Seboroični dermatitis glave: uzroci i lečenje

Saznajte kako izlečiti seboroični dermatitis glave pravilnom negom kose i prirodnim putem. Prepoznajte simptome, a onda reagujte. Evo šta sve pomaže!

Seboroični dermatitis nije isto što i obična perut i ukoliko se sa ovim problemom borite, možete biti vrlo isfrustrirani. Ramena su vam stalno puna belih ljuspica koje uopšte nisu sitne i neprimetne, kosa vam se jako brzo masti i uvek izgleda prljavo i neuredno. Vaše teme prekriveno je slojem peruti, a počešete li se po glavi, ona se proširi po kosi. A najgore od svega je što vremenom kosa počne i da opada. Problem nije samo estetske prirode.  Dešava se da se ne zaustavlja samo na kosi, već se može proširiti i na čelo, nos, obrve. A to itekako može poljujati vaše samopouzdanje.

Kako da pomognete sebi?

Pre svega, ustanovite o čemu se radi i upoznajte se sa svojim problemom.

Šta je seboreja (seboroični dermatitis) i koji su simptomi

To je promena na koži glave u vidu pečata koja svrbi i praćena je ljuštenjem kože.  Može biti boje kože, a ukoliko češanjem napravite ranice, dešava se da pecka i da se javi crvenilo.

Perut koja se ovako javlja može biti beličasta ili  žućkasate boje i neretko je masna ili vlažna .

seboroicni dermatitis simptomi

Takođe, morate da znate da seboreja nije zarazna i da ne može da pređe na drugu osobu. Ona ne može da utiče na vaše celokupno zdravlje, ali je estetski problem koji će vam svakako smetati.

Iako je ovo oboljenje kože, ima velikog uticaja na kosu i njen izgled i njeno zdravlje.

Pored toga što je puna belih ljuspica i neuredna, kosa počinje da opada. Naslage mrtvih ćelija na koži glave predstavljaju pravu barijeru i onemogućavaju kosi da normalno raste.

Ivana je imala  sličan problem. Umalo nije ostala bez kose. Srećom, na vreme je primenila jednu jednostavnu metodu koja joj je pomogla.  Perut je nestala, a kosa počela da raste! Obavezno saznajte šta je to što pomaže: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Seboreja može da se proširi i po licu, a to ćete primetiti ako budete videli bele ili žućkaste  ljuspice po koži koje su iste kao i na vlasištu.

Simptomi seboreje su sledeće promene na koži glave:

 • krupna perut
 • crveni pečati  na glavi
 • svrab vlasišta
 • neprijatan miris kose
 • temenjača kod odraslih odnosno naslage peruti na glavi usled ubrzanog ljuštenja rožnatih kožnih ćelija.

Simptomi seboreje javljaju se na onim delovima tela gde je povećana proizvodnja sebuma pa se smatra se da su ovoj pojavi sklonije osobe koje imaju masan tip kože. Ovakvim osobama, često se i kosa brže masti, a i koža sklona aknama je često u paketu.

Simptomi se ne moraju pojaviti samo na skalpu, već se mogu proširiti i na druge delove tela. Uglavnom bude pogođena obližnja regija, dakle lice, obrve, predeo oko nosa ili iza ušiju. Kako iza ušiju, seboreja se može proširiti i na spoljne ušne kanale. Međutim, seboreja se sa svojim simptomima može pojaviti i na drugim mestima na telu kao što su butine, predeo oko pupka, ispod pazuha i gde god ima pregiba i prevoja na telu, ispod grudi.

Iako se javlja kod oba pola, možemo reći da se češće kod muškaraca dramatičnije ispoljava, sa jačim simptomima.

Ono što posebno odlikuje seboroični dermatitis jeste njegova upornost. Taman mislite da ste ga se rešili, a onda se on sam od sebe vrati.

Ipak, smatra se da se ovo može držati pod kontrolom pravilnom negom kose.

Seboreja i opadanje kose

Kosa počinje da opada zato što nema mogućnosti za pravilan rast. Koža na temenu ne može da diše jer je nagomilana mrtvim ćelijama, i masnoćama, pa dlaka ne može da se probije. Pacijenti koji imaju problema sa seborejom, najčešće se svom doktoru jave kada vide da im se kosa proređuje. To može da se desi ako se ovim stanjem na glavi ne bavite od samog starta.

