Slušanje muzike dok trčite povećava mentalnu izdržljivost

Pixabay

Slušanje muzike može da bude korisna strategija koja aktivnim ljudima pomaže da poboljšaju izdržljivost tokom trčanja kada nastupi mentalni umor.

Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu otkrili su da slušanje muzike tokom trčanja može da poboljša izdržljivost kada osećate mentalni umor. Oni koji su slušali muziku, a bili su mentalno iscrpljeni, imali su iste rezultate kao i oni koji nisu bili mentalno iscrpljeni.

Istraživači su pomoću dva testa proučavali kako slušanje muzike utiče na trčanje. Prvi je istraživao efekat muzike na intervalno trčanje, a drugi na rutu od pet kilometara.

Učesnici su ispunili 30-minutni kognitivni test koji ih je doveo u stanje mentalnog umora pre početka trčanja. Istraživači su zatim testirali kako trče dok slušaju muziku. Te rezultate su uporedili sa rezultatima koji su sprovedeni bez muzike i kognitivnog zadatka.

Kod intervalnog trčanja, rezultati su, kad su učesnici bili mentalno umorni, bili bolji kada su slušali muziku nego kada nisu. Rezultati su bili slični i kod trčanja na pet kilometara, piše “Metro”.

– Rezultati ukazuju da slušanje muzike dok trčite, naročito one koja motiviše može da bude veoma korisno. Međutim, važno je naglasiti da je studija sprovedena na malom broju učenika – rekao je dr Šon Filips, sa Univerziteta u Edinburgu.