raka zahvaljujući ranom otkrivanju raka, ali i radom na prevenciji  i smanjenju nezdravih životnih navika poput pušenja, loše prehrane, neaktivnosti i konzumiranja alkohola.

“Teško je promijeniti ponašanje građana, zbog čega prije svega trebamo stvoriti okruženje koje će omogućiti da se ponašanja promijene. Zato i postoje Nacionalni preventivni programi. Ne samo Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, nego i mnogi drugi poput Nacionalnog preventivnog programa za otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice, ali i novi programi koji se tek uvode, poput programa za rano otkivanje melanoma ili raka prostate. Rano otkrivanje malignog oboljenja jako je važno. Što se ranije otkrije, veća je mogućnost izlječenja. Još uvijek nismo zadovoljni odazivom, no radimo na poboljšaju programa, da bude jednostavniji i građanima pristupačniji, da ih upoznamo sa svim mogućnostima i dostupnom pomoći, čemu svakako pomažu i ovakve javnozdravstvene akcije”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a napomenula je kako je rak debelog i završnog crijeva jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, a najveći broj oboljelih dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Odaziv na program dosad je bio svega 25 posto. Među osobama koje su napravile kućni test na krv u stolici, pozitivan nalaz je imalo njih 3,3 posto te su upućeni na kolonoskopiju.

Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za ovaj skrining, Neven Ljubičić, osvrnuo se na visoku smrtnost od raka debelog crijeva u Hrvatskoj te je upozorio na to da od ove vrste raka svaki dan oboli devet osoba, što je više, nego alarmantno.

Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” također je istaknuo kako Grad Zagreb ima jedan od najvećih odaziva, gotovo 35%, no i dalje nisu zadovoljni i cijelo vrijeme rade na tome kako da povećaju isti.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš napomenula je kako je pacijent na prvom mjestu i cijeli sustav zdravstva je tu da pomogne i pruži podršku. Rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije pa iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane da ne zanemaruju pozive i da se redovno odazivaju na preventivne preglede.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More