Simptomi trudnoće

Da li sam trudna? Mnogim ženama ova pomisao donosi radost dok drugima osećaj nesigurnosti. Dok god ne odete kod lekara ne možete biti sasvim sigurni da ste trudni. Ipak postoje neki simptomi koji ukazuju da se možda radi o trudnoći.

Rani simptomi trudnoće su:

Izostanak menstroacije nedelju ili dve, koje su do tada uglavnom bile redovne kod seksualno aktivne žene , sa velikom verovatnoćom govori da je možda u pitanju trudnoća.

Bolovi u leđima

Konstipacija (zatvor), ovaj simptom se dešava zbog hormonalnih promena i zato što nabubrela materica vrši pritisak na creva.

Tamnjenje areole i bradavica na grudima – ovaj simptom je se često javlja prvi, već nedelju dana posle začeća i zadržava se do kraja trudnoće.

Pojačano lučenje pljuvačke

Osećaj pospanosti, javlja se 6 do 8 nedelja posle začeća i može trajati do kraja trudnoće.

Pojačan apetit

često mokrenje, ovaj simptom se može pojaviti između šeste i devete nedelje trudnoće i traje do kraja trudnoće. Javlja se zbog hormonalnih promena i pritiska materice na bešiku.

Glavobolje

Pojačan osećaj za mirise

Mučnina i povraćanje, ovaj simptom se obično javlja oko 10-te nedelje trudnoće, karakteristična je jutarnja mučnina ali se ona moće javiti u bilo koje doba dana, prouzrokuju je hormonalne promene.

Uvećane i bolne grudi, ovaj simptom se veoma rano javlja, nedelju do dve posle začeća i prati vas tokom cele trudnoće.

Stres, bolesti, promene u ishrani mogu prouzrokovati simptome trudnoće. Jedini način da potvrdite vašu sumlju da ste trudni je da izvršite test na trudnoću a zatim da posetite ginekologa zbog potvrde i daljeg praćenja trudnoće.

Testovi za proveru trudnoće su veoma pouzdani, većina je pouzdana već 10-tog do 14-tog dana po začeću.

čak i ako imate pozitivan test trudnoće i većinu simptoma koji vam ukazuju na nju, morate da odete na pregled kod ginekologa kako bi ste dobili apsolutnu potvrdu o trudnoći .

Ako imate simptome trudnoće i ako verujete da ste trudni pobrinite se o vašem zdravlju. Izbegavajte kofein, alkohol, cigarete i lekove dok se ne posavetujete sa lekarom koji će voditi vašu trudnoću.