Severna Makedonija (3): Skrivene tajne Skoplja

Severna Makedonija (3): Skrivene tajne Skoplja 1Foto: Pixabay/Cymelium

Nagli razvoj Stare skopske čaršije kreće za vreme turske vladavine Skopljem. Godine 2008. proglašena je kulturnom baštinom i pod zaštitom je države.

Na početku Stare čaršije nama se pridružio naš prijatelj iz Skoplja.

Krenuli smo pored Daut-pašine džamije laganom šetnjom kaldrmisanim uskim uličicama u Staroj čaršiji.

Za nas koji prvi put dolazimo Stara čaršija predstavlja poseban doživljaj.

Nakon pauze u jednom od ugostiteljskih objekata, nastavljamo šetnju Starom čaršijom.

Sve podseća na daleku istoriju, period prošlih vremena pod osmanskom vlašću.

Severna Makedonija (2): Odličan mamac za turiste

Sve je autentično, nedelja je, vikend, i u Staroj čaršiji sve je zatvoreno, osim ugostiteljskih objekata i nekoliko prodavnica suvenira.

Nailazimo na antikvarnicu gde su izložene stare slike, ćilimi, šoljice, poslužavnik i džezva za kafu, radio-aparati, koferi, i sl.

Ljubazni prodavac nudi stare predmete ne baš tako jeftino. Put iz Stare čaršije vodi nas do Bit pazara, pijace gde se Stara čaršija spaja sa ovim starim delom Skoplja.

Jedna od turskih poslastičarnica nalazi se na samom ulazu u Staru čaršiju, od mnogih orijentalnih slatkiša (raznih oblika i vrste baklava, sutlijaš, kadaif, trileće…) probao sam baklavu.

Sa džamija u Staroj čaršiji, posle 17 h, dok šetamo nekoliko minuta odzvanjaju zvuci molitve koji izgovaraju, pevaju hodže.

Naša turistička grupa krenula je nazad za Srbiju, mini bus sa trga u Skoplju prolazi pored luksuznog hotela, sa belom fasadom koji se nalazi kod mnogih istorijskih znamenitosti, u Skoplju.

Od kanona do kanonada

Iz bašte hotela sa binom i reflektorima čuje se neka moderna muzika, venčanje, dvoje mladih reklo je da za večnu ljubav.

Mini busom skopskim bulevarom koji se mimoilazi sa gradskim autobusima na dva sprata crvene boje koji podsećaju na londonske autobuse prolazimo pored zgrade makedonske radio-televizije, meni dobro poznate i upečatljive, sećanja me vraćaju u detinjstvo kada sam dolazeći u goste tokom letnjeg raspusta, krajem osamdesetih sa bratom nakratko boravio u Skoplje prolazeći pored te iste zgrade.

Ovim boravkom u Skoplju ostali smo uskraćeni za obilazak tvrđave Kale i izletišta Vodno nadomak ovog grada, i još nekih znamenitosti ali eto razloga više, da ponovo dođemo u Skoplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)