SAVREMENI NAČIN ŽIVOTA POGUBAN ZA ZDRAVLJE: Sedeći posao uništava zdravlje!

 Kažu da je čoveku njegovo telo hram. A evo kako jedna obična kancelarijska stolica može da sruši njegove temelje

 

Istraživanja kažu da prosečna osoba tokom života provede oko 90.000 sati na radnom mestu, od čega je više od dve trećine vremena zadnjica uglavnom zalepljena za stolicu. Čak i ako u toku dana napravimo pauzu i skoknemo na ručak ili na kafu – opet sedimo. A kad dođemo kući, ponovo se uglavnom sedi ili leži, što znači da nam većina života prolazi u nekretanju. A to je više nego pogubno za zdravlje!

 

Pokrenite se
Sedenje je čoveku, baš kao i hodanje, prirodno stanje i ako u tom položaju ne provede mnogo vremena, nije štetno. Ali ako sedimo osam sati dnevno na jednom mestu, konkretno za kancelarijskim stolom, to nas doslovno ubija. Dakle, nije problem u sedenju, nego u vremenu koje provedemo sedeći.
Ljudsko telo je programirano da izvodi brojne pokrete. Posledica toga što je većina nas neaktivna i što svakodnevno izvodi identične (usporene) i malobrojne radnje jeste ta da mišići nisu dovoljno aktivni (atrofiraju) i zbog toga telo postaje hronično slabo.

 

foto: profimedia

Kako sedenje deluje na mišiće
Posao mišića je da pokreću kosti i zglobove. Njihov nepravilan rad ih izmešta iz njihovog prirodnog položaja, a to stvara neprirodan pritisak na celo telo, što rezultira bolovima. Na primer, glavobolja je samo simptom stanja u kojem je glava na drugom mestu od onog na kom bi inače trebalo da bude. Isto je i s kičmom, rukama i nogama, koji iz istog razloga bole ljude koji mnogo sede. Tome valja dodati i poguban uticaj sedenja na naš probavni trakt (metabolizam), krvne sudove i respiratorni sistem.

 

Tok hrane, kiseonika i krvi u našem organizmu jako je poremećen kad mirujemo i kad smo u istom položaju, a i naše kognitivne sposobnosti (koncentracija, pamćenje, mišljenje…) takođe su usporene.

 

Postoji li rešenje

Da – pokrenite se! Ustanite sa stolice, iskoristite svaki trenutak da se prošetate i bavite nekom fizičkom aktivnošću. Koliko god vam bilo naporno, penjite se stepenicama umesto liftom, istegnite se, prošetajte na svakih pola sata i ustanite od radnog stola kad god je to moguće. Posao neće pobeći, a zdravlje hoće ukoliko i dalje nastavite da sedite. I posle posla se aktivirajte. Ne mora to biti odlazak u teretanu ili fitnes centar, ali gledajte da prošetate bar dva kilometra. Tako ćete telo održati u formi, podmazati zglobove, pročistiti pluća, pokrenuti cirkulaciju i metabolizam i mnogo lakše zaspati. Jednom rečju, izbeći ćete brojne zdravstvene probleme.

 

(Kurir, Foto: Shutterstock)

NE PROPUSTITE

NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? Možda je za to kriv vaš posao!

NAUČNICI U ŠOKU: Istraživali koliko gubitak posla utiče na smrtnost i došli do PORAŽAVAJUĆIH REZULTATA!

SRPKINJA JE DOBILA POSAO U DANSKOJ, A POSLE MESEC DANA OSTALA JE TRUDNA: Strahovala je kako će u firmi reagovati, a onda je stigao odgovor posle kog je NASTAO MUK!

 


Kurir

Autor: 
Kurir