Čaj od kima – lekovita svojstva, upotreba i recept

Kim već hiljadama godina raste na terotoriji Evrope, mada je verovatno prvobitno potekao iz klimatski umerenijih delova Azije. Sakupljali su ga i koristili još u Neolitskom periodu, zbog njegovih  povoljnih dejstava na ljudski organizam, da bi potom u Zapadnom svetu pao u zaborav, i ostao u upotrebi prvenstveno u Nemačkoj, Austriji, najviše kao aroma za sireve, kobasice i jela sa kupusom; i u zemljama jugoistočne Evrope, kao svima dobro poznat začin za hleb, raznorazna peciva, i testa.

U savremenom čoveku budi se interesovanje za zdravije načine života i pažljivijom ishranom, pa se na velika vrata vraćaju i stare, blagorodne i lekovite biljke, a među njima i kim, kao jedan od najstarijih začina.

Osnovne karakteristike kima 

Kim (lat. Carum Carvi) je dvogodišnja biljka iz porodice Umbelliferae, koju deli sa anisom, mirođijom, paprati, i kuminom – sa kojim ga često brkaju, što zbog jezičke, što zbog fizičke sličnosti. Upravo je kumin, odnosno trgovina kuminom i pogrešno verovanje da se radi o istoj biljci, razlog zbog kojeg je u zapadnom svetu već od antičkog doba kim nepravedno zapostavljen, iako se njihova svojstva i ukus izuzetno razlikuju.

Da biste bili sigurni u to što kupujete, proverite latinske nazive – kumin je Cuminum cyminum.

Takođe, kumin se kod nas najčešće nalazi samo samleven, a kim ucelo, što omogućava duže čuvanje njegovih ulja i lekovitih dejstava.

Kim ima snažan ukus, blago opor i ljut, izuzetno je aromatičan, sa laganom citrusnom notom.

Još jedna česta zabune oko ove biljke, jeste da zbog toga što je sitan, suv i oblika polumeseca, ljudi često govore o semenkama kima, a zapravo se radi o samom plodu ove biljke. Naime, kim spada u štitonoše, i u drugoj godini rasta, iz belih cvetova rađa se plod, koji se potom raspada na mezokarpe – sitne, eliptične komade, koji dosta podsećaju izgledom na semenke.

Pored ploda, čija je upotreba najrasprostranjenija, u ishrani se koriste još i koren i listovi kima.

Zanimljivosti 

Tragove upotrebe kima možemo kroz istoriju pratiti sve do kamenog doba, a evo nekih od najzanimljivijih podataka:

 • u 1 veku Grci su ga koristili za pripremu tonika za blede devojke
 • U Indiji je korišćen za određene čorbe, zbog anti-bakterijskog svojstva koje poseduje.
 • Julije Cezar je običavao da pravi neku vrstu hleba od mleka i kima.
 • Korišćen je diljem planete za tretiranje nadimanja, nadutosti, inkontinencije, čak i histerije.
 • U starim nemačkim narodnjim predanjima, provlači se verovanje da kim koristan u borbi protiv zlih sila.
 • Smatrao se nezaobilaznim sastojkom ljubavnih napitaka, namenjenih sprečavanju ljubavnikovog odlaska.
 • U Kini je zadržao medicinsku primenu od najstarijih vremena pa sve do danas.

Najefikasnija upotreba kima danas

Zbog svog starog porekla, kim je pogodan za različite programe ishrana, čak i novih i zahtevnijih dijeta, poput ketogene i paleo dijete. Kim raste i na našim prostorima, te nije nemoguće ponovo ispitati upotrebu svih delova ove biljke i iskoristiti je za pripremu različitih jela.

Ipak, blagodeti ove biljke nisu rezervisane samo za botaničke entuzijaste. Naime, najveća koncentracija lekovitih svojstava kima nalazi se upravo u njegovom plodu, koji se može nabaviti praktično na svakom koraku. Iako ga je korisno konzumirati u bilo kom obliku, kao dodatak slanim jelima i kolačima, pa čak i kao ukras na pecivima, mnogo više dobrih svojstava iskoristićemo ako ga pripremimo kao čaj.

Čajevi su, sami po sebi, važan deo holističke perspektive u medicini, te su i oni u poslednjim decenijama ponovo dobili na popularnosti među ljudima koji vode računa o svom duhovnom i fizičkom zdravlju.

Pogodnost čaja leži u tome što dozvoljava kombinovanu upotrebu lekovitog bilja, koje bi drugačije možda bilo komplikovano konzumirati, takođe omogućavaju svakome da napravi mešavinu koja mu odgovara.

Osim toga, čajevi su dobri za zagrevanje zimi, a i kao osvežavajući napitak leti; doprinose hidrataciji organizma, što je svakako veoma bitno, i uz sve to, priprema čaja je brza, laka, i ekonomična.

Svako ima vremena da pripremi i popije čaj, čak i najzauzetiji među nama. Naravno, nije ista upotreba svih čajeva, naročito kada su u pitanju čajevi od lekovitog bilja, te uvek treba pažljivo proučiti svojstva i primenu biljke, proveriti različite recepte, i konzumirati ga lagano, pogotovo kada isprobavate recept prvi put.

Lekovita svojstva

Plod kima može da sadrži i do 7% esencijalnih ulja, prvenstveno karvona i limonena. Kim sadrži i do 20%  proteina i masti. Divlji kim sadrži više ulja nego kim iz domaćeg uzgoja, te samim tim ima i snažniji ukus.

