Revolucionarno otkriće: Mikrolelektrode u mozgu omogućile umjetni vid slijepoj ženi

Berna Gomez / Screenshot/Youtube

KAKO POBIJEDITI SLJEPOĆU?

+
AAA

Revolucionarno otkriće: Mikrolelektrode u mozgu omogućile umjetni vid slijepoj ženi

Autor: Zlatko Govedić

Američki znanstvenici predstavili su nalaze koji bi mogli dovesti do revolucije u pomoći slijepima. “Vidna proteza” ugrađena izravno u mozak omogućila je slijepoj ženi da percipira dvodimenzionalne oblike i slova prvi put u 16 godina.

Berna Gomez iz Španjolske u dobi od 42 godine razvila je toksičnu optičku neuropatiju, štetno medicinsko stanje koje je brzo uništilo optičke živce koji povezuju oči s mozgom. Oslijepjela je u samo nekoliko dana.

Zatim, 2018. godine, u dobi od 57 godina, Gomez je donijela hrabru odluku. Dobrovoljno se prijavila da bude prva osoba kojoj je u vidno područje mozga ugrađena sićušna elektroda sa stotinu mikroiglica. Prototip nije bio veći od novčića, otprilike 4 x 4 mm, i ponovno se izvadio nakon šest mjeseci.

Za razliku od retinalnih implantata koji se istražuju kao način umjetne upotrebe svjetlosti za stimulaciju živaca koji izlaze iz mrežnice, ovaj uređaj, poznat kao Moran-Cortivisova proteza, u potpunosti zaobilazi oko i optički živac te ide ravno do izvora vizualne percepcije.

Nakon neurokirurške operacije za implantaciju uređaja, Gomez je sljedećih šest mjeseci svaki dan četiri sata odlazila u laboratorij kako bi prošla testove i obuku s novom protezom.

Prva dva mjeseca uglavnom su potrošena na to da Gomez napravi razliku između spontanih svjetla koje još povremeno vidi u svom umu i svjetlosnih mrlja koje su izazvane izravnom stimulacijom njezine proteze.

Kada bi to uspjela, istraživači bi joj mogli početi predstavljati stvarne vizualne izazove.

Kada je stimulirana elektroda u njezinoj protezi, Gomez je izvijestila da je ‘vidjela’ ubod svjetlosnih podražaja. Ovisno o jačini stimulacije, svjetlosna točka može biti svjetlija ili bljeđa, bijela ili smećkasta.

Kada su više od dvije elektrode bile istodobno stimulirane, Gomez je lakše uočila svjetlosne točke. Neki obrasci stimulacije izgledali su kao blisko razmaknute točkice, dok su drugi više nalik vodoravnim linijama.

“Mogu nešto vidjeti”, Gomez je uzviknula nakon što je 2018. ugledala bijelu crtu u svom mozgu.

Istraživačima je bilo najteže potaknuti vertikalne linije, ali do kraja treninga Gomez je uspjela ispravno razlikovati horizontalne i vertikalne uzorke s točnošću od sto posto.

Velik potencijal

Prošle godine istraživači s Medicinskog koledža Baylor (Houston, Teksas, SAD) umetnuli su sličan uređaj u dublji dio vizualnog korteksa. Među pet sudionika studije, od kojih su troje vidjeli, a dvoje je bilo slijepo, tim je otkrio da je uređaj pomogao slijepim osobama da prepoznaju oblike jednostavnih slova poput W, S i Z.

U Gomezinu slučaju, nije bilo dokaza da uređaj izaziva neuralnu smrt, epileptičke napadaje ili druge negativne nuspojave, što je dobar znak i sugerira da se mikrostimulacija može sigurno rabiti za vraćanje funkcionalnog vida, čak i među onima koji su pretrpjeli nepovratna oštećenja na njihovim mrežnicama ili vidnim živcima.

“Jedan od ciljeva ovog istraživanja jest slijepoj osobi omogućiti veću mobilnost. To bi im moglo omogućiti da lako identificiraju osobu, vrata ili automobile. To bi moglo povećati neovisnost i sigurnost. To je ono na čemu radimo”, kaže bioinženjer Richard Normann sa Sveučilišta Utah (SAD), autor najnovije studije.

“Ugradili smo intrakortikalni niz mikroelektroda od 96 elektroda u vidni korteks 57-godišnje osobe s potpunom sljepoćom tijekom šest mjeseci. Mjerili smo pragove i karakteristike vizualnih percepcija izazvanih intrakortikalnom mikrostimulacijom”, piše u studiji.

Rezultati pokazuju sigurnost i učinkovitost kronične intrakortikalne mikrostimulacije putem velikog broja elektroda u ljudskom vidnom korteksu, pokazujući njezin veliki potencijal za vraćanje funkcionalnog vida slijepim osobama.

Zbog svog doprinosa, Gomez je navedena kao suautorica studije.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


POZNAT JE UZROK

KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? Iz gradskog zavoda tvrde da je problem u ‘kapi’: ‘To ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana’


DAROVI PRIRODE

Narodna pomoć za probleme s prostatom: Potreban vam je samo jedan lako dostupan sastojak!


KAKO POBIJEDITI SLJEPOĆU?

Revolucionarno otkriće: Mikrolelektrode u mozgu omogućile umjetni vid slijepoj ženi


DAROVI PRIRODE

Zanoktice nisu bezazlene, mogu dovesti do potpunog gubitka nokta! Ovaj narodni lijek može pomoći

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article