Isprobajte kameleon tehniku kojom dobijete sve što hoćete, bez imalo muke! Uspjeh zagarantovan

Isprobajte kameleon tehniku kojom dobijete sve što hoćete, bez imalo muke! Uspjeh zagarantovan

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA, URADI SAM, LAKO JE, ZANIMLJIVOSTI

Najbolji uspjeh postiže se govorom tela, odnosno pažljivo odabranom paletom gestikulacija.

Treba da pregovarate o plati, recimo. Osjećaji napetosti, neizvesnosti, neprijatnosti i nervoze sasvim su normalni.

Da bi pomogli svima koji ne znaju da se izbore sa ovakvim situacijama, naučnici sa Prinstona u saradnji sa brojnim psiholozima i psihijatrima, su na osnovu istraživanja predložili isproban način da se pregovori okončaju kako želite.

Ono što savjetuju je pažljivo odabrana paleta gestikulacija. Dakle, najbolji uspjeh se postiže govorom tijela (bolje od hiljadu riječi, kako kažu). Kako?

Prvo, imitirajte osobu sa kojom pregovarate, oponašajte njegov govor tijela. Ovaj ’kameleon efekat’ donosi nevjerovatne rezultate – stvara prijateljsku atmosferu i velike su šanse da dobijete šta želite. (Ali, pazite da ne imitirate neprijateljske signale. Nekada je socijalno inteligentnije ne imitirati.)

Ne tresite nogom. Noge su najveći dio vašeg tijela i ako njima pokazujete nervozu, to neće ostati neprimjećeno. Vaše će tijelo tako reći da ste izuzetno nervozni i nesigurni. Zato, priljubite noge i šake položite na krilo i sve će biti u redu.

Ne dirajte vrat. Sklonite ruke sa vrata. Vrat je veoma osjetljivi dio tijla gdje se nalazi veliki broj nervnih završetaka. Dodirivanjem vrata pokazujete da ste nervozni, napeti, da vam je skočio pritisak i da vjerovatno lažete. Prije svega, vaše tijelo šalje signale da ste nesigurni. (Ovo je signal kojem posebnu pažnju poklanjaju FBI agenti.)

Obavezno je čvrsto i sigurno rukovanje. Nikako ne smijete da se rukujete kao da će sagovorniku vaša šaka iskliznuti svakog časa. Kada se čvrsto rukujete, vi zapravo kažete: Ja sam ekstrovert, komunikativan sam, spreman da pokažem svoje emocije (što je dobro da drugi znaju).

Skinite sa lica namršten izraz. Kada ste namršteni, vašem mozgu šaljete poruku da je situacija u kojoj ste veoma teška i napeta i on odgovara tako što u krv šalje “hemiju stresa” i vi se onda i ponašate kao da ste pod velikim stresom. Ovako razgovor neće proteći kako biste željeli.

I, ono što sigurno uspeva je “dva minuta moćne poze”. Prije nego što se pojavite na razgovoru, osamite se i ispravite svoje tijelo, izbacite grudi, blago raširite stopala i ruke podignite iznad glave kao da ćete se istegnuti. Ostanite ovako dva minuta i dišite. Mnoga istraživanja su potvrdila da namensko forsiranje ovakve “moćne poze” zaista čini da se osjećate moćno i puni samopouzdanja što će vam za pregovore o plati ili nečemu vama važnom trebati više nego išta.

Broj pregleda:
1.808

2021-08-26
Aura Redakcija