Razumijevanje pogleda: KAKO DA UHVATITE LAŽOVA?

Razumijevanje pogleda: KAKO DA UHVATITE LAŽOVA?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Nedavno istraživanje otkrilo je da su oči zaista ogledalo duše, jer jednostavnim gledanjem u njih možemo pristupiti odgovarajućim informacijama o nekome.

Prema studiji Reading the Mind in the Eye Test (RMET) 2003. koju su sproveli Simon Baron-Koen i saradnici sa Univerziteta Kembridž, ljudi imaju sposobnost da prepoznaju unutrašnja stanja posmatrajući oči druge osobe. Omogućava nam da „otkrijemo suptilne individualne razlike u društvenoj osjetljivosti“. Smjer naših očiju može nam pomoći da utvrdimo da li neko laže ili ima maštu. Evo nekoliko osnovnih prirodnih pokreta koje možete posmatrati i analizirati:

1. Gore lijevo (Vizuelna memorija)
Kada neko pogleda u gornji lijevi ugao, to znači da pristupa memoriji iz prošlosti. To znači da pokušavaju da se sjete nečega pristupajući vizuelnoj memoriji.

2. Gore desno (Vizuelna konstrukcija)
Kada osoba gleda nagore prema desno, to znači da pokušava da izgradi ili stvori vizuelnu sliku u svom umu. Ovo označava da osoba u svom umu izmišlja vizuelne prikaze kako bi izgovorila laž. Ovo je dobar način da naučite čitati oči.

3. Bočno lijevo (Zvučna memorija)
Gledati u ovom pravcu znači da osoba pokušava da se sjeti zvuka iz sjećanja, kao što je prizivanje u um neke šale koju smo čuli. To može značiti da osoba nije iskrena i da namješta odgovore.

4. Bočno desno (zvučna konstrukcija)
Gledanje u ovom pravcu znači da osoba stvara poseban zvuk u svom umu. Ovaj pokret očiju može se primijetiti kada neko iznosi lažne tvrdnje o razgovoru koji je vodio sa drugom osobom.

5. Dole lijevo (unutrašnji dijalog)
Kada imamo unutrašnju diskusiju ili debatu, obično gledamo u donji lijevi dio. Ovaj gest označava da je neko uključen u duboko razmišljanje ili samoispitivanje ili sumnju.

6. Dole desno (kinestetika/osjećaj)
Kada pokušavamo da se prisjetimo određene emocije povezane sa prošlim iskustvom, skloni smo da pogledamo donji desni ugao. Označava da duboko kopamo u svojim emocijama da bismo ponovo osjetili ista osjećanja u svom umu.

7. Pravo naprijed
Kada nečije oči gledaju pravo naprijed, a zenice su im raširene ili izoštrene, to znači da je njihov um zauzet pristupom senzornim informacijama na najbrži mogući način.

Broj pregleda:
19

2021-08-25
Aura Redakcija