Savikos -Božanstveni giros i DiaTeuta-Čips od tikvica a sve u Solunu

Savikos

Mi Srbi, pored toga što obožavamo svi odreda grčko more, obožavao i giros. Ne,  ne znam nikog ko je išao u Grčku a da se nije „najeo“ girosa, nekako kao da je za nas on neka „grčka svetinja“, ali o tome bih mogla da napišem čitav jedan članak pod nazivom „Zašto smo omađijani grčkim girosom“.

U velikim gradovima poput Soluna, pored toga što giros možete pojesti na milion i jednom mestu, gde su u većini slučajeva fastfood, uvek se izdvoje neka  specifična mesta, pre svega kvalitetna i sa odličnom hranom. Pa zato uvek  izaberite Savikos, umesto ulični kiosk-cena vam je skoro pa i potpuno ista.

Savikos, em što se nalazi na Aristotelovom trgu, to je važno, jer nema potrebe da se „zavlačite“ u neke između-sitne  ulice.

Hrana-ukusna, domaćinska, dobro začinjena.

Takođe ukoliko je velika žega, vaša večera može biti i  bez girosaa u grčkom stilu.

Saganaki, Grčka salata i Tzatziki sasvim su dovoljni uz vrelu lepinjicu i Mitos.

DiaTeuta

Maleni restoran koji se takođe nalazi u samom centru Soluna, pre svega se izdvaja dizajnom klasičnog grčkog restorana, što će vas odmah privući kao i preljubazni gazda koji sedi u prvom redu stolova, kibicuje i poziva da uđete.

U ovom restoranu koji nema giros, ali ima odlično roštilj meso  izdvojila bih osim tradicionalnih mesnih recepata koji su zaista svi božanstveni:

Čips od tikvica koji je tako što bi mi vojvođani rekli -Zdravo dobar!


Tzaziki salata koja mi je nekako u svakom restoranu drugačija ali specifična i uvek se iznova njome oduševim.

Read More