Sjajne vijesti za Hrvate: Mediteranska kuhinja čuva od opakih bolesti

Autor: F.F

Francusko istraživanje provedeno na 840 osoba u dobi od 65 i više godina ukazalo je da je kognitivni pad manji kod onih koji prakticiraju mediteransku prehranu. Demencija, uključujući Alzheimerovu bolest, često započinje postupnim gubitkom mentalnih sposobnosti. Prehrambene navike, osobito mediteranska prehrana, istraživanja povezuju s zaštitom od ovog kognitivnog opadanja.

Mediteranska prehrana, inspirirana tradicionalnom hranom s područja poput Grčke, Italije, Hrvatske i južne Španjolske, ističe konzumaciju voća, povrća, neprerađenih žitarica, ribe, sira i maslinovog ulja.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Dobre vijesti za Hrvate

Istraživači su analizirali podatke o zdravlju i kogniciji prikupljene tijekom 12 godina na 840 starijih osoba. Koristili su metabolomički rezultat mediteranske prehrane (MDMS), koji se temelji na biomarkerima dobivenim iz uzoraka krvi sudionika.

Studija je otkrila da je pridržavanje mediteranske prehrane, procijenjeno pomoću biomarkera, povezano s manjim dugotrajnim kognitivnim padom kod starijih osoba. Osobe koje su se više pridržavale ove prehrane pokazale su sporiji pad kognitivnih sposobnosti u usporedbi s onima s nižom razinom pridržavanja, piše Science Alert.

Selfie bi mogao postati zdravstveni problem: Znanstvenici došli do zastrašujućeg zaključka

Unatoč nekim ograničenjima studije, nalazi sugeriraju da mediteranska prehrana može imati pozitivan utjecaj na očuvanje zdravlja mozga i smanjenje rizika od kognitivnih oštećenja s godinama. Sjajne su to vijesti za Hrvate, gdje je mediteranska kuhinja poprilično rasprostranjena, a istraživanja ukazuju da nije samo ukusna, nego i zdrava za naše zdravlje. Ovo istraživanje objavljeno je u Molecular Nutrition and Food Research.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More