Čaj od kukuruzne svile – lekovita svojstva i recept

Briga o ishrani i zdravlju je uzela maha u poslednjim decenijama, kada su postale sve vidljivije posledice nezdravog života, loše ishrane i stresa.

Pored brojnih medikamenata kojima se ljudi služe kako bi unapredili svoje zdravlje, naročito je popularna takozvana prirodna medicina, vraćaju se na velika vrata stari, zaboravljeni običaji, narodna predanja i lekovi koji su nam sve vreme pred nosem, odnosno u bašti.

Naravno da nije svaka od tih priča proverena i tačna, ali niko ne može da opovrgne blagotvorna svojstva koja svakako poseduje većina biljaka. Mnoge biljke su potpuno zapostavljene u ovoj funkciji i danas opstaju uglavnom kao dekorativne, a čest je i slučaj onih koje koristimo za ishranu, ali ne iskorišćavamo sva njihova lekovita svojstva.

Takav je slučaj sa kukuruzom, koji je veoma popularan i upotrebljavan u prehrani, a jedan njegov, naročito zdrav, deo uglavnom se baca. U pitanju je kukuruzna svila, fina i mekana vlakna koja se nalaze između klipa i opne kukuruza, koja u najvećem broju slučajeva služi deci za igru a zatim se odbacuju, iako poseduju lekovita svojstva.

Lekovita svojstva kukuruzne svile

Kukuruz je uzgajan kao poljoprivredna biljka i potiče sa prostora današnjeg Meksika, a lekoviti deo, odnosno svila (lat.Maydis stigmata) priprema se kao lekoviti čaj, nekada sušena a nekada i sveža.  Glavni lekoviti sastojci kukuruzne svile su stigmasterol i sitosterol, koji su naročito korisni za očuvanje zdravlja srca, i za borbu protiv holesterola. Osim toga, aktivni sastojci su određene biljne kiseline, kao i vitamini i minerali, te je primena ovog čaja značajna i na širem polju od kardiovaskularnog zdravlja.

Vitamini i Minerali kojima je kukuruzna svila bogata, poput vitamina B, gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i vitamina K, pomažu pri kontrolisanju zgušnjavanja krvi, te problema sa krvarenjem, daju organizmu neophodnu snagu i energiju, podižu imunološki sistem, a zbog visoke koncentracije antioksidansa (flavonola i polifenola), koristi se i za pročišćavanje organizma.

Antioksidansi se u organizmu bore protiv oksidacije ćelija, odnosno deformiteta, propadanja i oštećenja, što takođe smanjuje broj slobodnih radikala, koji mogu da uzrokuju čitav niz neprijatnosti pa i oboljenja, a svakako doprinose bržem starenju organizma. Uz ovakvu kombinaciju minerala i vitamina, neizostavna je upotreba čaja od kukuruzne svile u sklopu celovite i redovne nege našeg tela.

Znatna je koncentracija vitamina C u kukuruznoj svili, te ovaj čaj doprinosi i imunološkoj snazi organizma.

Nutrijenti. Nema svih nutrijenata u svim biljkama, pa je veoma bitno steći naviku konzumacije onih koji sadrže visoke koncentracije značajnih sastojaka, što je slučaj sa čajem od kukuruzne svile koji sadrži i beta-karoten, riboflavin, selen, nijacin, timol i druge esencijalne nutrijente.

Beta-karoten smatra se jednim od ključnih nutrijenata za dobro kardiovaskularno zdravlje, ali i mnogo više od toga, jer povoljno utiče na zdravlje pluća, kognitivne funkcije, i naročito je povoljan za očuvanje mladolikosti i elastičnosti kože. Riboflavin pripada kompleksu B vitamina, i uključen je u sve metaboličke procese u organizmu, odnosno neophodan je kako bi se adekvatno iskoristila energija iz hrane i razgradile masti, šećeri i ugljeni hidrati.