Preporučljivo je da odmah reagujete kada vidite da na vašem temenu nešto nije u redu, kako biste sprečili i preduhitrili opadanje kose u većoj količini.

Razlika između psorijaze i seboreje

Psorijaza je stanje na koži glave koje dovodi do pojave suvih, crvenih lezija na koži glave. Ona može dovesti do opadanja kose, javlja se svrab i crvenilo, koža je iritirana i bolna. Ali, kako da je razlikujemo od seboreičnog dermatitisa?

Kod psorijaze se javljaju i plikovi na koži, a biopsijom se utvrđuje koja je bolest u pitanju, kako bi se pronašla adekvatna terapija.

Mrlje od psorijaze su precizno definisane i lakše ih je prepoznati.

Seboreja može da bude rasprostranjena po temenu, a psorijazne lezije se grupišu uglavnom na jednom mestu, odakle mogu da rastu.

I u jednom i u drugom slučaju, dobro je da odete na pregled kod doktora, kako biste utvrdili šta je tačno u pitanju, da slučajno ne biste pogrešno uzeli preparate na svoju ruku.

Šta je uzrok seboroičnog dermatitisa?

Da biste ustanovili da imate ovaj problem, biće vam dovoljan pogled na ogledalo i prolazak češljem kroz kosu. Ali ipak, da biste dobili ovu dijagnozu, najbolje je da posetite dermatologa ili trihologa i utvrdite da li je to zaista tako. Vrlo često, ovom problemu su slični drugi kožni problemi i lekar treba da utvrdi tačno o čemu se radi. Tako ga možete pomešati sa sledećim stanjima:

 • Atopijski dermatitis – izaziva upaljenu kožu, peckanje i crvenilo, ali se češće nađe na drugim mestima nego na koži glave i posledica je osetljivosti ili alergije na neki spoljašnji faktor.
 • Psorijaza kose je vrlo slična seboreji, ali tada imate mnogo više peruti i ona nije tako masna i žućkasta već je bela i suva.

Kada je u pitanju atopijski dermatitis kože glave ili ekcem, onda je suva koža glave karakteristična i perut je beličasta. Međutim, u ovom slučaju seboreje, koža glave je masna ( a time i kosa) , a perut je više žućkasta zbog prisustva veće količine sebuma (prirodne masnoće koju luče naše lojne žlezde)  koji je i uzročnik problema ( otuda naziv „seboreični“ dermatitis).

Iako se često misli da je seboreja pratilac onih osoba koje ne vode dovoljno računa o higijeni svoje kose, to nije tačno. Uzroci seboroičnog dermatitisa su mnogo kompleksniji i samim tim ih je teže ukloniti. Ponekad i previše pranja pogrešnim šamponima može dovesti do ovog stanja. Zato saznajte koliko često treba prati kosu.

Smatra se da su uzroci seboreje kombinacija sledećih faktora:

 • stresa
 • genetike
 • određenih bolesti
 • vremenskih uslova (hladno i suvo vreme uglavnom)

Kao uzrok pominje se i gljivica Malassezia globosa koja naseljava teme glave i čini da vaša koža počinje da se ljušti, crveni i da svrbi.

Nije ona jedina. Tu je i gljivica pityrosporum ovale, koja je takođe stanovnik naše kože. Međutim, u debelim naslagama sebima i masnoće, ona se više razmnožava i pravi problem.

Gljivice su prirodni stanovnici naše kože. Problem nastaje onda kada njih ima previše. Prvelika proizvodnja sebuma stvara idealne uslove za njihov razvoj.

Pročitajte više o gljivicama u kosi!

Za razliku od ekcema, uzrok seboroičnog dermatitisa nije u alergijama, ali vrlo često ide u paketu sa potkožnim bubuljicama, depresijom, poremećenom ishranom.

Ovo nije opasna bolest, ali može postati jako neprijatna i učiniti da se stidite sebe u nekim okolnostima.Ukoliko vam seboreja postane kamen spoticanja u normalnim životnim aktivnostma i baš nikako ne uspevate da je se rešite, posetite lekara.

