Brufen štetan za srce

Višegodišnja upotreba nesteroidnih antireumatskih lekova, tipa „ brufen“ i „ ibuprofen“, štetno utiču na srce, pokazale su dve međunarodne studije urađene u Engleskoj. Zbog toga, na svakoj kutijici ovog leka trebalo bi da stoji upozorenje da mogu izazvati infarkt i moždani udar. Na pakovanjima lekova proizvedenih u Srbiji, međutim, to nije slučaj.

Na kutijama „ brufena“ koji se prodaje u našoj zemlji ne piše nikakvo upozorenje u vezi sa uzrokovanjem određenih bolesti – kaže mr Vukica Kocić-Pešić, direktor Apotekarske ustanove „Beograd“.

Ona objašnjava da je svetska lekarska praksa pokazala da često uzimanje ovog leka može da dovede do akutnog infarkta miokarda.

Kada nam stigne preporuka Svetske zdravstvene organizacije, svakako ćemo vidno istaći sve moguće posledice upotrebe ovog leka – rekla je Pešićeva.

U susednoj Hrvatskoj, nedavno je, na svakom pakovanju brufena vidno ispisano i istaknuto da terapija ovim lekom može da izazove infarkt i moždani udar, jer u suprotnom lek ne može da bude u prodaji.