Saveznik dobrog zdravlja

58

Kupinu je najkorisnije jesti u svežem stanju u vreme kada je zrela, što je kratak period te se preporučuje da je koristimo u vidu čajeva, sokova i vina tokom cele godine, jer su njena lekovita svojstva moćna i blagodetna za ceo organizam, naročito zbog antioksidantskih svojstava koje je svrstavaju u sam vrh liste namirnica sa ovom osobinom.

Prirodna-medicinaKupine su veoma ukusno i lekovito divlje voće, tamno ljubičaste boje, bobičastog oblika. Beru se obično tokom avgusta i septembra, na obroncima šuma, uz ograde, puteve i slično. Pored toga što su odličan sastojak za poslastice, mogu da nam pruže i velike zdravstvene koristi, od poboljšanja varenja, do prevencije kardiovaskularnih bolesti i jačanja imuniteta. Latinski naziv je Rubus fruticosus. Zbog brojnih blagodeti po zdravlje i mogućnosti da se od njih pravi vino, sirup, sok i čaj.

Neprijatelj toksina

Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, Vitamin C, folnu kiselinu, Vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje
kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana. Sadrži antioksidanse, poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida, koji štite od mnogih bolesti uzrokovanih oksidativnim oštećenjima.

Plod kupine je dobar saveznik u borbi sa karcinomom. Kupina se nalazi na listi top deset namirnica sa najviše antioksidanata koji deluju preventivno protiv karcinoma, a posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog creva i jednjaka. Plod kupine deluje blago laksativno. Koristi se i u lečenju hemoroida, te raznih povreda kože i sluzokože. Spolja se upotrebljava kao antiseptik u terapiji angine, fringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti, kao i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože, paradentoze i ranica u ustima, te za jačanje desni. Prisutnost magnezijuma i vlakana sprečava blokiranje arterija i stimuliše tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, ateroskleroze. Zbog visokog sadržaja kalijuma, a niskog natrijuma, kupina je korisna za obolele od hipertenzije, jer utiče na sniženje pritiska, dok njen sok deluje podsticajno na rad jetre. Višednevno konzumiranje kupina povećava nivoe gvožđa i hemoglobina u krvi, te crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). To je naročito važno u slučaju anemije.

U trudnoći se često dešava da usled naglog rasta ploda, dođe do problema sa nedostatkom gvožđa i tu su kupine odlične rešenje.

Napitak koji krepi i leči

Listovi kupine koriste se za pripremanje čaja. Ovaj čaj je odličan protiv dijareje, a pomaže i izlučivanje
urina. List kupine je najbolje brati u proleće i to u maju i junu. Posle branja se suši za čaj. Čaj od lista kupine jača želudac i pomaže kod krvarenja iz želuca, upale creva, belog pranja (leukoreje). Pročišćava
krv, povoljno deluje na kožne bolesti, osipe i lišaje. Leči promuklost, kašalj, hemoroide i bolesne krajnike. Istucani listovi se stavljaju kao oblozi na rane, osip i potkožne čireve. Plodovi su izvrsna hrana za poboljšanje krvne slike.

Ova ukusna voćka nesumnjivo ima brojna lekovita svojstva i stoga je najbolje redovno konzumirati u obliku čaja, soka ili sveže zarad preventive pre svega za sprečavanje anemije, srčanih bolesti i za jačanje imuniteta uopšte.

Sok protiv anemije

Sastojci:
– 3 šolje kupina
– 2 kriške ananasa
– 1/2 šoljice borovnica
– 1/2 šolje malina
– 3 grančice peršuna
– 2 šargarepe

Priprema:
U sokovniku iscediti sve sastojke. Sipati u čašu i piti po želji.