Istraživanja ukazuju na pozitivan uticaj kod pacijenata koji pate od migrena, i efekat u prevenciji nekih očnih oboljenja.  Utiče na rast i razvoj organizma, i na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, zdravlje organa.

Selen radi kao antioksidans, ali je naročito povoljan za održavanje štitne žlezde i imuni sistem. Selena ima u dosta namirnica, ali možete imati snižen nivo ako koristite alkohol, cigarete, kontraceptivne pilule, ili vam organizam jednostavno ne upija dovoljno nutrijenata iz hrane, te nije zgoreg povećati broj namirnica u ishrani koje su bogate selenom, kao što je kukuruzna svila.

Nijacin je još jedan od vitamina iz B kompleksa, i takođe ima značajnu ulogu u metaboličkim procesima i upijanju hranljivih materija. Naročito povoljno utiče na zdravlje kože, a potpomaže i očuvanju neurona. Timol održava balans u orgamizmu između zdravih i nezdravih masti, na taj način pomaže smanjivanje nivoa lošeg holesterola i poboljšanje stanja krvnih sudova i srca.

Primena u lečenju

Regulacija šećera u krvi. Čaj od kukuruzne svile odličan je za ljude koji pate od povišenog šećera u krvi, kao i povišenog krvnog pritiska. Redovna upotreba čaja od kukuruzne svile doprinosi stabilizaciji nivoa šećera jer podstiče lučenje insulina u organizmu, te je pogodan za tretiranje ranih faza dijabetesa, srčanih oboljenja, povišenog holesterola. Ukoliko primenjujete čaj od kukuruzne svile u ovu svrhu, pijte 3 šolje svakoga dana, najbolje sat vremena pre obroka.

Pomaže u lečenju gihta. Pacijenti koji pate od gihta su redovnom upotrebom čaja od kukuruzne svile uspeli da umanje simptome, odnosno bolove, koje trpe. Potrebna je malo intenzivnija terapija u početku, dakle 2 do 3 šolje dnevno, a nakon smanjenja bolova dozu treba smanjiti na 1 šolju dnevno. Svakako, kod tretiranja ozbiljnih bolesti i bolova, nije poželjno uzimati lekovite čajeve na svoju ruku, već je neophodno prethodno se konsultovati sa lekarom.

Pomaže kod urinarnih infekcija. Čaj od svile najčešće se koristi upravo u ovu svrhu, i tu daje najbolje rezultate. Bolne infekcije urinarnog trakta, bilo da su u pitanju muškarci ili žene, mogu se ublažiti i ukloniti redovnom upotrebom ovog čaja. Pošto ima dobar uticaj i na pročišćavanje bubrega, odnosno razbijanje peska u bubregu, pomaže i u slučaju da je to uzrok bolova pri mokrenju, a ne nužno bakterijska infekcija.

Takođe zbog svog blagog sastava, preporučuje se za decu koja imaju problem sa nekontrolisanim noćnim mokrenjem, a dobar je i za starije ljude koji pate od inkontinencije, jer svojim mineralima i vlaknima vraća elastičnost krvnim sudovima i tkivima i omogućava bolju kontrolu nad urinarnim traktom. Veruje se da ova blagotvornost na urinarni trakt i bubrege potiče, između ostalog, od diuretičkih svojstava, te da na taj način čaj od kukuruzne svile optimizuje nivo tečnosti u organizmu i pomaže u pročišćenju od toksina.

Potpomaže varenje. Osim za urinarni trakt, veome je povoljan po digestivni trakt, pomaže u održavanju zdravlja creva i želudca, a istraživanja pokazuju i da podstiče rad jetre, kao i lučenje iz žučne kese, što dovodi do boljeg varenja i stomačnog zdravlja.

