Rizični centimetri

Od kada su se pojavile, cipele sa visokim potpeticama su nezaobilazan modni “detalj”. Šta je to u paru cipela sa štiklom što čini da budu ženski predmet obožavanja nije potpuno objašnjivo racionalnim argumentima, ali je činjenica da žene koje nose visoke potpetice deluju privlačnije, jer vizuelno izdužuju noge, i obično imaju više samopouzdanja. Međutim, lekari sve češće upozoravaju da takva obuća, naročito ako se nosi svakodnevno, može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Najpre izaziva bolove u kolenima, leđima i vratu, a potom i trajne deformitete naročito stopala i kičme.

KIČMA I KOLENA
Visoka štikla izaziva pomeranje karlice unapred, a to uslovljava da se u krstima kičma zakrivi unapred (lumbalna lordoza).
– Nošenje obuće sa štiklom višom od pet centimetara, bez obzira na njen oblik, fiziološki ne odgovara telu – objašnjava dr Bojan Karović, hirurg ortoped Odeljenja za hirurgiju kuka Kliničkog centra Srbije u Beogradu. – Ukoliko se ovakve cipele nose svakodnevno velike su šanse da se kičma iskrivi, jer se stvara stalni pritisak na donji deo leđa, telo je neprirodno nagnuto napred, pa kukovi i kičma nisu u potrebnoj, istoj ravni. Osim toga, ako žena oseća bol u jednoj nozi, automatski se više oslanja na drugu i oštećuje je što vremenom uzrokuje promene položaja kukova i kičmenih pršljenova. Hod na visokim potpeticama, takođe, povećava pritisak na zglob kolena za 26 odsto, što kod žena uslovljava pojavu osteoartritisa (okoštavanje kolena to jest taloženje kalcijuma na nepravilnim mestima u kolenu).

STOPALA
Štaviše, visoke potpetice “teraju” telo da preraspodeli težinu, pa dugotrajno nošenje štikli može da izazove bol u kugličnom zglobu stopala i na jastučićima nožnih prstiju.
– Ako se nose svakodnevno i predugo, visoke štikle mogu da izazovu Mortonov neurom. To je zadebljanje na nervu koji se nalazi između trećeg i četvrtog nožnog prsta i prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti donožja. Ovo zadebljanje je “odgovor” na stalan, veliki pritisak, pa je zbog nošenja visokih potpetica deset puta češći kod žena. Simptomi Mortonovog neuroma su bol, trnjenje i peckanje sa gornje i donje strane stopala.
Osim što izazivaju deformacije u i na stopalu i nepotrebno “pritiskaju” kolena, kukove i kičmu, visoke štikle pomerajući osovinu tela unapred istovremeno povećavaju pritisak na petu i prednji deo stopala.
– Noge možda izgledaju duže i lepše u visokim potpeticama, ali sa svakim dodatnim centimetrom povećava se pritisak na prednji deo stopala. Što je štikla viša opterećenje je veće, a bolovi u stopalima i prstima su neizbežni jer njihove kosti ne mogu da podnesu veliko opterećenje. To može da dovede do osteohondroze to jest poremećaja snabdevanja krvlju kostiju i mekih tkiva stopala.

ŠPICAST VRH NAJOPASNIJI
Doktor Karović upozorava i da su visoke potpetice na cipelama sa špicastim vrhom, takođe pogubne za stopala.
– Tesne cipele mogu da prouzrokuju formiranje koštane izrasline u osnovi palca. To dovodi do naginjanja palca ka ostalim prstima i stvarnje čukljeva, što izaziva jak bol. Skučen prostor za prste u cipeli uslovljava i da se manji prsti savijaju u srednjem zglobu i postaju trajno zgrčeni. Posle dužeg vremena, drugi, treći i četvrti prst ne mogu više da se isprave, čak i kad nisu u tesnoj cipeli. Takođe, uska, špicasta cipela u kombinaciji sa visokom štiklom može vremenom da podiže drugi nožni prst stvarajući takozvani “čupasti prst” i klavus (žulj) na gornjoj strani prsta. U svemu tome strada i peta jer tvrde cipele ili kruti kaiševi mogu da je iritiraju i da naprave koštanu izbočinu poznatu kao Haglundova peta.
Ipak, sve ove posledice “vrebaju” samo žene koje svakodnevno nose obuću sa visokom štiklom. Povremeno nošenje, pak, ne može da izazove nikakve deformitete. Dakle, slobodno uživajte na visokim potpeticama u specijalnim prilikama, važno je samo da vam nošenje visokih štikli ne postane navika.

AHILOVA TETIVA
– Mišići lista se grče i prilagođavaju uglu visokih potpetica, pa mišići nogu mogu da se skrate i zategnu. Osim toga, kada je pri hodu stopalo niže od pete, što je slučaj kada se nosi visoka potpetica, zateže se i skraćuje Ahilova tetiva koja s vremenom čak može da atrofira – objašnjava dr Karović.

RAVNA OBUĆA
Za nogu nije dobra ni potpuno ravna obuća, kao što su baletanke, jer po rečima dr Karovića ona uslovljava spuštanje svodova stopala. Naročito unutrašnjeg i prednjeg poprečnog svoda što može da doprinese pojavi ravnih tabana.

PLATFORMA
– Dok se hoda, prilikom premeštanja s pete na prste, stimulišu se unutrašnji organi: srce, bubrezi i jetra. Međutim, platforma onemogućava taj proces, a mišići i tetive, koji pridržavaju svod stopala, ne mogu da se skraćuju i produžavaju, što se inače dešava kod svakog koraka. To uzrokuje zastoj cirkulacije i smanjenje amortizacione funkcije stopala, a to je jedan od faktora rizka za razvoj artroze u srednjim godinama – poručuje naš sagovornik.

IDEALNA CIPELA
Cipele koje su dobre za stopalo izgledaju ovako:
* imaju potpeticu od dva centimetra. To je idealna visina štikle jer se težina ravnomerno raspoređuje na petu i prednji deo stopala (50:50). Potpetica od četiri centimetra već malo remeti tu ravnotežu, pa je 57 odsto težine na prednjem delu stopala, a 43 odsto na peti.
* vrh cipele ne bi trebalo da bude špicast već zaobljen ili četvrtast (pačji kljun), da bi se svi prsti udobno smestili
* zadnji deo je stabilan, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu
* poželjno je da unutrašnjost cipele bude anatomski oblikovana da bi se održavao tonus stopala.