Nastanak seboreičnog dermatitisa ogleda se u poremećenom načinu regeneracije kože. Kada dođe do ubrzane regeneracije kože skalpa javlja se brži proces uklanjanja ćelija kože. Ponekad se ne uklanjaju u potpunosti, već dođe do njihovog gomilanja i lepljenja. Kada se nagomilaju ove nesavršenosti počnu da izazivaju svrab i ostale neugodnosti.

Ovaj poremećaj ima uticaj i na dubinske delove kože. Počinje već u dubinskom (bazalnom i spinoznom) sloju kože, gde nastaju ćelije koje su zaslužne za proizvodnju keratina. Kod granuloznog sloja počinje proizvodnja čestica od kojih nastaju proteini i masti. Sledeći sloj se zove čisti sloj. Kod njega dolazi do guste grupacije ćelija koje su iste veličine i oblika. Rožnati sloj je deo koji je najviše pogođen kod stanja poput ove vrste demartitisa. Na njemu se nalaze mrtve ćelije koje se odvajaju od kože.

Kod seboreičnog dermatitisa ovaj proces nije regularan. Dolazi do gljivične infekcije, usled čega nastaju područja koja su inficirana. Na tim predelima dolazi do gomilanja ljuspica mrtvih ćelija poznat kao seboreja.

Kada je se koža normalno regeneriše, nove ćelije su glatke i lepo složene. Kod seboreje ćelije se ne regenerišu na pravilan način. Mrtve ćelije se grupišu kod rožnatog sloja zbog čega nastaju zadebljanja.

Faktori koji pogoršavaju seboroični dermatitis

Svrab ili pogoršanje simptoma ako ste izloženi velikoj vlazi ili grubom češljanju  je normalna stvar kod ovog oboljenja. Kako ne bi došlo do pogoršanja stanja kože preporuka je i da izbegavate stresne situacije. Velika je verovatnoća da nećete imati iste simptome svaki put. Ponekad će to biti samo blago perutanje, ali može se javiti i jako ljuspanje, crvenilo i svrab.

U čemu je razlika? Obe situacije mogu biti neprijatne. Velika je razlika između blagog perutanja, na pojednim predelima kože i tvrdih ljuspica koje se nalaze po celom skalpu. Predeo na kojem imate dermatitis ne mora biti samo teme glave. On vam se može pojaviti i na predelu čela, vrata ali i kod uveta.

Ovo stanje se može desiti ako imate loš imuni odgovor, ali i zbog drugih razloga. Gljivica Malassezia je jedan od razloga. Ona utiče na oslobađanje toksina i kiselina koji su zaslužni za pojavu upale kože.

Na pogoršanje simptoma mogu uticati i jaki šamponi, hladan vazduh kao i slab imunitet.

Ako se ne hranite zdravo možete pogoršati simptome koji vam se javljaju. Savetuje se da izbegavate brzu hranu, konzerve ali i previše slatke proizvode.

Lečenje seboreje prirodnim lekovima

Kako se rešiti ove uporne pojave , kada se ona iznova i iznova vraća i kada ni tačan uzrok nije poznat? Pored određenih prirodnih lekova, u lečenju se kombinuju adekvatna ishrana, izbegavnje stresa i kozmetičkih preparata koji iritiraju kožu.

Najbolje bi bilo da kosu perete prirodnim šamponom , koji je blag i ima aktivna biljna svojstva. Prirodni šamponi koji ne sadrže sulfate i parabene mogu da budu dobro rešenje za osetljivo i iritirano vlasište.

seboreja na glavi

Ukoliko ste voljni da isprobate moći prirode u ovom slučaju , onda možete probati sa sledećim preparatima:

