Saveti za ravan stomak

Genetika je zaslužna za odsustvo ili prisustvo masnog tkiva na stomaku žene, ali to zavisi i od drugih činilaca. Za žene koje su rođene sa malom razlikom u obimu struka i kukova, “poravnjavanje” stomaka je teško. Termin za ovaj telesni tip je “jabuka”, za razliku od tipa “kruške” koji ima jaču zadnjicu.
Fizička aktivnost

Svaka fizička aktivnost redukuje salo i sužava obim struka. Salo sa stomaka se brže topi od sala sa butina i bokova. Za sagorevanje masnog tkiva na stomku odlično je kombinovanje kardio i vežbi jačanja. Kardio vežbe tope masno tkivo celog tela, a vežbe jačanja podstiču metabolizam da sagoreva masnoću i za vreme mirovanja. Uostalom, bilo koja većba koja aktivira stomačne mišiće ubrzaće sagorevanje masnog tkiva.
Pravilna ishrana

Pravilna ishrana može da pomogne pri sagorevanju masnog tkiva na stomaku. Drastično smanjivanje kalorija može da uspori metabolizam i podigne nivo stresa. Jedite raznovrsne namirnice! Stručnjaci preporučuju ishranu koja se bazira na posnim proteinima, biljnim vlaknima, integralnim žitaricama, voću i povrću… Što se tiče ugljenih hidrata, najbolji su oni koji sadrže biljna vlakna. Potvrđeno je da se onim osobama koje više jedu beli hleb od inegralnog struk širi za 1,5 cm za godinu dana.

Nikada ne preskačite doručak! Nivo šećera je najniži nakon buđenja. Preskakanje doručka može da uzrokuje još veći pad šećera. Osobe koje izostave doručak uzimaju više kalorija nego one koje jedu sva tri obroka. Izgladnjivanje dovodi do toga da popodnevni i večernji obroci budu obilniji. Jedite tokom dana manje, a češće. Obavezna su tri glavna obroka i dve užine (pre i posle podne). Razmak između obroka ne sme da bude duži od tri sata. Izbaciti iz ishrane kofein, alkohol i zaslađene napitke (stimulišu oslobađanje kortizola).
Pobedite stres

Stres može uzrokovati taloženje veće količine masnog tkiva na stomaku (i kod žena normalne telesne težine). Stručnjaci tvrde da visok nivo kortizola (hormon koji se luči u stresnim situacijama) pojačava apetit. Previše kortizola organizmu izaziva pojačanu potrebu za masnom i slatkom hranom što dovodi do taložena sala na stomaku. Izbegavajte konflikte koji su nepotrebni, posvetite malo vremena sebi, bavite se sportom. Meditacija, joga, masaža su takođe efikasna rešenja.
Sprečite nadutost

Većina ljudi previše brzo jede hranu što za posledicu ima nadutost i lošu probavu. Ako jedete sporije, omogućujete telu bolju probavu i poboljšavate cirkulaciju. Brzo ispijanje pića, konzumiranje napitaka kroz slamčicu, pricanje tokom jela stvaraju nadutost. Takođe, gazirana pića su puna gasova, a namirnice sa visokim procentom masti se dugo vare. I jedno i drugo izaziva nadutost. Izbacite iz ishrane slatku kupus, crni luk, praziluk, pasulj, sočivo.