Saranda (3): Prirodne lepote i burna istorija

Saranda (3): Prirodne lepote i burna istorija 1Foto: Aleksandra Čabraja

Saranda je svakako pravi raj za tzv. antimaskere, antivaksere i sve one koji ne veruju u efikasnost mera protiv korona virusa i u njoj ćete se sigurno odmoriti od korona histerije, što u današnjem svetu nije mala stvar.

Mnogi su s razlogom skeptični i kada je reč o „forsiranju“ albanskog turizma kod nas, tvrdeći da iza te „agende“ stoje politički planovi i interesi.

Ovo je sasvim moguće i čak vrlo verovatno, ali po meni ne predstavlja apsolutno nikakav razlog da naši građani, pritisnuti problemima i finansijskim teškoćama, ne iskoriste priliku za jedno opušteno i prijatno letovanje.

Svakako, s obzirom da put ka Albaniji autobusom ili automobilom vodi preko Kosova i Metohije, ovo putovanje predstavlja idealnu priliku i za obilazak južne srpske pokrajine i upoznavanje sa najdragocenijim spomenicima srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

S obzirom da je put od recimo Beograda do Sarande dug gotovo hiljadu kilometara i zahteva više pauza, u ovo putovanje lepo se može uklopiti i obilazak Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Velike Hoče, nekadašnje Dušanove prestonice Prizrena ili ostataka grobne crkve cara Stefana Dušana Silnog – Manastira Sveti Arhangeli, i ostalih brojnih spomenika na KIM.

Kao oblast burne istorije i velike prirodne lepote, Saranda obiluje lokalitetima koje možete posetiti tokom boravka u ovom gradu.

Ukoliko letujete u Sarandi, svakako treba da iskoristite priliku da obiđete i obližnji gradić Ksamil, takođe poznato albansko letovalište, čuveno po izuzetno lepim plažama na kojima je, nažalost, u sezoni često velika gužva.

Put od Sarande do Ksamila vodi pored velikog jezera poznatog po uzgajanju dagnji na kojem se ovde, kako tvrde meštani, obogatio nekadašnji italijanski predsednik Berluskoni.

Na brdu iznad Sarande nalazi se Likureška tvrđava, koju je u šesnaestom veku izgradio Sulejman Veliki, radi kontrolisanja luke prilikom napada na Krf.

Blizu Sarande nalazi se i nacionalni park Butrint, sa arheološkim ostacima među kojima su antički amfiteatar, rimsko kupatilo, kapela iz petog veka, bazilika iz šestog veka, gradska kapija zvana Lavlja kapija i srednjovekovni mletački zamak iz XIV veka, danas pretvoren u muzej.

Za sam Butrint vezana je legenda da ga je sagradio sin trojanskog kralja Menelaja, Helen, koji je tu dospeo loveći ranjenog bika kojeg je hteo da žrtvuje Apolonu.

Do Butrinta se može doći iz Sarande putem koji je izgrađen 1959. godine, povodom posete sovjetskog predsednika Nikite Hruščova, a izleti do Sarande i Butrinta redovno se organizuju i sa obližnjeg Krfa.

Naravno, iz Sarande se svakodnevno organizuju i izleti za Krf, a od izleta brodom popularne su takozvana „severna tura“, kojom se obilaze plaže severno od Sarande, i „južna tura“ za obilazak plaža južno od Sarande prema Ksamilu. Tu su i jezero zvano Plavo oko, grad Đirokaster i mnoga druga mesta koja vredi videti.

Kažu da svake godine treba posetiti bar jedno mesto na kojem nikada ranije nismo bili. U poslednjih par godina izbor nam je prilično sužen, ali Saranda je u svakom slučaju mogućnost koju vredi iskoristiti.

Original Article