Šljiva – prirodni laksativ

Ova plavičasta voćka je ukusna i zdrava, a uz to nenadmašno poboljšava i ubrzava varenje. Iako su veoma slatke, šljive imaju malu energetsku vrednost. Sadrže samo 46 kalorija na 100 g.

Šljiva je dragocen plod. Možete da je jedete svežu, ali i da je sušite i od nje pravite džem, slatko… Ova plavičasta voćka je ukusna i zdrava, poboljšava i ubrzava varenje i ima veliko laksativno dejstvo.

Iako su veoma slatke, šljive imaju malu energetsku vrednost. U 100 g ima samo 46 kalorija. Specifičan ukus potiče od voćnih kiselina i više vrsta šećera, jer šljive sadrže 51 odsto glukoze, 14 odsto fruktoze i 31 odsto saharoze. Zbog bogatstva kalijuma, šljive su važne za održavanje kiselo-bazne ravnoteže organizma. Ovo je naročito važno za ljude koji su stalno izloženi stresu ili teškom psihofizičkom naporu. Kao bogat izvor vitamina B, šljiva je veoma korisna za razdražljive osobe koje imaju problema s koncentracijom. Ovi slatki plavi plodovi pozitivno utiču na rad jetre i pomažu čišćenju organizma, jer odstranjuju štetne materije.

Plod šljive sadrži 87 odsto vode, 11 g ugljenih hidrata, 0,7 g belančevina, 0,3 odsto masti i 1,4 g vlakana.

Vitamini: provitamin A, vitamin C, E i B6, nijacin, folna kiselina
Minerali: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum i bakar kao i rastvorljiva dijetetska vlakna kao što je pektin.