Samo jedan čas joge nedeljno smanjuje strah kod trudnica

Foto: Profimedia

Gvinet Paltro i Sijena Miler, a od nedavno i naša Jelena Ristić, verenica slavnog tenisera Novaka Đokovića, samo su neke od trudnica koje su u svoj redovan program vežbanja uvrstile jogu.

Sasvim opravdano, jer novo istraživanje potvrđuje da se već posle dva meseca redovnog vežbanja nivo stresa kod trudnica opada, izveštava profesor reproduktivne medicine Džon Aplin sa Univerziteta u Mančesteru.

Stres u trudnoći vezuje se za strah od prevremenog porođaja, eventualne premale težine novorođenčeta i nekih anomalija, kao i kod sve češćih problema u razvoju i ponašanju dece u predškolskom, ali i školskom i adolescentskom dobu.

Visok nivo anksioznosti kod trudnica povezan je i sa postporođajnom depresijom koja vodi i do pojave češćih depresija kasnije tokom života.

Istraživanje čije je rezultate Mančesterski univerzitet objavio 1. maja 2014. godine prvo je ove vrste, a vodio ga je dr Džejms Njuhem, nekada mančesterski doktorant a sada saradnik Univerziteta u Njukaslu. “Iznenađujujuće je da se ovom temom niko do sada nije bavio, jer smo dugo samo pretpostavljali da to tako funkcioniše a sada najzad imamo i dokaze za našu teoriju”, kaže Njuhem.

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Sensa