SAMOPOMOĆ U DOBA PANDEMIJE: Ovo su biljke s najmoćnijim antivirusnim djelovanjem

Wikimedia Commons

DAROVI PRIRODE

+
AAA

SAMOPOMOĆ U DOBA PANDEMIJE: Ovo su biljke s najmoćnijim antivirusnim djelovanjem

Autor: Zlatko Govedić

Ovo je sedam biljaka s najmoćnijim antivirusnim djelovanjem!

Matičnjak

Ova biljka ima jak antiseptični efekt. Zbog toga se stalno koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema.

Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, pružaju bakteriostatičke i antivirusne efekte. Sadrži mineralne soli i rijetke kiseline, koje imaju snažno ljekovito djelovanje.

Origano

U narodnoj medicini se propisuje u terapiji kod bolesti digestivnog trakta, upalnih procesa u usnoj šupljini, donjih dišnih puteva i ginekoloških poremećaja.

Doprinosi aktivnoj proizvodnji leukocita koji štite od patogena i aktivira imunitet. Pored toga, origano sadrži askorbinsku kiselinu, kalij i kalcij, tvari neophodne tijelu.

Eukaliptus

Sastav ove biljke uključuje cineol – prirodnu antiseptičnu supstancu koja ima snažno antivirusno djelovanje. Lišće eukaliptusa koristi se kao protuupalno, analgetsko i imunomodulatorno sredstvo.

Uspješno se koristi za liječenje otitisa, virusnih infekcija, bolesti crijeva, genitourinarnog i probavnog sistema.

Kadulja

Ova biljka ima jak protuupalni i antimikrobni efekt. Sadrži veliki broj alkaloida, flavonoida i tanina.

Kadulja je bogata korisnim elementima u tragovima i kiselinama. Prirodne tvari listova imaju dezinfekcijska svojstva.

Kamilica

Koristi se kod bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave, genitourinarnog i živčanog sistema. Možemo reći da se kamilica preporučuje kod bilo koje bolesti. Doprinosi poboljšanju zaštitnih funkcija leukocita, ubrzavanju procesa oporavka i daje sedativni efekt.

Veliki broj flavonoida pruža antimikrobni efekt. Bilo koji dio biljke može se upotrijebiti u liječenju, poput čaja za piće ili za inhalaciju, kupke za vanjsku upotrebu…

Majčina dušica

Ova biljka je izvor jedinstvenog esencijalnog ulja bogatog timolom, karvakrolom i borneolom. Ima snažan utjecaj na upalu bilo kojeg porijekla. Najčešće se propisuje kod jakog kašlja, respiratornih bolesti, bronhitisa, artritisa.

Flavonoidi u majčinoj dušici pomažu kod iskašljavanja, ublažavaju upale i smanjuju bol. Komponente iz biljke stimuliraju imunološke procese i poboljšavaju stanični metabolizam.

Ehinacea

Ima najsnažniji imunomodulatorni efekt na sve stanice i tkiva našeg tijela. Ehinacea stimulira obrambeni sistem tijela, povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i povećava njihovu aktivnost. Konzumiranje ehinacee ima snažan preventivni utjecaj na organizam i poveća otpornost na patogene bakterije i viruse.

Fenolske tvari i tanini, koji se nalaze u biljci, imaju antimikrobno, antipiretsko i analgetsko djelovanje. Glikoproteini, saponini, biometali i vitamini imaju antivirusno i imunostimulirajuće djelovanje.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


'SLUŠNA' STAROST

(VIDEO) PROVJERITE SLUH! Ako sumnjate da slabije čujete, provjerite ovim testovima!


NE ZANEMARUJTE BOL

BOLI VAS ISPOD REBARA? Mnogi ni ne slute uzrok i da posljedice mogu biti smrtonosne!


SEZONA VIRUSNIH ZARAZA

(RECEPT) VITAMINSKA BOMBA OD ZAČINA: Jača imunitet i vraća energiju


DAROVI PRIRODE

SAMOPOMOĆ U DOBA PANDEMIJE: Ovo su biljke s najmoćnijim antivirusnim djelovanjem

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article