RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim bočicama jer postoji opasnost za njihov organizam

Pixabay

POGOTOVO NAKON STERILIZACIJE

+

AAA

RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim boicama jer postoji opasnost za njihov organizam

Autor: Dnevno

Bebe koje se hrane boicom svaki dan progutaju na milijune estica mikroplastike, pokazalo je istra탑ivanje koje je opisano kao prekretnica u razumijevanju utjecaja iznimno sitnih dijelova plastike na ovjeka, pi큄e Guardian.

Znanstvenici su utvrdili da preporuena temperatura za sterilizaciju plastinih boca i pripremu mlijeka uzrokuje otpu큄tanje milijuna estica mikroplastike i milijardu estica nanoplastike.

Studijom su bile obuhvaene boica napravljene od polipropilena i one ine 82 posto svjetskog tr탑i큄ta. Glavna alternativa su im staklene boce. Upravo je polipropilen naje큄e kori큄tena vrsta plastike, a testiranja su pokazala da su i druge posude za tekuine napravljene od ovog materijala otpu큄tale milijune estica mikroplastike po jednoj litri tekuine.

Studija je potvrdila ranije navode da mikroplastika znatno kontaminira namirnice. Jo큄 nije tono utvreno kako mikroplastika utjee na zdravlje ovjeka te su zbog toga znanstvenici pozvali da se to hitno istra탑i. To je prije svega potrebno napraviti meu populacijom novoroenadi.

Istra탑ivai su dali upute za sterlizaciju u cilju da se smanji izlo탑enost esticama mikroplastike.

Profesor Uili큄ta Trinity John Boland je istaknuo da su, kako je rekao, potpuno zapanjeni koliinom mikroplastike koja nastane u boici za bebe. Ukazao je da je potrebno istra탑iti koliko mikroplastike doe do krvotoka i u druge dijelove tijela.

Za Philippa Schwabla sa Medicinskog sveuili큄ta u Beu ovo je istra탑ivanje prekretnica jer je pokazalo da se alarmantna koliina mikroplastike unosi u organizam tijekom konzumacije neke namirnice. I on je naglasio da je potrebno istra탑iti kako ova materija utjee na zdravlje djece.

Profesor na melbur큄kom Sveuili큄tu RMIT Oliver Jones je naveo da roditelji koji koriste ove boici ne trebaju osjeati gri탑nju savjest, ali da se treba uhvatiti u ko큄tac ovog problema. Ranije su znanstvenici upozoravali da su zabrinuti koliinom mikroplastike koja mo탑e dospjeti u organizam npr. konzumacijom vode iz plastine boce.

Spomenuto istra탑ivanje je objavljeno u asopisu Nature Food i njime je bilo obuhvaeno tri etvrtine svjetske populacije. Istra탑ivai su procijenili da su bebe u prvoj godini hranjenja ovim boicama prosjeno izlo탑ene 1,6 milijuna estica mikroplastike dnevno. U Sjedinjenim Amerikim Dr탑avama, Australiji i europskim zemljama taj broj je iznosio vi큄e od dva milijuna.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


POGOTOVO NAKON STERILIZACIJE

RODITELJI OPREZ: Nemojte hraniti bebe s ovim boicama jer postoji opasnost za njihov organizam


SAVRENO JEDNOSTAVNO

Soda bikarbona za ‘holivudski osmijeh’: Metoda pranja zubi stara vi큄e od sto pedeset godina


DAROVI PRIRODE

AJ KOJI LIJEI BUBREGE, REUMU I CISTE: Odlian je diuretik, ali ne smiju ga svi piti!


DAROVI PRIRODE

PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odlinu probavu

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.Original Article