ŠETNJA U PRIRODI JE ZDRAVA: To svi već dugo znamo, ali sada su znanstvenici otkrili zašto je to istina!

Ilustracija: Pixabay

NOVA STUDIJA

+
AAA

ŠETNJA U PRIRODI JE ZDRAVA: To svi već dugo znamo, ali sada su znanstvenici otkrili zašto je to istina!

Autor: Zlatko Govedić

Stručnjaci već dugo znaju da šetnja u prirodi može biti savršena terapija za vaše mentalno zdravlje. Međutim, ono što dosad nisu znali jest zašto je to tako.

Nova studija otkrila je da sat vremena šetnje u prirodi rezultira smanjenjem markera povezanih sa stresom u mozgu, pokazujući neke od prvih uzročnih dokaza o prednostima hodanja na mentalno zdravlje.

Da bi razumjeli tu povezanost, istraživači iz Grupe Lise Meitner za neuroznanost okoliša na Institutu Max Planck za ljudski razvoj angažirali su 63 volontera i tražili od njih da se šetaju u prirodi, u ovom slučaju u šumi, ili da šetaju u urbanom okruženju.

MRI skeniranje je korišteno za evidentiranje moždane aktivnosti prije i nakon šetnje, tražeći markere stresa preko aktivnosti unutar amigdale. Ranije se pokazalo da je amigdala aktivnija kod ljudi koji žive u gradovima u usporedbi s onima koji žive na selu, a s obzirom na njezinu važnu namjenu u procesuiranju emocija i straha, djeluje kao važan marker za stres.

Nakon šetnje u prirodi, sudionici istraživanja pokazali su nižu aktivnost amigdale, što ukazuje na to da je šetnja snizila njihovu razinu stresa te da bi se mogla suprotstaviti negativnim utjecajima povezanima s gradom.

“Rezultati podržavaju ranije pretpostavljenu pozitivnu vezu prirode i zdravlja mozga, ali ovo je prva studija koja dokazuje uzročnu vezu. Zanimljivo je da je aktivnost mozga nakon šetnje u urbanom okruženju u tim područjima ostala stabilna i nije pokazala povećanje, što je u suprotnosti s uobičajenim stavom da izloženost urbanoj sredini izaziva dodatni stres”, kaže Simone Kühn, jedna od voditeljica studije.

Rezultati bi mogli imati važan utjecaj na to kako se bavimo pitanjima mentalnog zdravlja, pa čak i kako bi stambena područja trebalo da budu dizajnirana u budućnosti, jer su prethodne studije pokazale jaku vezu između života u gradovima i poremećaja mentalnog zdravlja.

Pristup zelenim površinama mogao bi predstavljati barijeru između stresa povezanoga s gradom, pa čak i zaštititi od rizika za probleme mentalnog zdravlja, ako bi se otkrilo više mehanizama.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


NOVA STUDIJA

ŠETNJA U PRIRODI JE ZDRAVA: To svi već dugo znamo, ali sada su znanstvenici otkrili zašto je to istina!


POJAČANE PREVENTIVNE MJERE

ŠIRI SE AFRIČKA SVINJSKA KUGA: U susjedstvu je situacija ozbiljna! Koliko je ta bolest opasna za ljude?


'SAM SVOJ MAJSTOR'

(RECEPT) SIRUP OD ČEŠNJAKA: Spravlja se veoma lako, a ima višestruke koristi za imunitet i opće ljudsko zdravlje


OVO JE VELIKO

TAJNA SODE BIKARBONE: Mislili ste da znate sve o ‘čudotvornom pripravku’? E, ne znate!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article