ŠEST SPASONOSNIH VJEŽBI ZA RAMENA: Otklonite posljedice nagomilane napetosti, umora i stresa

Ilustracija/Pixabay

POMOZITE SI SAMI

+
AAA

ŠEST SPASONOSNIH VJEŽBI ZA RAMENA: Otklonite posljedice nagomilane napetosti, umora i stresa

Autor: Zlatko Govedić

Najčešći uzroci napetosti u ramenima jesu umor i stres. Nagomilana napetost u mišićima ramena s vremenom uzrokuje dodatni umor, a nerijetko i bolove. Da bi se to stanje spriječilo mogu vam pomoći ciljane vježbe za rameni pojas koje su laganog intenziteta te poboljšavaju cirkulaciju i pokretljivost u zglobovima. One, također, potpomažu pravilno držanje tijela.

Mogu se kombinirati i sa setovima vježbi za druge dijelove tijela, a mogu se i primijeniti samostalno. Osim pravilnog vježbanja važno je vodi računa o disanju.

Odručenje

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz tijelo opružene. Odmičite ruke od tijela ustranu, lijevo i desno, i podižite, tako da ih opružite iznad glave, a zatim ih vratite istom putanjom u početni položaj. Kada podižete ruke udišite, a kada spuštate izdahnite. Vježbu ponovite 10 puta.

Ruke ispred tijela

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena, ruke su uz tijelo opružene. Podižite ruke iznad glave, tako da prolaze ispred tijela. Prije nego što ruke dođu u krajnju tačku, podižite se na prste. Kada podižete ruke udišite, a kada spuštate izdahnite. Vježbu ponovite 10 puta.

Rotacije

U početnom položaju, u stavu u širini ramena, ruke raširite u visini ramena, ali savijte u laktu pod kutom od 90°, s time da podlaktica jedne ruke bude usmjerena nagore, a druge nadolje. Nadlaktice su konstantno u istom, ravnom položaju, dok podlaktice istovremeno i sinkronizirano mijenjaju položaj (gore-dolje i obratno, jednom i drugom rukom). Dišite kratko, sinkronizirano. Vježbu ponovite 12 puta.

Krugovi

Kao i u prethodnim, i u ovoj vježbi je početni položaj u stavu u širini ramena, ruke su opružene uz tijelo. Pravite bočne krugove unaprijed s opruženim rukama. Udahnite kada su ruke u gornjem položaju, a kada ih spuštate izdahnite. Vježbu ponovite 12 puta.

Savijanje laktova

Iz raskoračnog stava u širini ramena ispružite ruke ispred tijela u visini ramena. Savijajući laktove zabacujte ruke iza sebe u visini ramena, a zatim ih vratite u početni položaj. Kada zabacite laktove udišite, a kad ih vraćate izdišite. Vježbu ponovite 12 puta.

Dijagonala

Isti početni položaj kao u prethodnim vježbama: stav u širini ramena, ruke su ispružene ispred tijela. Dijagonalno ih širite i vratite u početni položaj, najprije jednom rukom, a zatim drugom suprotnu dijagonalu, nakon čega ih vraćate u početni položaj. Udišite kada raširite ruke, izdahnite kada ih vraćate. Vježbu ponovite 12 puta.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


POMOZITE SI SAMI

ŠEST SPASONOSNIH VJEŽBI ZA RAMENA: Otklonite posljedice nagomilane napetosti, umora i stresa


TALIJANSKO ISTRAŽIVANJE

STUDIJA ISS-a: Cjepiva protiv covida-19 prepolovila su broj umrlih od te bolesti


OSOBNA HIGIJENA

NI U 21. STOLJEĆU PRANJE RUKU NAM NIJE JAČA STRANA: Samo 69 posto žena i 43 posto muškaraca pere ruke nakon nužde


VIRUS JE I DALJE MEĐU NAMA

PLANIRATE LI PRIMITI ČETVRTU DOZU CJEPIVA? Nova studija govori koliko traje zaštita

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article