Zdravoholičarske priče – Rastavić (video snimak)

Današnju priču posvećujem rastaviću ili preslici kako se u narodu naziva najčešće. Rastavić je dosadan “žilav korov”, vrlo otporan. Raste po vlažnim, podvodnim kiselim livadama, njivama i ritovima. Biljčica je visoka 20-40 cm i svojim izgledom podseća na mali bor ili jelku. Igličasti dugački listići poređani su u višespratnim pršljenovima oko stabiljke.

Za razliku od drugih slčnih vrsta rastavića koji su otrovni, škodljivi i ne upotrebljavaju se u medicini i čiji su listići vodoravni ili vise, poljski rastavić ima listiće vrhom okrenute nagore. Bere se preko celog leta do oktobra i suši pod krovom na promaji. Ima vrlo razvijene razgranate rizome. Stabiljka je vitka i šuplja. Šupljina se vidi golim okom i lupom na poprečnom preseku.

Rastavić ima kremene kiseline koje se u vodi rastvaraju, takođe sadrži i oksalne i jabučne kiseline, smole, tanin, pektin, vitamin C. Kao i većina drugih samoniklih biljaka i rastavić dužim stajanjem gubi aktivnost. U narodu se od davnina upotrebljava kao diuretik, i sredstvo protiv plućnih bolesti. Od rastavića se pripremaju čajevi za upalu mokraćnih puteva, hronično zapaljenje bubrega, za bolje varenje, protiv gasova, za arteriosklerozu, protiv gihta i hipertonije.

U narodu se rastavić naziva i sledećim imenima. Preslica, barska metlica, konjorep, barska jela, poljska preslica, zglobara.

Dakle, ako ste na livadi i prepoznate rastavić, slobodno ga ponesite sa sobom kući, dobro će vam doći. A ako niste ljubitelj branja lekovitog bilja, snadbite se rastavićem u nekoj od prodavnica zdrave hrane i uživajte u njegovoj lekovitosti. Uz šolju čaja,

Želim vam prijatan i zdrav dan.

Pogledajte TV emisiju