Onlajn upoznavanje i rizici koji ga prate

Onlajn upoznavanje i rizici koji ga prate 1Foto: Promo

Tim kompanije Kaspersky je sproveo istraživanje, u kome su izložene glavne pretnje i strahovi sa kojima su se korisnici suočili tokom onlajn upoznavanja. Kao rezultat toga, stručnjaci kompanije su otkrili da je svaki šesti korisnik bio na meti doksinga (doxing) prilikom onlajn upoznavanja.

Tokom poslednjih nekoliko decenija, svet se naglo usmerio ka digitalizaciji svakodnevnih aktivnosti, uključujući i upoznavanje.

U pojedinim zemljama aplikacije za upoznavanje su postale najpopularniji način za upoznavanje ljudi, dok je komunikacija modernih parova gotovo nezamisliva bez društvenih mreža.

Ipak, postoji i druga strana novčića: kako ljubavne veze prelaze u digitalni svet, prikupljanje i javno deljenje ličnih podataka (takođe poznato kao „doxing“) postalo je velika briga.

Prema istraživanju kompanije Kaspersky, mada je polovina (54 odsto) ispitanika rekla da su im aplikacije za upoznavanje olakšale proces pronalaženja partnera, 55 odsto njih tvrdi da se plaši da će ih neko koga su upoznali onlajn uhoditi, što je jedna od posledica doksinga.

Prekomerno deljenje ličnih podataka u aplikacijama za upoznavanje i na društvenim mrežama je nešto što bi moglo dovesti do velikih problema u budućnosti.

Korisnici ostavljaju ogroman trag informacija za onlajn identifikaciju, a te podatke „dokseri“ mogu da se preuzmu i iskoriste.

Pristup informacijama kao što su kućna adresa žrtve, radno mesto, ime, broj telefona, itd. povećava rizik od toga da će pretnje iz onlajn sveta preći u fizički.

Čak 40 odsto ispitanika je reklo da je, dok su komunicirali onlajn, njihov partner delio slike razgovora bez njihovog pristanka, pretio im ličnim podacima koje je pronašao onlajn, delio njihove intimne fotografije, ili ih uhodio u stvarnom životu, što je takođe direktna posledica doksinga.

Najrasprostranjeniji problem je sajber uhođenje – 17 odsto ispitanika priznaje da ih je na društvenim mrežama uhodila osoba sa kojom nisu stupili u kontakt.

Osim toga, postoje i ispitanici (11 odsto) koji su bili žrtve doksinga prilikom onlajn upoznavanja, ali s obzirom na to da nisu bili upoznati sa pojmom „doksing“, nisu znali da im se to desilo.

Pretnje sa kojima se ispitanici suočavaju prilikom onlajn upoznavanja

Da li vam se dogodilo išta od dole navedenog
Osoba sa kojom nisam stupio/la u kontakt me je uhodila na društvenim mrežama 17 odst
Osoba sa kojom sam se upoznao/la onlajn je javno delila slike našeg razgovora 12 odsto
Osoba koju sam upoznao/la onlajn je pronašla moje lične podatke i pretila mi da će ih iskoristiti protiv mene 10 odsto
Osoba sa kojom nisam stupio/la u kontakt me je uhodila u stvarnom životu 9 odsto
Osoba koju sam upoznao/la onlajn je delila moje intimne fotografije na internetu 8 odsto
Ne, ništa od gore navedenog 60 odsto

Zaista, društvene mreže i različite aplikacije su nam znatno olakšale upoznavanje. Možda ćete pronaći ljubav svog života na internetu, ali nažalost, postoje i botovi i prevaranti koji na platformama za upoznavanje traže plen. Sprečavanje pretnji u tako ranoj fazi će vam omogućiti da uživate u onlajn upoznavanju bez ikakvih strahova“, komentariše Ana Larkina (Anna Larkina), stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky.

Kako se zaštititi?

Kako biste sačuvali svoje lične podatke, kompanija Kaspersky predlaže:

  • Postupajte odgovorno sa privatnošću svojih onlajn podataka tako što ćete pratiti savete „Kompletna lista: Kako da sačuvate vaše podatke onlajn” kompanije Kaspersky
  • Uvek proverite podešavanje dozvola na aplikacijama koje koristite, kako biste smanjili šansu da će treće strane deliti ili skladištiti vaše podatke – i što je još gore – bez vašeg znanja
  • Koristite dvofaktorsku autentifikaciju. Zapamtite da je korišćenje aplikacije koja generiše jednokratne kodove bezbednije od dobijanja drugog faktora putem SMS-a. Ako vam je potrebno dodatno osiguranje, investirajte u hardver 2FA ključ.
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje kao što je Kaspersky Password Manager kako biste generisali i osigurali jedinstvene lozinke za svaki nalog, i odolite iskušenju da koristite istu lozinku iznova i iznova
  • Saznajte da li je neka od lozinki koju koristite za pristup svojim onlajn nalozima kompromitovana korišćenjem alata kao što je Kaspersky Security Cloud. Njegova Account Check funkcija korisnicima omogućuje da provere da li je na njihovim nalozima došlo do potencijalnog curenja podataka. Ukoliko je curenje detektovano, Kaspersky Security Cloud pruža informacije o svim kategorijama podataka koji su potencijalno javno dostupni, kako bi pogođena osoba mogla da preduzme odgovarajuće mere
  • Uvek razmotrite kako sadržaj koji delite onlajn može da bude interpretiran i korišćen od strane drugih ljudi

Original Article