 • Med – Napravite masku za kosu od meda kojeg ćete razrediti sa vodom (radi lakšeg nanošenja) . Ovo radite kada imate dosta slobodnog vremena. Potrebno je da pomešate 4 kašike meda sa jednom kašikom prokuvane vode. Nanesite na mesto zahvaćeno seborejom i ostavite da stoji 3 sata. Ova maska je dobra ako imate retku kosu ili kada imate seboreju na licu . Na gustu kosu može biti teže naneti ovaj tretman. Nakon 3 sata isperite.
 • Ulje čajevca – odlično se bori protiv infekcija gljivicama koje mogu biti uzročnik seboreje. Možete staviti par kapi u svoj šampon protiv peruti ili ga koristiti direktno. Međutim, budite oprezni jer je ulje čajevca prilično jako,pa ga je potrebno razrediti sa nekim drugim uljem .Obično se dodaje 4-5 kapi ulja čajevca u neko drugo ulje – maslinovo na primer. Tako napravljen tretman naneste direktno na teme i ostavite da deluje ber pola sata.
 • Kokosovo ulje za seboroični dermatitis- još jedan moćan prirodni saveznik, savršen za negu kože i borbu sa gljvicama, ako su one uzrok seboreje. Potrebno je da uzmete malo kokosovog ulja, rastopite ga između dlanova i naneste na kosu. Možete umotati peškirom i ostaviti da deluje pola sata. Nakon toga isperite mlakom vodom.
 • Jabukovo sirće bori se protiv seboreje pomoću malične kiseline. Potrebno je razrediti ga sa vodom u odnosu 50:50. Nanesite na glavu i ostavite da koža aposrbuje ono što joj treba, najmanje dvadest minuta. Nakon toga isperite.
 • Beli luk – Potrebno je da očisitite i maksimalno usitnite beli luk- 7-8 čenova.  Zatim ga  razredite sa istom količinom vode. Smesu zagrejete, ali ne previše – da bude mlaka i da možete da je naneste na glavu. Ostavite što duže (najbolje preko noći) i isperite ujutru. Beli luk odličan je i za rast kose.
 • Kopriva može da bude dobar saveznik u borbi protiv seboreje – kapi koprive mogu pomoći kod iritirane kože, a šampon od koprive poznat je po tome da deluje na perut. Svideće vam se njegovo dejstvo, i videćete kako će kosa da prodiše.
 • Jojoba ulje takođe može da pomogne. Ono podstiče rast nove kose i čisti folikule dlaka, tamo mogu nesmetano da rastu.
 • Limunov sok ima antigljivična svojstva i podstiče cirkulaciju, pa će i kosa brže raste i manje opadati. Isecite limun na veće kriške a onda ga dobro utrljajte na teme. Posle sat vremena, isperite mlakom vodom. Ako vam je lakše, možete i da ga iscedite.
 • Maslinovo ulje za seboreični dermatitis – namažite maslinovo ulje svuda po temenu i ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim operite kosu. Maslinovo ulje bogato je vitaminima E i K, kao i antioksidansima i omega 3 i 6 kiselinama.

Savet: Dosta ovih prirodnih lekova ima mirise koje ne želite da nosite u kosi. Voda nije dovoljna da ih eliminiše. Da bi tretman imao smisla i ostao prirodan, isperite ga sa blagim prirodnim šamponom bez sulfata.

Uloga ishrane i lečenje seboreičnog dermatitisa

Iako alergije nisu uzročnik ove pojave, stručnjaci savetuju da izbegavate hranu koja može izazvati neželjene reakcije organizma i uvidite da li ima poboljšanja nakon promena navika.

 • Izbegavajte hranu za koju je poznato da izaziva upale kao što su  rafinisana ulja i masnoće, pržena hrana i trans masti, česti alregeni kao što su orašasti plodovi, mlečni proizvodi, školjke. Posmatrajte ima li to ima utiacja na vaš problem, da li se simptomi smanjuju pa reagujete u skladu sa tim.
 • Unosite više namirnica bogatih antioskidantima kao i onih bogatih omega 3 masnim kislenima. Na primer, neka deo vašeg svakodnevnog života postanu bobičasto voće, jabukovo sirće, laneno seme, đumbir,lisnato povrće, cimet, bosiljak,zeleni čaj…
 • Isprobajte probiotike. Mogu ojačati vaš imuni sistem. Prirodni probiotici su kombuha i kefir (isprobajte vodeni ukoliko ustanovite da vam mlečni proizvodi pogoršavaju stvari)
 • Vitamini za seboreju – Istraživanja su pokazala moguću povezanost između određenih vitamina i seboreje. Možda ste i same primetile da su određeni simptomi jači kada imate manjak vitamina. Uglavnom se radi o vitaminima B6, D ali i cinku.Studije su pokazale da se vam se seboreja pre javiti kada imate manjak vitamina D u organizmu. Zato se smatra da povećan unos ovog vitamina može pomoći u sprečavanju pojave seboreje. Za smanjenje simptoma dobro je uzimati i suplemente sa omega 3 masnim kiselinama jer poboljšavaju imunitet.

Da li pomaže izlaganje suncu?

