Rani simptomi osteoartritisa: DOVOLJNO JE DA OBRATITE PAŽNJU KADA OBUVATE ČARAPE

Rani simptomi osteoartritisa: DOVOLJNO JE DA OBRATITE PAŽNJU KADA OBUVATE ČARAPE

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Vjerovali ili ne, ali način na koji oblačite čarape otkriva vaše zdravstveno stanje. Ljekari kažu da lakoća, odnosno poteškoća sa kojom obavljate ovu sasvim jednostavnu radnju ukazuje na sklonost ka razvoju artritisa.

Riječ “artritis” se koristi kao izraz za opisivanje mnogih patoloških stanja zglobova koji su povezani sa bolom i upalom. Britanski osteopat Tim Olardis upozorio je na rane simptome artritisa, posebno osteoartritisa, odnosno oštećenja koje predstavlja najčešći oblik ove bolesti. Osteoartritis je upalna degenerativna bolest praćena bolovima u zglobovima i najčešće pogađa koljena i kukove. Istovremeno, ova bolest može da utiče na bilo koji pokretni zglob u tijelu, od vilice do ramena i prstiju.

Zglob kuka
Kad je riječ o osteoartritisu zglobova kuka, dr Tim je objasnio da obično dolazi do gubitka hrskavice, pri čemu tijelo počinje da gradi dodatno koštano tkivo koje ga zamjenjuje. Ovo, pak, izaziva ukočenost i lošu pokretljivost zglobova. Ovo degenerativno oboljenje zgloba kuka može da se otkrije i po načinu na koji osoba oblači čarape.
“Jedan od jasnih znakova jeste kada imate poteškoća sa pokretima u zglobu kuka pri oblačenju čarapa”, rekao je stručnjak.

Koljeno
Kod osteoartritisa koljena, jedan od simptoma jeste poteškoća u savijanju koljena. Tim Olardis je dodao da, osim ukočenosti, smanjene pokretljivosti i fleksibilnosti, simptom artritisa mogu biti i otoci, oticanje zglobova zbog nastale hipertrofije i izražen bol. Ovo oboljenje najčešće se javlja poslije četrdesete godine života. Za zdravlje zglobova je važna fizička aktivnost, unos dovoljne količine esencijalnih hranljivih materija, kao i adekvatna tjelesna težina.

Broj pregleda:
21

2021-08-26
Aura Redakcija