Smeđa ili bela jaja: Postoji li RAZLIKA i koja su ZDRAVIJA?

Kuhinjca

Osim što možete birati između različitih vrsta jaja, od slobodnog uzgoja do običnih i od pakovanja od šest do više od 20 jaja, možete birati i boju – smeđu ili belu. Postavlja se pitanje, postoji li između njih neka važna razlika?

Izvor: Večernji.hr/Paula Brico  |  

Foto: Jiri Hera/Shuttrstock

Foto: Jiri Hera/Shuttrstock

.

Jaja iz slobodnog uzgoja mogu imati širok spektar nijansi, od sivih i plavih do zelenih, koje možete videti na lokalnoj pijaci. Ključna informacija o bojama ljuski jajeta je da ih određuje pasmina kokoši koja ih nosi, prema pisanju Eating Well.

Kada su u pitanju jaja u lokalnoj trgovini, većinu belih jaja snesu kokoše sa belim perjem i ušnom resicom, dok većinu smeđih jaja snesu one sa crvenim perjem i ušnom resicom, iako postoje i sorte kod kojih je situacija obrnuta.

Da li su jedna zdravija od druge? Važno je znati da su sa prehrambene perspektive i u pogledu kuhanja, identična, samo je boja ljuske različita. Sve dok ne birate jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, gde je hrana za kokoš poboljšana kako bi se osigurale dodatne prednosti omega-3 masnih kiselina, smeđa i bela jaja su nutritivno identična. Dakle, nema posebnih prednosti smeđih jaja, osim ako preferirate boju vizualno. Možda se pitate jesu li bela jaja izbeljena? Nema potrebe za brigom, jer se sva jaja prodaju u prirodnim bojama.

Imaju li jaja sa ljuskom različite boje različit ukus? Što se tiče ukusa, isto pravilo vredi – nema razlike u ukusu jaja na temelju boje ljuske. Razlike u ukusu mogu da se pojave kada je hrana za jaja različita, pa kad dobijete sveža jaja na pijaci ili od komšije koji se bavi uzgojem kokoši, žumance može biti tamno narandžasto, a ukus može delovati intenzivnije. To je povezano sa hranom tih kokoši, a ne s bojom ljuske.

Read More