Rizik za rak kože kod starijih osoba

Osobe u starijem životnom dobu imaju veći rizik obolevanja od raka kože jer njihova koža gubi sposobnost korišćenja imunološkog sistema kako bi se odbranila, objavili su britanski znanstvenici.

Dosad se verovalo da je za ovu pojavu odgovoran defekt T-stanica imunološkog sistema, piše Journal of Experimental Medicine.

Istraživači s londonskog University Collegea pratili su grupu ispitanika starih 40 i 70 godina kojima je injiciran antigen namenjen stimulaciji imunološke reakcije T-stanica.

Kako se i očekivalo, imunološka reakcija kod starijih ispitanika bila je znatno slabija, ali po prvi put je utvrđeno da se ne radi o defektu T-stanica nego o smanjenoj sposobnosti kože da uz pomoć odgovarajućih signala privuče spasonosne T-stanice.

Ipak, dodatna testiranja sprovedena u laboratoriji pokazala su kako je uz odgovarajući podsticaj moguće ponovo početi slanje ključnih signala imunološkom sistemu, što sugeriše kako je ovaj problem moguće rešiti.

Istraživači dodaju kako se na ovaj način može smanjiti i podložnost kožnim infekcijama kod osoba u starijem životnom dobu.

U sledećoj fazi studije će naučnici pokušati da utvrde može li se ovom metodom popraviti funkcionalnost imunološkog sistema u drugim tkivima.