ŠIRI SE KORONAVIRUS, ALI I PREHLADE: Ovo je top 5 savjeta za zaštitu! Sezona počinje

Stocksy

PAZITE SE

+

AAA

IRI SE KORONAVIRUS, ALI I PREHLADE: Ovo je top 5 savjeta za za큄titu! Sezona poinje

Autor: Dnevno

Na prijelazima godi큄njih doba prehlade postaju sve uestalije. Da bismo izbjegli prehladu i druge ‘zimske’ viruse, moramo osigurati dobro funkcioniranje imunolo큄kog sustava, 큄to podrazumijeva dovoljnu koliinu vitamina i minerala, vje탑banje na svje탑em zraku, spavanje i odmor. U doba koronavirusa trebali bismo dodatno paziti. Evo kako se za큄ititi, donosi Slobodna Dalmacija.

1. Osigurajte dovoljno kvalitetnog sna

Kvalitetan san nesumnjivo je usko povezan s dobrim zdravljem. Svakako je posebno va탑no kada je u pitanju odr탑avanje jakog imunolo큄kog sustava sposobnog za borbu protiv uljeza. U hladnijem dijelu godine, kada je mogunost zaraze virusima iznadprosjena, posebno je va탑no kvalitetno spavati.

Da bi to postigni mo탑ete si pomoi vruim kupkama prije odlaska u postelju. Pad tjelesne temperature nakon kupke bit e signal va큄em tijelu da je vrijeme za spavanje. Takoer je korisno nositi arape u krevetu ili koristiti bocu s toplom vodom, jer je mnogim ljudima te큄ko zaspati upravo zbog hladnih nogu. Meutim, ako ve imate simptome prehlade i ote탑ano spavate zbog zaepljenja nosa, preporuuju se prirodne masti za opu큄tanje di큄nih putova. Vrlo koristan sastojak takvih masti je, na primjer, kajenski papar (koji se mo탑e pomije큄ati s kokosovim uljem), ali pripazite da se stvarno radi o vrlo maloj koliini.

2. Iskoristite izvanrednu snagu e큄njaka

Redovita konzumacija e큄njaka mo탑e pomoi u jaanju imunolo큄kog sustava. Naravno, e큄njak je takoer vrlo koristan i kada ve mo탑ete primijetiti znakove prehlade. U takvim se sluajevima preporuuje pijenje aja od e큄njaka.

e큄njak se mo탑e koristiti i u domaoj “masti protiv prehlade za stopala”. Nasjeckajte e큄anj e큄njaka na vrlo male komadie i pomije큄ajte ga s kokosom ili bilo kojim drugim biljnim uljem. Priekajte pola sata, a zatim nama탑ite tabane smjesom i navucite arape. Korisni sastojci e큄njaka na taj e se nain apsorbirati kroz ko탑u i pomoi va큄em tijelu u borbi protiv virusa.

3. Opskrbite svoje tijelo dovoljnom koliinom cinka

U usporedbi s nekim drugim hranjivim sastojcima koji su va탑ni za jak imunolo큄ki sustav (npr. vitamini C i D), cinku se obino pridaje puno manje pa탑nje. Meutim, to je mineral koji je takoer bitan za uspje큄nu za큄titu od prehlade. Meutim, istra탑ivanje je otkrilo da dodavanje cinka ima smisla ak i nakon mogue infekcije.

Primjena malo vee koliine cinka na tijelo unutar otprilike 24 sata od pojave prvih simptoma (npr. uz pomo dodatka prehrani) mo탑e pomoi u skraivanju trajanja prehlade.

4. Oznojite se temeljito barem jednom tjedno

Posjet sauni koja poma탑e uklanjanju 큄tetnih tvari iz tijela vrlo je korisna podr큄ka imunolo큄kom sustavu. Ako to nije mogue, sline uinke mo탑ete postii intenzivnijim vje탑banjem tijekom kojeg se jako znojite ili vruim kupkama. Ako ste ve bolesni, imajte na umu da je vruica prirodna obrana na큄eg tijela od infekcije.

Dakle, metodama osmi큄ljenima za blago povi큄enje tjelesne temperature – osim ako ve nije povi큄ena – mo탑ete pomoi tijelu u borbi protiv virusa koji su krivi za prehladu.

5. Pomozite si ehinacejom

Ehinaceja je izuzetno cijenjena biljka za jaanje imunolo큄kog sustava. Ako 탑elite da va큄e tijelo bude 큄to spremnije za hladnu sezonu, ima smisla razmisliti o upotrebi dodataka koji sadr탑e ekstrakte ove iznimno ljekovite biljke koja ima prilino dugu povijest. Koristila su je mnoga plemena sjevernoamerikih Indijanaca za lijeenje svih vrsta rana, protiv raznih upala, ugriza insekata i ugriza zmija, ka큄lja, prehlade, zubobolje, greva u trbuhu, pa ak i gonoreje.