Tretiranje osipa i plikova. Postoji još jedna lekovita primena čaja od kukuruzne svile, i to spoljašnja, vrši se nanošenjem mlakog čaja na mesto osipa, plikova, ili manjih posekotina i ranica. Kako čaj ima znatno antibakterijsko i antiseptično dejstvo, dobar je za dezinfekciju površinskih rana na koži, i sprečavanje infekcije, a takođe i umanjuje svrab i bol pri zarastanju, ili u slučaju uboda nekih insekata.

Ukoliko imate određene zdravstvene tegobe za koje bi čaj od svile bio koristan, potrebno je da se konsultujete sa lekarom, i u slučaju da se odobri terapijska upotreba ovog čaja, potrebne su koncetrovanije, veće doze tokom dana, i redovna upotreba u dužem vremenskom periodu kako bi se osetilo dejstvo.

Međutim, ukoliko samo želite da osetite blagodeti ovog čaja, ne morate se opterećivati raspored ispijanja, već možete da ga dodate svojoj omiljenoj mešavini čajeva i da uz blagu i regularnu upotrebu, pružate negu svom organizmu, i obogaćujete ga zdravim agensima, nutrijentima, antioksidansima, koji će vam omogućiti zdravlje i blagostanje.

Takođe, zbog podsticanja želudačne funckije, i regulacije tečnosti u organizmu, čaj od kukuruzne svile doprinosi i regulaciji telesne težine, jer sprečava prejedanje, a i zadržavanje tečnosti u organizmu.

Neželjena dejstva

Zbog visoke koncentracije vitamina K koji reguliše krvarenje, ne preporučuje se upotreba ovog čaja tokom trudnoće i dojenja. Ukoliko već koristite neke medikamente, proverite da ne dolazi do kontraefekta u kombinaciji sa čajem od svile, a ukoliko krećete da ga konzumirate prvi put, počnite od blažih doza kako biste se uverili da neće doći do nekakve alergijske reakcije.

Recepti

Čaj od kukuruzne svile priprema se kao i većina biljnih, lekovitih čajeva. Ukoliko sami sušite svilu, birajte onu koja je bila zaštićena listovima kukuruza, pa je u trenutku branja sveža i svetla. Lagano razmrsite vlasi prstima, odsecite koren, i dobro je isperite. Ispiranje je važno jer kukuruzna svila ima u sebi saponin, da bi se štitila od insekata, koji daje gorak ukus ukoliko se ne ispere.

Potrebno je samo temeljno isprati kukuruznu svilu hladnom vodom, i ostaviti je da suši na čistoj tkanini, rastresito. Kada se potpuno osuši spakujte je i čuvajte na suvom i tamnom mestu. Bilo da kupujete već pripremljenu svilu ili je sušite sami, sama priprema čaja je ista.

Dve kašike osušene svile prelijte sa 250ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 10ak minuta, zatim procedite i pijte lagano, gutljaj po gutljaj. Možete je dodati i već postojećoj mešavini čajeva pa je pripremati zajedno sa njima.

Ukoliko ne želite da sušite kukuruznu svilu, možete napraviti čaj i od sveže, mada će ukus biti snažniji i oporiji. U tom slučaju, sipajte 4 kašike sveže kukuruzne svile u 4 šolje vode, poklopite i čekajte da prokuva. Čim prokuva smanjite vatru na minimum i ostavite da lagano vri 10 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno još 30 minuta, zatim procedite i popijte ga toplog.

Letnji čaj od kukuruzne svile.

Ukoliko vam se ne žuri, možete na potpuno prirodan način dobiti čaj od svile. Potrebne su vam 4 šolje vode, i 4 kašike kukuruzne svile, iseckane. Vodu i čaj sipajte u veliku staklenu teglu i ostavite napolju na suncu da odstoji ceo dan.

Obavezno poklopite kako vam insekti ne bi upadali u teglu. Kada vidite da je svila pustila boju (treba da prođe minimum 6 sati, ali možete ostaviti i duže) unesite teglu, procedite svilu, zasladite medom i limunom i služite kao zdrav, blag, i osvežavajući letnji napitak.

Read More