Ovaj sok je najbolji za smanjenje svake upale

pixabay.com

Iako su neki sokovi na tržištu puni dodatog šećera i možda nisu u potpunosti dobri za zdravlje, drugi sokovi zapravo mogu doneti korist zdravlju na brojne načine. Na primer, iako možda nije popularan izbor, sok od višnje je poznat po tome što smanjuje upale u telu i pomaže u oporavku mišića posle treninga.

Ako se borite sa upalom, znate koliko to može biti opasno; prema Harvardskoj medicinskoj školi, hronična upala je povezana sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, rakom i artritisom, kao i bolestima kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Kako sok od višnje smanjuje upalu?

– Sok od višnje sadrži antioksidante i antiinflamatorna jedinjenja polifenola – mikronutrijente koji se prirodno nalaze u biljkama – za koje je istraživanje pokazalo da ubrzavaju oporavak od vežbi zasnovanim na snazi, ublažavaju upalu i bol u mišićima, i poboljšavaju markere (razgradnje mišića) – kaže sportska dijetetičarka Džesika Ajzaks za “Readers Digest”.

Ona takođe navodi dve druge studije kako bi dokazala svoju tvrdnju. Jedna dolazi iz časopisa Međunarodnog društva za sportsku medicinu koji pokazuje kako kiseli sok od trešnje smanjuje oksidativni stres (koji uzrokuje upalu u telu) i oštećenje mišića i srca posle treninga otpora. Drugi je iz “European Journal of Sports Science” koji zaključuje da koncentrat višnje takođe može da smanji efekte oštećenja mišića i poboljša oporavak za žene.

Ali da li kiseli sok od višnje deluje i na upale koje nisu povezane sa vežbanjem? Da! Zbog bogatih hranljivih materija i antioksidanata koji preovlađuju u ovom soku, može pomoći u smanjenju bolova i upale zglobova, smanjujući simptome artritisa. Sok od višnje takođe poboljšava zdravlje mozga, pomaže spavanju, pa čak i jača imuni sistem smanjujući rizik od infekcije.

Pijenje kiselog soka od višanja jedan je od mnogih načina da unesete antioksidante u ishranu, što pomaže u odlaganju određenih vrsta oštećenja ćelija i smanjenju rizika od razvoja hronične bolesti, objašnjava Ajzaks.

Evo koliko soka od višnje treba konzumirati

Da biste izvukli najveću korist od soka od višnje, Ajzaks preporučuje njegovo konzumiranje sat vremena nakon vežbanja zajedno sa obrokom za oporavak.

– Najlakši način da se konzumira dovoljno višanja da biste izazvali koristi povezane sa smanjenjem upale bio bi konzumiranje oko 3 dl soka – kaže ona.

– Ove prednosti bi se takođe odnosile na sveže ili smrznute višnje, međutim, količina koja bi trebalo da se konzumira da bi se ove prednosti maksimizovale iznosile bi najmanje dve šolje višanja, konzumirane dva puta dnevno – dodaje Džesika Ajzaks, prenosi “Politikin magazin”.

Read More