Međutim, zbog svoje veličine i snažnog ukusa, količina kima koja se upotrebljava u ishrani nije dovoljna da bi ovaj sadržaj činio znatan efekat na organizam; zato se sva pažnja poklanja njegovom ulju, a najviše iz njega se dobija upravo pripremom čaja.

Listovi kima su bogati vitaminima B i C, i gvožđem, tako da se oni mogu upotrebljavati za detoksikaciju organizma, kao i jačanje imuniteta, i ubrzavanje metabolizma.

U jeku popularizacije različitih vidova prirodne medicine i isceliteljskih svojstava biljaka, često dolazi do preuveličavanja blagodeti koje određena biljka može da nam pruži. To dovodi do zabluda i grešaka, te je samim tim naravno pojačana i sumnja u svaku novu vest o lekovitom bilju. Kako bismo sprečili ponovno gubljenje kima iz svakodnevne upotrebe, važno je pomenuti da Univerzitet u Vurzburgu (Nemačka) svake godine objavljuje po jednu biljku, čije su medicinske primene testirali i naučno dokazali. Tako je 2016. godine upravo kim proglašen za lekovitu biljku godine, nakon što je ispitan njegov učinak u otklanjanju različitih stomačnih tegoba kod dece i odraslih.

Primena čaja od kima

Čaj od kima je najdelotvorniji u otklanjanju tegoba poput nadutosti, opstipacije, inkontinencije, refluksa želudačne kiseline (žgaravica, gorušica), i problema sa crevima.

Jedna od najčešćih boljki savremenog čoveka je sindrom iritabilnih creva. Nepoznate su okolnosti pod kojima dolazi do pojave ove tegobe, pa je samim tim nepoznat i način njenog lečenja. Brojne teorije i spekulacije slažu se u jednom: uzrok traže u haotičnom načinu života današnjice, neredovnom snu, neregularnoj ishrani, prekomernom stresu. Simptomi variraju, obuhvataju dijareju, zatvor, nagomilavanje gasova, i neizdržive bolove u stomaku. Kako zvaničnog leka za sad još uvek nema, već samo različitih načina otklanjanja ili umanjivanja simptoma, svakome se preporučuje da proba terapiju čajem od kima.

Blaži oblik čaja koriste, naročito u Nemačkoj, za ublažavanje stomačnih tegoba kod dece i beba.

Svakako je uputno konsultovati se sa lekarom pre primene ovog čaja u lekovite svrhe, naročito ukoliko je već u toku terapija medikamentima.

Najvažnija napomena, ujedno i geslo holističke perspektive, jeste: ničeg previše. Terapije lekovitim biljem su najučinkovitije kada se primenjuju umereno i redovno, a blagodeti se osete dugoročnom primenom. Pojačavanje predviđenih doza može samo poništiti lekovite efekte, čak i biti štetno.

Recepti

Dugoročni lek za smirivanje stomačnih tegoba:

 • Pristaviti oko 1L vode da proključa
 • Sipati oko 3 kašike kima u praznu posudu i naliti ključalom vodom
 • Pokriti posudu i ostaviti tako preko noći
 • Ujutru procediti čaj u teglu ili flašu, suvi ostatak kima baciti
 • Čaj se može zasladiti medom, naročito ako se daje deci.

*** Ukoliko ste u žurbi, možete pripremiti i manju količinu čaja na isti način, u tom slučaju koristite:

 • 400ml vode
 • 1 kašiku kima
 • ostavite da odstoji pokriveno koliko god možete, ali minimum 15 minuta

Ovako pripremljen čaj biće dosta blaži.

 *** Možete i kuvati kim zajedno sa vodom kako biste izvukli više korisne materije iz njega, u kom slučaju ne treba da kuva duže od 20 minuta. Ali, najefektnija mešavina dobiće se ako ga spremite prvom metodom i pustite da odstoji preko noći, kako bi se esencijalna ulja lagano otpuštala u vodu.

Čaj od kima za lečenje kolike ili grčeva kod beba

 • Pristaviti 250ml vode
 • Kad proključa, skloniti sa vatre i dodati 2 kašičice kima
 • Poklopiti i ostaviti najviše 10 min
 • Procediti, ohladiti, držati u frižideru

Može se koristiti u kombinaciji sa mlečnom formulom (dovoljna je sasvim mala količina, 30-50 ml), ili zasladiti medom i davati kao čaj, u zavisnosti od ishrane i uzrasta bebe.

Čaj od listova kima

Ukoliko ste u mogućnosti da uzgajate kim, ili nabavite listove, čaj od njih pripremajte po uobičajenim receptima, na primer:

 • pristaviti 300ml vode
 • Sipati 1-3 kašike osušenih listova kima u šolju, preliti ključalom vodom
 • Poklopiti, ostaviti 15-60min, procediti, po želji zasladiti.

Kombinovani čaj

Ukoliko želite da osetite izvesne blagodeti čaja od kima, ali Vam je ukus previše intenzivan, možete ga kombinovati sa drugim čajevima blažeg ukusa koje volite da pijete.

Uobičajene su kombinacije kima sa nanon i komoračem, ali lepota čajeva leži upravo u potpunoj slobodi pri kombinovanju ukusa. Imajte na umu da su gore navedene proporcije optimalne za terapeutsku primenu čaja od kima, te svakako za ležerniju primenu treba i smanjiti količinu kima u Vašoj omiljenoj mešavini.

Read More