Najbolji napici za tropske vrućine

Pitate se šta treba da pijete kako biste utolili žeđ dok napolju sunce prži?
Svaki napitak je dobar, ali samo ako ga pijete u pravom trenutku.

Kad god poželite

Negazirana voda
Voda najviše osvežava, a ne sadrži ama baš nijednu kaloriju. Uvek imajte na umu da je na visokim temperaturama znojenje pojačano i da morate da nadoknadite izgubljenu tečnost. Zato je voda pravi izbor za vrele letnje dane.

SAVET PLUS
Popijte najmanje litar i po mineralne vode na dan, a ako se bavite sportom, dozu povećajte na dva litra.

Za dobro jutro

Sveži voćni sokovi
Voćne sokove trebalo bi da pijete ujutru, pre doručka ili uz njega, jer su oni prava riznica vitamina i minerala. Idealno bi bilo da pijete sveže ceđene sokove, ali ako niste u mogućnosti da ih pravite, poslužiće vam i industrijski koji imaju oznaku „100 odsto voće, bez aditiva i dodatnog šećera“.

SAVET PLUS
Sokovi ipak ne mogu da zamene voće i zato ga jedite nekoliko puta u toku dana. Voće sadrži dragocena biljna vlakna i čini vas sitim.

Šoljica toplog čaja

Zbog kofeina i tanina koje sadrži čaj razgrađuje rezervne energetske materije. Sadrži i flavonoide, koji su pet puta efikasniji od vitamina C i E. Osim toga, čaj je sjajan diuretik, pa lekari savetuju da u toku dana popijete oko dva litra ovog dragocenog napitka, koji će vam pomoći da iz organizma izbacite sve štetne materije.

SAVET PLUS
Da bi vaš čaj imao što manje kalorija, pripremite ga sami ili naglasite konobaru da treba da bude bez šećera ili blago zaslađen. Izbegavajte kupovne ledene čajeve jer sadrže previše šećera.

U kafiću

Dijetalni napici
Kad vam se ukaže prilika, smestite se u kafić ili pod suncobran i naručite dijetalni kola napitak. Konzerva dijetalne „koka-kole“ sadrži samo jednu kaloriju, dok obična „koka-kola“ ima 148 kalorija. Znači, ako pazite na liniju, a uz to ne možete da odolite ovom slatkom gaziranom piću, uzmite dijetalnu varjantu.

SAVET PLUS
Dijetalni napici nisu kalorični, ali podstiču proizvodnju insulina, što povećava potrebu za šećerom. Zato ih pijte u malim količinama.

Posle sporta

Gazirana pića
Pošto sadrže takozvane brze šećere, gazirani napici goje. Međutim, nakon neke fizičke aktivnosti oni će vam brzo povratiti preko potrebnu energiju baš zato što sadrže šećer, vodu, kalijum i bikarbonate, sve supstance koje ste izbacili preko znoja.

SAVET PLUS
Posle teškog fizičkog napora pijte gazirane napitke polako i u malim gutljajima kako biste izbegli stomačne tegobe.

Sok bar jednom na dan

Od šargarepe – Sveže isceđen sok od šargarepe stimuliše deobu i rast ćelija, povećava imunitet i oštrinu vida. Šargarepa čisti jetru, normalizuje njene funkcije i ubrzava izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.

Od cvekle – Cvekla je bogata vitaminima i mineralima koji su neophodni za proizvodnju eritrocita. Sadrži mnogo više joda nego drugi sokovi, a pošto ima i dosta magnezijuma, jača nervni sistem i pomaže kod nesanice i nervoze. Sok od cvekle pije se hladan.

Od grejpfruta – Grejpfrut, slično kao i jabuka, u želucu brzo stvara osećaj sitosti.
Zahvaljujući sastavu i sadržaju vlakana, grejpfrut u tankom crevu smanjuje resorpciju holesterola i triglicerida. Sadrži mnogo kalijuma, a ima i diuretski učinak. Takođe, sok od grejpfruta sjajan je za