Sunčanje može donekle pomoći smanjenju simptoma demartitisa, ali ne treba preterivati. Kada izlažemo telo sunčevim zracima dolazi do povećane proizvodnje vitamina D što može imati benefite po nas. To ne znači da bi trebalo ići na sunčanje non stop. Dovoljno je da bar ponekad iskoristite te lepo vreme. Ako imate previše osetljivu kožu ili ne želite to da radite možete uzeti i suplemente sa njim. 

Eliminišite stres kao uzrok seboreje

Nije lako, znamo, ali probajte sledeće:

 • Redovno vežbajte i vodite zdrav način života. Smatra se da sunce može da uspori rast gljivica, pa  zato pokušajte da provodite što više vremena napolju. Naravno,ne rizikujte da dobijete sunčanicu. Uđivajte u šetnji , u prirodi ili iskoristite sve prednosti vožnje bicikla.
 • Izbegavajte alkohol i cigarete
 • Spavajte 8 sati dnevno
 • Bavite se nekim hobijem i mislite pozitvno

Ukoliko uprkos ovome seboreja nastavi da se pogoršava i upale postanu otečene, bolne, crvene, lekar može da vam prepiše oralnu terapiju ili preporuči određne kortikosteroidne kreme.

S obzirom da je seboreični dermatitis posledica mnogo različitih uzroka, onda je kombinovana terapija najbolje rešenje. Prirodni lekovi, jačanje imuniteta, pravilna ishrana i borba sa stresom uz pravilnu negu dobro odabranim i blagim prirodnim šamponima mogu dati dobre rezultate. Pozabavite se ovim, jer od stresa kosa može da počne i da opada.

Seboreični dermatitis je povezan i sa nervnim poremećajima, sa depresijom, sa anksioznošću, sa napadima panike. Studija je potvrdila da je su osobe koje boluju od Parkinsove bolesti, osobe koje imaju hronične probleme sa pankreasom, virusom hepatisa C, ali i pacijenti koji su se borili sa psorijazom na glavi su itekako podložni seboreičnom dermatitisu.

Perut je mnogo češći problem i po istraživanjima, čak 50% ljudi ima problem sa upornim perutanjem glave.

Kako prati kosu sklonu seboreji i koji je najbolji šampon?

Pitanje od milion dolara za one koji imaju ovaj problem – koliko često i kako prati kosu kod seboreje?

Najbolje je da kosu perete normalnim tempom i da ne preterujete. Ako uz to koristite i pogrešne preparate, može doći do pogoršanja stanja na glavi. Najbolje bi bilo da kosu perete dva do tri puta nedeljno. Ako ne možete da izdržite toliko, i smatrate da je neophodno kosu prati svakog dana, onda je najbolje da izaberete blage šamponi koji neće biti previše agresivni prema vašem vlasištu. Razvoj ove pojave često je posledica promena pH vrednosti kože glave kojoj doprinose neadekvatni šamponi.

Najbolji šamponi

Dermatolozi će uglavnom preporučiti da koristite šampon protiv seboreje i peruti  koji sadrži neke od sledećih sastojaka.

To su ozbiljni medicinski šamponi u nekim slučajevima. Osim toga, možete probati neke od prirodnih lekova protiv peruti.

Ipak,  provereno najbolji način lečenja seboreje jeste da iskombinujete prethodne dve opcije – šampon protiv peruti koji je ujedno prirodan!

Drugim rečima, ono što može da vas preporodi je šampon bez sulfata i parabena . Svi ovi štetni sastojci (kojih nisu lišeni ni šamponi protiv peruti) vrlo su iritantni i agresivni i mogu izazvati još veću upalu kože glave.

Najgore od svega je što se u za lečenje seboreje preporučuje svakodnevna upotreba klasičnih šampona protiv peruti – sa sulfatima. Time osetljivoj koži nanosite više štete nego koristi. Kratkotrajno bude dobrih rezultata, ali se onda simptomi vrlo brzo vrate.

Blagi šamponi bez sulfata ne izazivaju ovakve iritacije.

A kako se bore protiv ove pojave?

Čitajte etikete i potražite one koji sadrže pirokton olamin. To je organsko jedinjenje koje je odlično u borbi protiv gljivica.

