Sokovi ne goje decu

Mala deca koja konzumiraju više sokova i tako unose i više kalorija, nisu mnogo teža od dece koja daleko ređe i manje piju visokokalorične napitke.
Suprotno mišljenju većine ljudi, pijenje napitaka bogatih mastima ili šećerom ne dovodi do povećanja težine dece do 5 godina starosti.

Ovo su otkrili istraživači koji su upoređivali indeks telesne mase i konzumaciju sokova na velikom uzorku dece. U istraživanju se nije obraćala pažnja na vrstu napitaka koja su deca pila – sto-postotne voćne sokove, mleko, voćne napitke, ili čak gazirane napitke.

Naravno, zdravija pića se preporučuju zbog njihove hranjive vrednosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da se nezdrave navike razvijene u predškolskom periodu mogu nastaviti i kasnije u životu. Na primer, dok je 83 odsto dece pilo mleko, većina ih je pilo manje od preporučljive količine, a velika je većina pila punomasno mleko. Oko 44 odsto dece je pilo voćne sokove, a 39 odsto gazirane napitke.

Autori studije veruju da ovi rezultati upućuju da je potrebno obaviti mnogo više istraživanja da bi smo mogli u potpunosti da razumemo kako ishrana deluje na gojenje dece, naglasivši da ovi odnosi nisu jednostavni kao što se pretpostavljalo. Naučnici smatraju da je potrebno napraviti nove studije koje bi istražile odnose između konzumacije raznih napitaka, totalnog energetskog unosa i razvoja gojaznosti.