Ruski voz ukrašena srpskim freskama otišla za Kosovsku Mitrovicu (video, foto)

Prvi voz, koji će posle 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice, krenuo je danas sa Glavne železničke stanice u Beogradu, a ispratio ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je rekao novinarima da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom, koja je na Uneskovoj listi.

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohija.

“To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu”, naglasio je Đurić.

On je rekao da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u KiM predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Kako je rekao, reč je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića. Đurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera.

To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd — Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

“Srećna nova godina svima koji slave. Lep početak nove pravoslavne godine. Prvi put posle nove godine, sa najsavremenijom garniturom kreće voz Beograd — Kosovska Mitrovica, na zahtev mnogobrojnih građana i studenata koji žele da budu mnogo bolje povezani sa Beogradom, Kragujevcem i drugim mestima u Šumadiji i centralnoj Srbiji”, rekao je Đurić dodajući da je to primarna uloga voza.

  • Ruska dizelka otišla za Kosovsku Mitrovicu
  • Ruska dizelka otišla za Kosovsku Mitrovicu
  • Ruska dizelka otišla za Kosovsku Mitrovicu
  • Direkto Kancelarija za KiM Marko Đurić pred polazak voza
  • Direkto Kancelarija za KiM Marko Đurić pred polazak voza
  • Ruska dizelka otišla za Kosovsku Mitrovicu

On je zahvalio i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture što je omogućilo realizaciju ove ideje.

Đurić je istakao da je to savremeni voz i prvi koji je u Srbiji u potpunosti opremljen internetom.

“Očekujem da će studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici biti među glavnim korisnicima voza”, naglasio je Đurić.

On je kazao da će u narednom periodu i sam sa velikim zadovoljstvom koristiti taj voz.

Đurić je rekao da će ukupan iznos troškova voza biti objavljen i da je trenutna procena da će u probnom periodu to iznositi malo manje od 18.000 evra, a u to nisu uračunate karte koje će putnici plaćati.

“Može vrlo lako da se desi da ova linija bude i ekonomski isplativa”, kazao je on.

Ruski voz koji će saobraćati na lini Beograd-Kosovska Mitrovica

Prema njegovim rečima, povratna karta od Beograda do Kosovske Mitrovice će biti oko 1.600 dinara dok je prosečna autobuska povratna karta oko 2.800 dinara.

Na pitanje da prokometariše natpis na vozu “Kosovo je srbsko”, Đurić je odgovorio da je natpis ispisan i na slovačkom jeziku.

“Ovo je neko čudno vreme kada i Ivu Andrića proglašavaju fašistom, pa me ne bi začudilo da bude i onih koji Uneskovu kulturnu baštinu proglasiti neprimerenom. Mislim da je lepo da se kroz pokretnu izložbu pošalje poruka da mi brinemo o našoj kulturnoj i duhovnoj baštini i da je to nešto što treba da približi ljude kulturi”, istakao je Đurić.

V.d. generalnog direktora Srbija voza Jugoslav Jović je rekao da na zahtev Kancelarije za KiM uvode direktan voz do Kosovske Mitrovice.

“Sadašnji proračun kaže da uz učešće opštine Kosovska Mitrovica i prihoda od karata da će voz biti isplativ”, naveo je Jović.

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri — Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi troškove koje će voz imati zbog prevoza putnika na ovoj liniji. Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je planiran sutra u 10.40.

 

Izvor: Tanjug