Rak pluća najčešći i najmrtonosniji karcinom u Srbiji

Rak pluća najčešći i najmrtonosniji karcinom u Srbiji 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Aktuelna epidemija COVID-19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja opravdano prebačena na pacijente zaražene korona virusom. I pored toga što je percepcija zdravstvenih institucija promenjena, problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku.

Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Međutim, ova poražavajuća statistika može da se promeni, uvođenjem ciljane i imunološke terapije.

Nakon višegodišnje borbe udruženja pacijenata i lekara, nadležni su prepoznali problem i od ove godine omogućili lečenje pacijenata u Srbiji upravo ovim savremenim terapijama. Na taj način karcinom pluća može postati sve više hronična, a ne smrtonosna bolest.

U vreme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze koronavirusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole.

Međutim, prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, smatra da nema potrebe za strahom, jer se primanje terapije i u ovom periodu odvija neometano i bezbedno.

Tokom proleća ove godine u periodu mart- početak juna 2020. kada je Klinika za pulmologiju bila COVID centar i dalje smo redovno i bez prekida lečili onokološke bolesnike, na taj način što smo ovu službu u potpunosti izolovali u tzv „zelenu zonu” tako da naši onokološki pacijenti nisu mogli da dođu u kontakt sa obolelila od Covida- 19. Niko od njih nije bio inficiran koronavirusom u tom periodu.

– Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom, a prošle godine otkrili smo rak pluća kod gotovo 1.500 pacijenata. Ono što nas ohrabruje je da od pre dva meseca, oboleli od raka pluća su u mogućnosti da o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije, što nam svima uliva nadu, jer se danas sa rakom može živeti. Do sada je Komisija RFZO odobrila najsavremenije lekove za 150 pacijenata i rezultati su vrlo ohrabrujući – rekla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić.

Udruženje za borbu protiv raka pluća, poslednje tri godine naporno je radilo kako bi se oboleli lečili savremenim terapijama o trošku RFZO, čime bi se rešili problemi pacijenata koji žive sa ovom bolešću. Zahvaljujući razumevanju i saradnji sa nadležnim državnim institucijama, konačno, od polovine 2020. smo u tome i uspeli.

Ciljane i imuno terapije stavljene su na listu lekova.

– Glavni problem je rešen, pa imamo mogućnost da se bavimo i nekim drugim, važnim pitanjima. Bitno je da skratimo vreme od pojave simptoma do dobijanja savremenih lekova, koje je prošle godine, prosečno, iznosilo 200 dana. Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje…. Uz sve ove probleme, prava informacija kako sve ovo postići što lakše i brže, mnogo bi olakšala pacijentima. Udruženje za borbu protiv raka pluća ubrzalo je proces aktiviranja prvog „call centra“ u Srbiji za sve obolele od raka pluća, pogotovo što zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima – istakla je Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“.

Naime, Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave Kliničkog centra Srbije pokrenulo projekat „Put Promene – Put Pacijenta“ sa ciljem da podigne „call centar“, koji će pomoći pacijentima i njihovim prodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije.

– Prvi „call centar“ u Srbiji nalaziće se u prostorijama Klinike za pulmologiju KCS, a u njegovom radu će učestvovati naši lekari i sestre sa Klinike. Takođe, „call centar“ će imati i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom – najavila je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić.

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, dnevno se kod njih 16 dijagnostikuje ova vrsta raka, a na žalost, svaki dan 13 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.

Učlani seOriginal Article