Danas se pripravci ehinaceje uglavnom koriste za jaanje imunolo큄kog sustava te u lijeenju gripe i prehlade. Inae, ona je meu najprodavanijim i najcjenjenijim biljnim lijekovima u Europi i Sjedinjenim Dr탑avama i jedina je ljekovita biljka koja je dokazala imunostimulacijsko djelovanje u klinikim studijama, 큄to je slu탑beno potvrdila i Europska agencija za lijekove.
okvir

GREKE KOJE POGORAVAJU PREHLADU

Zanemarivanje prehlade

Zanemarivanje prehlade jedna je od prvih pogre큄aka koju ljuid naje큄e rade kada suo prehlaeni. 탐ivimo u vremenu u kojem je te큄ko usporiti i zaustaviti se, a kamoli biti potpuno u miru. Ako se ne osjeamo dobro, moramo se 큄to vi큄e odmarati i dati tijelu priliku da se lak큄e bori protiv virusa. Ako je mogue, nemojte zanemariti prehladu, ve ojaajte imunolo큄ki sustav 큄to je vi큄e mogue.

irenje virusa

Obino prou dva do tri dana od trenutka kada ste izlo탑eni virusu prehlade prije nego 큄to se zapravo ponete osjeati lo큄e. Va탑no je svjesno se potruditi da se prehlada ne 큄iri. Ako je ikako mogue, ostanite kod kue i izbjegavajte gu탑ve. Da se zarazna prehlada ne bi pro큄irila, prilikom ka큄ljanja i kihanja uvijek pokrivajte usta i nos te esto perite ruke. Inae, virusi se mogu pro큄iriti po kui ili poslu i vratiti vam se opet, dajui vam osjeaj da se nikada neete oporaviti.

Nedovoljan unos tekuine

Mo탑da vam se nee dati jesti ili piti tijekom prehlade, ali va탑no je piti puno tekuine pri emu voda i nezaslaeni ajevi imaju prednost. Pa ak i dobra domaa juha od kostiju mo탑e pomoi. Va큄a e se sluznica bolje boriti protiv virusa koji je napao va큄e nosne 큄upljine ako je dovoljno vla탑na. Pijenje tople tekuine poma탑e u br탑em uklanjanju virusa i toksina.

Ne obazirete se na umor

Kad ste prehlaeni, trebate mnogo vi큄e sna i odmora nego inae. Spavanje poma탑e tijelu u borbi protiv infekcije. Spavajte vi큄e nego inae.

Premalo opu큄tanja i previ큄e stresa

Osim sna, tijelu je potrebno i opu큄tanje da bi se obnovilo, jer stres mo탑e utjecati na va큄 imunolo큄ki sustav. to ste vi큄e pod stresom, to prehlada mo탑e du탑e trajati. Nauite se opustiti, duboko udahnite i vje탑bajte druge tehnike smirivanja. Pomoi e i kratka 큄etnja na svje탑em zraku.

Previ큄e se oslanjate na lijekove protiv prehlade

Neki lijekovi mogu ubla탑iti simptome prehlade, ali ako pretjerate, mogu imati suprotan uinak, 큄to pogor큄ava simptome prehlade. Nikada nemojte koristiti vi큄e od preporuene doze i ako imate pitanja, obratite se ljekarniku ili lijeniku. Takoer, ne zaboravite na prirodne pripravke koje mo탑ete napraviti kod kue.

Piti alkohol

Alkohol mo탑e ometati funkcioniranje imunolo큄kog sustava i opteretiti tijelo, pa ga izbjegavajte jer uzrokuje i dehidraciju tijela.

Nezdrava prehrana

Pogre큄nom, nezdravom i neuravnote탑enom prehranom sprjeavate regeneraciju tijela. Tijekom prehlade, a takoer i openito, izbjegavajte 큄eer i nezdrave masnoe koje ne stimuliraju imunolo큄ki sustav i zasiuju tijelo toksinima. Mlijeni proizvodi potiu stvaranje sluzi u tijelu, pa treba izbjegavati i mlijeko.

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


ZANIMLJIVA STUDIJA!

TEKO MRAVITE? MO탐DA JE RAZLOG VAA KRVNA GRUPA: Strunjaci objasnili koji ljudi lak큄e skidaju masne naslage!


KORISTAN SAVJET

TO UINITI KADA NETKO KIE I KALJE, A NEMATE MASKU? Profesor nudi jednostavan trik: ‘Poku큄ajte ovo, moglo bi pomoi’!


PRIORITETNI STARIJI OD 65 GODINA

STI탐E CJEPIVO PROTIV GRIPE! Cijepljenje bi moglo poeti izmeu 15. i 20. listopada


PAZITE SE

IRI SE KORONAVIRUS, ALI I PREHLADE: Ovo je top 5 savjeta za za큄titu! Sezona poinje

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Dnevno.hr koristi kolaie (cookie) za pru탑anje boljeg korisnikog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica sla탑ete se s kori큄tenjem kolaia i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka (Vi큄e informacija).PrihvaamOriginal Article