Osim toga, prednost prirodnih šampona je ta što mnoge biljke imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, što je u ovom slučaju od velikog značaja. One smiruju upale i pomažu da se stabilizuje proizvodnja sebuma.

Neki od proizvoda koji se preporučuju za negu kose u ovom slučaju:

 • Vlasilan šamponi ( posebno formula A )
 • Ducray kelual DS
 • LOREAL Professionnel SERIE EXPERT SCALP ADVANCED
 • La roche posay kerium DS

Kortikosteroidi

Na delovima kože koji nisu prekriveni kosom, u slučaju oticanja, upala i jakog crvenila,od koristi mogu biti sterodine kreme ili kreme protiv gljivica. Dosta efikasni mogu da budu i losioni na bazi kortikosteroida, ali za to je najbolje da se posavutujete sa lekarom kako bi vam preporučio kremu ili losion koja je namenjena baš za vas.

Tretmani

U dermatološkim ordinacijama možete potražiti i tretmane koji su namenjeni lečenju seboreje na koži glave. Uglavnom je to laser terapija ili LED fototerapija kože glave .

Treba  imati na umu da je ovo teška bitka jer se o samim uzrocima malo toga pouzdano zna. Ova je pojava koja se može kontrolisati, ali koja isto tako u najvećem broju slučajeva ima tendenciju da se ponavlja.

Šta raditi?

Kako sprečiti seboreju?

Ne možete stalno koristiti lekove, kreme kako biste sprečili nastanak ovog problema, ali u cilju prevencije možete voditi računa čime perete svoju kosu.

 • Blagi šamponi na biljnoj bazi koji se bez sulfata, dobri su za svakodnevnu upotrebu i trebalo da budu sastvani deo redovne nege osoba koje imaju problem sa seborejom. Vraćanje agresivnim šamponima, stilozovanje kose gelovima, lakovima, povećavaju šanse da se iritacija vrati.
 • Bitno je i da kažemo da sušenje fenom nije preporučljivo jer može dodatno da isuši vlasište. Ali, kada baš žurite i jednostavno morate brzo da osušite kosu, neka fen bude udaljen bar 20 cm od temena i koristiti regulator za temperaturu, neka vazduh ne bude prevruć.

Osim pravilne nege i promena načina života, za sada ne postoj neki konkretan lek za lečenje seboreičnog dermatitisa.  Ono što nekome prija, nekome možda neće.  Dakle, morate naći neku svoju sopstvenu magičnu formulu.

Pratite vaše stanje i šta vam je više pomoglo, a šta nije dalo rezultate uopšte. Probajte da ustanovite neko pravilo – kada se crvenilo i svrab na glavi javljaju? Da li je u pitanju neko godišnje doba, neka emocija sa kojom ne izlazite na kraj? Uočite pojavu prvih simptoma na vreme, dok se još nisu proširili. Pokušajte da prevaziđete svoj problem. Na primer, ako je uzrok seboreje u suvom vazduhu, dodajte ovlaživač vazduha u prostoriju u kojoj boravite.

Da li pomaže vlaženje i hidratacija kože glave?

Možda vam vlaženje kože glave deluje kao dobra ideja ali za dermatitits bi trebalo da izbegavate ovu naviku. Kada je skalp često izložen vlazi može doći do pojave gljivica i pogoršanja simptoma. Hidratacija kože glave je druga stvar. Nju možete raditi pravim preparatima, poput krema, šampona i balzama. Gledajte samo da se ne radi o proizvodima punim hemikalija.

Da li je seboreja trajno izlečiva ili će vratiti?

Nega prirodnim i blagim šamponima bez sulfata svakako je dobra opcija koju tada treba da razmotrite da biste sprečili teže posledice. Uz dobro opažanje, mudre odluke i pravilnu negu, seboreja se možda i neće vratiti.

Seboreja može da se izleči, ali morate da budete uporni i da ne odustajete, koji god da tretman izaberete. Ipak, ako se ne pridržavate pravilne nege, i ako prestanete na pravi način da brinete o svojoj kosi i koži glave, moguće je da će seboreja nastupiti ponovo.

Izvori:

https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2004.00693.x  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp0806464  https://www.scielo.br/j/abd/a/6nrLjVC8nYW6YcPpZbTbz8F/  https://www.academia.edu/11477493/Seborrheic_dermatitis  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X13000023
https://europepmc.org/article/med/18033062

Read More