Saranda (2): Otkrivanje jedne destinacije

Saranda (2): Otkrivanje jedne destinacije 1Foto: Aleksandra Čabraja

Današnja Saranda je grad-luka na Jonskom moru sa dvadesetak hiljada stanovnika od kojih značajan deo čini grčka manjina – Saranda i obližnji grad Đirokaster dva su glavna centra grčkog stanovništva u Albaniji.

Ovo je i logično s obzirom da se ovi gradovi nalaze na krajnjem jugu Albanije, blizu granice sa Grčkom.

Ozbiljniji razvoj savremenog turizma u Albaniji započeo je tek devedesetih godina dvadesetog veka, a glavni razlog zbog kojeg je u poslednjih par godina postala izuzetno popularna destinacija za srpske turiste svakako je taj što se za ulazak u Albaniju ne traži nikakva zdravstvena dokumentacija, niti pakbilo kakva dokumentacija osim lične karte.

Međutim, svakako da je bilo samo pitanje trenutka kada će Saranda kao letovalište biti „otkrivena“ ne samo za naše turiste već i za mnoge druge koji ovde rado dolaze, a to su osim građana Srbije, Severne Makedonije, Rumunije i Italije i mnogi drugi, jer ovaj grad nudi daleko više od „antivakserskog“ turizma.

Saranda ima izvanredno prijatnu klimu i preko tri stotine sunčanih dana godišnje. Temperature tokom leta najčešće nisu previše visoke i kreću se oko trideset stepeni, uz prijatan svakodnevni vetar uz koji se vrele letnje temperature gotovo i ne osećaju.

Obalu Sarande čini luka u centru zaliva i niz lepih uvala, od kojih su mnoge tek u skorije vreme nasute šljunkom i pretvorene u plaže, i sa kojih se pruža pogled na obalu obližnjeg Krfa.

Gradska plaža u Sarandi nije idealno mesto za kupanje jer se nalazi pored luke ali lepih uvala sa plažama je mnogo, većina hotela ima sopstvene plaže rezervisane za goste, a za ljubitelje onih najlepših divljih plaža svakodnevno se organizuju obilasci brodićem, kao jedini način da se dođe do mnogih plaža do kojih još uvek ne postoje putevi.

Lepih plaža ima, takođe, i u obližnjem gradiću Ksamilu, do kojeg je lako doći iz Sarande automobilom, taksijem ili autobusom. Iako ni u Albaniji cene više nisu tako povoljne kao što su bile do pre koju godinu, one su i dalje vrlo konkurentne u poređenju sa Grčkom, Turskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Slovenijom i ostalim zemljama u okruženju, pri čemu je ponuda zaista solidna.

Kad je smeštaj u pitanju nije na odmet rezervisati ga i obezbediti unapred, budući da su se Buking i neki drugi načini rezervacije u izvesnim slučajevima pokazali nedovoljno pouzdanim kad je Albanija u pitanju. Saranda obiluje kafićima i restoranima ali ono čega još uvek nema u većem broju jesu pekare i poslastičarnice, što je mnogima neobično, s obzirom da su Albanci u okruženju poznati po ovim zanatima.

Vredi spomenuti i da dva najlepša i najpoznatija restorana na glavnom šetalištu drže srpski i makedonski vlasnici.

Original Article