Rešite se gasova

Svako od nas s vremena na vreme oseti neku od neprijatnosti u stomaku u vidu nadimanja i gasova. Nekima se nadutost pojavi posle konzumacije određenih namirnica, kiselog kupusa, pasulja, kelja, sarme ili gaziranih napitaka, kisele vode.Gastroenterolozi objašnjavaju da je sasvim normalno da se povremeno jave gasovi ili nadimanje, ali ako se stalno javljaju, to je signal za uzbunu i dovoljan razlog za posetu lekaru.Ove tegobe može da pogorša ishrana u kojoj dominira suviše šećera, žitarica i mlečnih proizvoda. Nekada male količine skroba mogu doći do debelog creva netaknute.Zato sva skrobna hrana, kao pšenica, kukuruz, ovas, krompir, ali i hleb, peciva i testenina od belog brašna, ponekad mogu stvarati gasove.

 

Promenite loše navike

 

Prosečan muškarac, prema istraživanjima, tokom dana ispusti od deset do četrnaest vetrova. Preterano nakupljanje gasova u crevima može biti neugodno ako ste u društvu, može biti uzrok bola u stomaku, ali je retko znak ozbiljnog oboljenja. Gasove neprijatnog mirisa prouzrokuju bakterije koje iz debelog creva razlažu vlakna podložna fermentaciji i nesvareni skrob, koji se najčešće unosi hranom biljnog porekla.Upravo zbog toga izbegavajte često da jedete grašak, pasulj, sočivo, crni luk, celer, prokelj, šargarepu, suvo grožđe, banane, ovas, a jelovnik obogatite mesom, ribom, jajima… Korisni su i lako svarljivi ugljeni hidrati – pirinač, paradajz, zelena salata, grožđe i višnje.Doktor Džilijan Mekejt savetuje da korigujete svoje navike kada je ishrana u pitanju. – Pijte tečnost dvadeset do dvadeset pet minuta pre obroka. Nemojte da pijete tečnost uz obroke. Pojedite večeru rano. Uzimanje hrane kasno noću iscrpljuje tečnosti u stomaku u vreme kada mu je energija najslabija.Završićete sa lošom probavom i nećete na pravi način apsorbovati hranljive sastojke.

 

Jedite bez nervoze

 

Određena hrana se javlja kao izazivač flatulencije (od latinskog flatus ‘vetar’). Ne može sva hrana da se svari u želucu i crevima. To se posebno odnosi na vlakna i skrob. Tim ostacima se hrane bakterije, normalni stanovnici creva. Pod uticajem tih bakterijskih kolonija, procesom fermentacije, proizvode se gasovi. Većina nastalih gasova nema miris, ali neki imaju veoma jak.U prva dva do tri sata nakon unošenja hrane, na primer pasulja, nema gasova. Posle toga počinje njihovo stvaranje i ispuštanje, pa je maksimum nakon pet časova. Zatim se količina gasova smanjuje i vraća na prethodni nivo sedam sati nakon obroka. Prema rečima dr Mekejt, treba kombinovati hranu i jesti kada ste potpuno opušteni jer na taj način omogućavate idealno varenje.Izbegavajte obroke kada ste neraspoloženi, emotivni, ljuti ili depresivni. Koristite biljne začine, na primer, kapar, divlju mirođiju, majčinu dušicu i nanu da biste neutralisali i smanjili gasove koje izaziva obrok sa sirevima. Nemojte da koristite so, koja usporava varenje proteina i apsorpciju hranljivih sastojaka.Svaki zalogaj temeljno sažvaćite i jedite lagano. Hranite se manjim, a češćim obrocima. Čajevi od nane i lana blagotvorno deluju na stomak.

 

Gasovi u trudnoći

 

Gasovi u trudnoći su česti, ali na sreću, ne predstavljaju nikakvu opasnost ni za mamu, ni za bebu. Ukoliko ste u drugom stanju, izbegavajte hranu koja nadima i izaziva gasove. Količina gasova koju izaziva određena hrana varira od osobe do osobe.Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu da izazovu nadimanje stomaka i gasove. Pijte puno vode, negaziranih sokova, prirodnih sokova i jedite bistru supu. Trudite se da ne pijete sodu ili gaziranu vodu. Izbegavajte žvakaće gume i tvrde bombone. Nemojte da jedete i pričate u isto vreme.