Sećate li se crtanog filma o mišu Amosu i Bendžaminu Frenklinu? (VIDEO)

Reč je o ostvarenju Volta Diznija iz 1953. godine koje je snimljeno po istoimenom dečjem romanu Roberta Losona.

Američka akademija je film nominovala za Oskara za najbolji kratki animirani film.

Film je sinhronizovan na srpski jezik i tokom devedesetih često je prikazivan na Radio televiziji Srbije.

Priča ovog crtaća je o naučniku Bendžaminu Frenklinu i mišu Amosu, koji mu pomaže da stekne naučno priznanje i visoko mesto u tadašnjem američkom društvu.

Priča otkriva kako je taj sićušni miš prvi put sreo Frenklina i sprijateljio se s njim, a potom mu pomagao u izdavaštvu, izumima i političkoj karijeri.

Među Amosovim zaslugama, kako je ranije preneo portala RTS, predstavljeni su i pronalazak bifokalnih naočara, peći i novog koncepta za Benov magazin „Almanah siromaha Ričardaˮ (Poor Richard’s Almanack).

Posle Frenklinovih eksperimenata sa elektricitetom, koji su Amosa zamalo koštali života (u crtanom filmu), njih dvojica se razdvajaju, ali se ponovo sreću u jeku Američke revolucije, kada Amos pomaže Tomasu Džefersonu da napiše Deklaraciju nezavisnosti, navodi se u tekstu RTS iz prošle godine.

Bendžamin Frenklin je bio je pisac, diplomata, naučnik i filozof. Njegov najpoznatiji naučni rad u vezi je sa elektricitetom.

Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, Filozofsko društvo Pensilvanije i „Akademiju“ koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije.

Original Article